|

Hedef Kobani Kamışlı, Haseke

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile oyunu bozduklarını belirten Başbakan Yıldırım, Münbiç’in ardından yeni hedefi açıkladı: Kobani, Kamışlı, Haseke’de maalesef şu anda PKK’nın uzantısı PYD/YPG ciddi anlamda ABD’nin de silah desteğiyle güçlü duruma geldi. Bundan sonraki hedef, o bölgeleri de güvenli bölge haline getirmek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 mercredi
Güncelleme: 09:01 - 20/06/2018 mercredi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de esnafla buluştu, gazetecilerle biraraya geldi. Irak ve Suriye’deki terör yapılanmalarına yönelik önemli mesajlar veren Yıldırım, özetle şunları söyledi:

Türkiye’nin güçlü olması lazım. Güçlü kalması lazım. Her türlü siyasetten ayrı söylüyorum, Türkiye’nin bugün tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar güçlü olmaya ihtiyacı var. Çünkü bölgemizde bir plan var. Bu plan, güney sınırlarımıza bir terör devleti kurulmak isteniyor, açık. Emperyal güçler burada 100 yıl sonra tekrar bir oyun peşindeler.

KANDİL HEDEFTE

Bu oyunu ilk defa biz Fırat Kalkanı ile bozduk. 2 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol altına aldık. Daha sonra Zeytin Dalı operasyonuyla bir 2 bin kilometrekareyi daha kontrol altına aldık. Şimdi Kuzey Irak’ta Kandil’e kadar uzanan o bölgeyi kontrol altına almak için uğraşıyoruz. Münbiç’te ABD ile uzun görüşmeler sonucu bir mutabakata vardık, bir sıcak karşılaşmaya meydan vermeden. O operasyonu yürütüyoruz.


90 GÜNLÜK YOL HARİTASI YAPTIK

Münbiç konusunda 90 günlük bir yol haritası yaptık. Bu uygulamaya girdi. Münbiç’te bizim askerlerimiz ve Amerikalılar devriye görevi yapıyor. YPG ve PYD unsurlarının oradan tamamen çıkarılması ve oranın asli unsurlarına teslimi olacak. Kuzey Irak sahasını emniyete almazsak terörle mücadelede sonuç alamayız. İçeri doğru 300 kilometrekarelik alanda 30 kilometre derinlikte konuşlandı askerlerimiz. Kandil’den, Sincar’dan ve Suriye’de gelen terör saldırılarını mahallinde durduracaklar. Hedef Kandil ve Sincar’daki karargahları ortadan kaldırıp terörü sınırlarımıza gelmeden kontrol altına almak.

ABD DESTEĞİYLE GÜÇLENDİLER

Fırat’ın doğusuyla Kamışlı’ya kadar yani yaklaşık 650 kilometrelik alanın, Kobani (Ayn el-Arab), Kamışlı, Haseke bu bölgelerde de maalesef şu anda PKK’nın uzantısı PYD, YPG ciddi anlamda ABD’nin de silah desteğiyle güçlü duruma geldi. Bundan sonraki hedef o bölgeleri de güvenli bölge haline getirmek. Bu bölge de diğerlerinden farklı olmayacak. Güvenlik kuşağı oluşturuyoruz, böyle bir mecburiyet var.

BU OYUNU GÜÇLÜ İKTİDARLA BOZARIZ

Kimsenin toprağında gözümüz yok. Kendi ülkemizi korumak için tedbir alıyoruz. Bu bizim en meşru hakkımız. Hudutlar içinde terörü temizlemek yetmiyor. Suriye’de, Irak’ta otorite boşluğu olduğu için oradan sürekli terör sızmaları oluyor. Bu nedenle Türkiye’nin güçlü olması gerekiyor. Güçlü olması için de güçlü iktidara ihtiyaç var. Bu oyunları ancak öyle bozarız.

  • Bu iş birinci turda biter
  • Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinde ilk turda kazanacaklarını söyledi. Yıldırım, Star TV’de canlı yayında soruları yanıtladı. Bir soru üzerine seçim hakkındaki öngörüsünü açıklayan Yıldırım, “Biz birinci turda biteceğini düşünüyoruz. Sahadan aldığımız intibalar, sahadaki coşku, vatandaşlarımıza yaptığımız konuşmalar, görüşmeler bir sıkıntı olmadığını gösteriyor” dedi.
  • ABD Senatosu’nda F35’ler ile ilgili alınan kararın hatırlatılması üzerine Başbakan Yıldırım, kararın nihai karar olmadığını hatırlatarak yine de yaklaşımı doğru bulmadıklarını belirtti. Sürecin F-35’lerin tek başına ABD’nin ürünü olmadığını ve teslimatın etkilemeyeceğini vurgulayan Yıldırım şunları kaydetti: “Temsilciler Meclisinin böyle bir bakış içinde olması dostluğumuza zarar verecek bir girişim olarak görüyoruz. Bu Amerikan yönetimine gidecek, uygulayacak veya uygulamayacak, o ayrı bir konu. Şu anda o safha yapılmış değildir”

İttifakta sıkıntı yok

Devlet Bahçeli’nin Kayseri’de yaptığı konuşmada AK Partili bazı milletvekillerine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, zaman zaman sahada böyle şeyler duyduklarını kaydetti. Bazı yerlerde rekabetin sadece AK Parti tarafında değil MHP tarafında da olduğunu belirten Yıldırım şöyle devam etti: “Yerelde kıskançlık, rekabet, çekişme olabilir. Bunları büyütmenin anlamı yok. Önemli olan bizim ne dediğimiz, Cumhurbaşkanımızın ne dediği, Sayın Bahçeli’nin ne dediği. Biz bunlara itibar ederiz. Aramızda muhabbeti, ittifak ruhunu, Yenikapı ruhunu zedeleyecek bir sıkıntı olmadı, bugünden sonra da olmaz”

  • Alternatifsiz değiliz
  • İzmir’de gazetecilerle de biraraya gelen Yıldırım, ABD Senatosu’nun F-35 kararına ilişkin, “Uzun bir prosedürü var ama böyle bir teşebbüste bulunulması bile esef verici. Stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı ve talihsiz bir gelişme. Türkiye alternatifsiz değil. Bir süredir buna benzer durumları yaşıyoruz ve gerekli tedbirleri alıyoruz. Savunma sanayiinde yerlileştirmeye hız verdik. Ambargo, savunmada zafiyete neden olmaz” dedi.

#Binali Yıldırım
#TSK
#Münbiç
il y a 6 ans