|

HDP seçimin iptali için AYM'ye başvurdu

HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş, 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Yeni Şafak
14:09 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:12 - 10/12/2015 Perşembe
AA

Yüksek Mahkemeye dilekçeyi sunan Karataş, "seçim sürecinde kamu gücünün işlem, eylem ya da ihmali" iddialarına ilişkin tarih sırasına göre bir özete yer verdi.



Dilekçede, Yüksek Seçim Kuruluna seçim iptaline ilişkin HDP adına başvuruda bulunulduğu ancak reddedildiği hatırlatıldı.



Karataş'ın seçime ilişkin bireysel başvuru hakkını kullandığı hatırlatılan dilekçede, "bireysel başvuru kapsamındaki haklardan hangisinin, hangi nedenlerle ihlal edildiği ve buna ilişkin gerekçeler ve deliller de" aktarıldı.



Anayasanın 67. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ek 1 numaralı protokolün 3. maddesinde tanımlanan serbest seçim (seçme seçilme) hakkının, Anayasanın 36. maddesinde ve AİHS'in 6. Maddesi 1 numaralı fıkrasında tanımlanan adil yargılanma hakkı ve Anayasanın 25-26. maddeleri ile AİHS'in 10. maddesinde tanımlanan ifade özgürlüğü haklarının, YSK'ın başvuruya konu olan hukuka aykırı kesin kararıyla ihlal edildiği savunuldu.



AİHM'nin emsal kararlarıyla desteklenen başvuru dilekçesinde, başvurucunun güncel ve kişisel bir temel hakkının doğrudan zedelendiğine yönelik çeşitli iddialara yer verildi.



Başvuru yollarının tüketildiği belirtilen dilekçede, "Başvurucunun maruz kaldığı uygulamaların bir dizi hak ihlali yarattığının Yüksek Mahkemenizce tespitine, başvuruya konu 1 Kasım 2015 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçiminin iptaline karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz" ifadesi kullanıldı.

#HDP
#HDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Karataş
#Yüksek Mahkeme
#Yüksek Seçim Kurulu
#Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
#AİHS
8 yıl önce