|

Hepsi gözlerinin önünde yaşandı

27 Mayıs darbecilerinin, Menderes ve arkadaşlarını yargıladığı Yassıada, “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak ziyaretçilere açıldı. Türkiye’nin demokrasi serüvenini yakından tanımak isteyenleri ağırlayan adanın bir misafiri de idamlara şahit olan 87 yaşındaki Seyit Akın’dı. O dönem elektrik teknisyeni olan Akın, “Hepsi gözümün önünde asıldı. Şimdi onların mahkeme yerini görmek istiyorum” dedi.

Haber Merkezi
00:25 - 23/08/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:34 - 23/08/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Yassıada'daki idamlara şahit olan Seyit Akın
Yassıada'daki idamlara şahit olan Seyit Akın

Eski Başbakan Adnan Menderes’in idam cezası aldığı Yassıada, 5 sene süren çalışmaların sonucu ziyaretçilere açıldı.

Yaklaşık 61 yıldır gemilerin yanaşmadığı Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla ziyarete açılmasının ardından Türkiye’nin demokrasi serüvenini daha yakından tanımak isteyenleri ağırlıyor.


Menderes’in idam edildiği dönem İmralı Cezaevinde elektrik teknisyeni olarak görev yapan 87 yaşındaki Seyit Akın, idamlara şahit olduğunu belirterek, “Onlar burada Yassıada’da mahkeme gördüler. Menderes bir gün sonra çeşmenin başında asıldı. Her gün giderdim mezarlarına, dua ederdim. Oranın elektrikçisiydim. Hepsi gözümün önünde asıldı. Şimdi onların mahkeme yerini görmek istiyorum” dedi. Adayı görmek için yola çıkan 73 yaşındaki Çetin Naifoğlu da “Bu yaşımıza geldik gidemedik çünkü kapalıydı. Tarihi olaylar gelişti şimdi yapılmış yeni halini merak ediyoruz. Ölmeden önce gidebilme imkanına kavuştuğum için mutluyum. Gördüklerimi torunlarıma anlatacağım” diye konuştu.

Yargılama sürecini anlatan filmi izleyen 78 Yaşındaki Nesrin Tunçbilek Reyhan “Oynatılan filmde çok doğruları yansıtmışlar. Biz o zaman gün gün her şeyi seyrettik, şimdi de aynısını izledim. Gördüğüm her şeyden fevkalade etkilendim, fevkalade o günleri anımsadım, 78 yaşıma rağmen eşimle buralara kadar geldik, bizim için çok değerli şeyler yapılmış, çok beğendim” ifadelerini kullandı.


#Çetin Naifoğlu
#Nesrin Tunçbilek Reyhan
#Yassıada
#27 Mayıs Darbesi
#Seyit Akın
3 yıl önce