|

HDP’li vekillerden ucuz kahramanlık

Dokunulmazlıkların kalkmasından sonra ifadeye ilk çağrılan HDP Muş milletvekilleri Burcu Çelik Özkan ile Ahmet Yıldırım oldu. HDP’li Beştaş, “Biz bu davetlere icabet etmeyeceğiz” dedi. AK Partili Mustafa Şentop, “Siyasetle elde edemedikleri itibarı yargıya direnerek elde etmeye çalışıyorlar. Bu ucuz kahramanlık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:29 - 22/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Anayasa değişikliğiyle dokunulmazlığı kaldırılan miletvekillerinin fezlekelerinin ulaştığı savcılıklar harekete geçti. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan'ı ifadeye çağırdı.


Başsavcılık, HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan hakkında fezlekelerde yer alan “Terör örgütünün propagandasını yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” ve “Kamu görevlisine hakaret” suçlarından ayrı ayrı soruşturma başlattı.



TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDA


Yıldırım'ın 19 Aralık 2015'te Muş'ta gerçekleştirilen bir gösteri esnasında terör örgütünün propagandasını yaptığı, görevi yaptırmamak için direndiği, yasadışı yapılan gösteriye katıldığı, göz altına alınan şahsın kaçmasına yardım ettiği, kamu görevlisine hakaret ettiği, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik açıklamalarda bulunduğu, devletin kurum ve organlarını aşağıladığı, suç işlemeye alenen tahrik ettiği suçları yer alıyor. Yıldırım ile ilgili bir başka dosyada da İl Emniyet Müdür Yardımcısı Altan Özer'e hakaret suçunu işlediği belirtiliyor.





KÖY KORUCULARINI TEHDİT


HDP'li Özkan hakkında hazırlanan fezlekeler arasında geçen yıl 8 Haziran'da partisince düzenlenen seçim kutlamasında köy korucularına yönelik sarf ettiği sözler de yer alıyor. Özkan, konuşmasında köy korucularına “Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz” ifadesini kullandı. Savcılık, milletvekili Özkan'ın söz konusu konuşmasında suç unsuru tespit ederek, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı. Özkan'ın fezlekeleri, geçen nisan ayında bir teröristin cenazesine katılmasını da kapsıyor.



GİTMEYECEKLERMİŞ


Özkan ve Yıldırım'ın ifadeye çağırılmasıyla ilgili ilk açıklama ise HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'tan geldi. Beştaş, iki milletvekilinin Başsavcılığın özel kaleminden aranarak davet edildiğini kaydederken, “Arkadaşlarımız ifadeye gitmeyeceklerini ve parti grubu olarak tutumlarının açık olduğunu belirtmişlerdir. Biz bu davetlere icabet etmeyeceğiz. Benim de 6 tane fezlekem var. İstiyorlarsa, zorla götüreceklerse gelsinler götürsünler, halkın iradesine nasıl bir müdahalede bulunacaklarsa bulunsunlar” dedi.



ORTAK
SAVUNMA


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ortak savunma metni hazırladıklarını, savcılık ve mahkemelerde bu metnin dışında hiçbir soruya cevap verilmeyeceğini, bu belgenin siyasi bir tutum belgesi olduğunu aktardı.



HEZER'İN FEZLEKESİ SAVCILIKTA


Öte yandan, Van'da çeşitli suçlardan haklarında fezleke hazırlanan aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 9 HDP milletvekili hakkındaki 25 fezleke, Van Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı. Fezlekeler arasında, Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için kurulan taziye çadırını ziyaret eden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında hazırlanan dosya da bulunuyor.



İmtiyazlı hallerini korumak istiyorlar


Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin vatandaştan bir farkı olmadığına dikkati çekerek, HDP'lilerin tavrını eleştirdi. Şentop, “Şahıslar vekil olmasaydı onlarla ilgili savcılık ve mahkeme ne işlem yapacaksa aynı işlemleri bu dosyalarla ilgili olarak da yapabilecek. Savcılık ifadesini alacak, gelmediği takdirde birtakım tedbirler düşünebilir. Sıkıntıları nedir onu anlamakta zorlanıyoruz. Bir taraftan biz suçu işlemedik diyor, diğer taraftan belediye başkanları, partilerinin diğer mensupları, milletvekili olmayanlar gidip normal vatandaş gibi yargılanma süreçlerine dahil oluyorlar. Bunlar hala imtiyazlı hallerini korumak istiyorlar” dedi.





Şentop, “Ucuz kahramanlık yapmak istiyorlar. İfade vermedikleri zaman yargılama sürecini sabote etmek, kendileri ile ilgili yakalama, tutuklama gibi bir takım kararların çıkmasını sağlamak için uğraşıyorlar. Siyaset yaparak elde edemedikleri itibarı yargı kararlarına, yargılama süreçlerine direnek elde etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.



Artık söz yargıda


Adalet Bakanlığı, TBMM tarafından iletilen 139 milletvekili hakkındaki 682 dosyanın tamamını ilgili savcılıklara sevk etti.


Adalet Bakanlığında bekleyen ve aralarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 57 milletvekili hakkında hazırlanan 117 dosyanın savcılıklara iade edildiği 10 Haziran'da TBMM'den bakanlığa iletilen 139 milletvekili hakkındaki 682 dosyayla ilgili de bakanlıktaki işlemler tamamlandı.



FEZLEKELERİN TAMAMI GÖNDERİLDİ


Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü 139 milletvekili hakkında hazırlanan söz konusu 682 fezlekenin tamamını ilgili savcılıklara gönderdi. Böylece hem bakanlık hem de TBMM'dekilerin iletilmesiyle çeşitli suçlardan 152 milletvekili hakkındaki 799 dosyanın tamamında söz yargıya geçti. Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek.



KARAR KESİNLEŞİRSE VEKİLLİK DÜŞECEK


Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek. Hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.


#Burcu Çelik Özkan
#Ahmet Yıldırım
#Dokunulmazlıklar
#HDP
#Mustafa Şentop
8 yıl önce
default-profile-img