|

Hepsinden şikayetçiyim

FETÖ’nün darbe girişiminde Genelkurmay’daki eylemlerle ilgili ‘çatı’ davasında ifade veren Genelkurmay Başkanı Org. Akar, “Bu hain terör örgütü yapılanması içinde olan ve şahsıma, milletime, silah arkadaşlarıma, emniyet mensubu kardeşlerime, devletin kurumlarına, Türk tarihi ve medeniyetimize bu derece zarar veren her kişiden ayrı ayrı şikayetçiyim” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:33 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar
​Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Genelkurmay çatı davası kapsamında açılan özel celsede ifade verdi. Akar, "Silah arkadaşlarıma ve devlet kurumlarına zarar veren her kişiden ayrı ayrı şikayetçiyim" dedi. Güler de, darbecilerin hepsinden şikayetçi oldu.

FETÖ’cü darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nın ele geçirilmesi ve komutanların derdest edilmesi eylemlerine ilişkin sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanığın yargılandığı dava kapsamında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, suçtan zarar gören tüm müştekilere beyanda bulunmak istemeleri halinde dinlenmeleri amacıyla davetiye göndermişti. Bu kapsamda, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, önceki gün açılan özel celsede ifade verdi.

RESEN CELSE AÇILDI

Duruşma tutanağında, Akar ile Güler’in, işlerin yoğunluğu nedeniyle duruşmaya katılamayacaklarını bildirmeleri üzerine resen celse açıldığı bildirildi. ‘Katılan’ sıfatıyla ifade veren Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar daha önceki verdiği ifadeyi tekrar ettiğini bildirdi. Darbe girişimi sırasında makam odasında bulunan panik butonunu kullanıp kullanmadığı sorulması üzerine Akar, “15 Temmuz kanlı darbe girişimi sadece şahsıma değil, esas itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükümetine ve milletimize karşı yapılmıştır. Bu girişimi öğrendiğim ilk andan itibaren ülkemi ve milletimi düşünmek dışında herhangi bir şahsi düşünceyi aklımdan bile geçirmedim, tüm mesaimi ve enerjimi kanlı darbe girişimini sonlandırmak için harcadım. Bu süreçte şahsımla ilgili herhangi bir kaygı taşımadığım gibi kendimi korumaya yönelik herhangi bir düşüncem ve girişimim olmamıştır” dedi.

HAVA SAHASI TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE KAPATILDI

Türk hava sahasının tamamının kapatılmadığı iddiasına ilişkin ise Akar, tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde hava sahasının kapatılmasıyla ilgili emrin 18.30’da verildiğini, 19.06’da bahse konu emrin ilgili şahıs ve kuvvet harekat merkezlerine ulaştığını aktardı. Saat 19.26 itibariyle da tüm hava araçları için işlemlerin tamamlandığını anlatan Akar, bu hususta kayıtların da mevcut olduğunu söyledi.

HEPSİNDEN AYRI AYRI ŞİKAYETÇİYİM

Akar, Akın Öztürk’ü darbe gecesi üsse çağırıp çağırmadığı, darbenin başına geçmesi konusunda kendisini iknaya çalışıp çalışmadığı, verdiği emirler doğrultusunda Öztürk’ün darbecileri iknaya çalışıp çalışmadığı yönündeki iddialara ilişkin de “Savcılık ifademde belirttiğime ilave edeceğim herhangi bir husus yoktur” yanıtını verdi. Akar, ifadesinin sonunda, “Bu hain terör örgütü yapılanması içinde olan ve şahsıma, milletime, silah arkadaşlarıma, emniyet mensubu kardeşlerime, devletin kurumlarına, Türk tarihi ve medeniyetimize bu derece zarar veren her kişiden ayrı ayrı şikayetçiyim” dedi.

Başıma basıp 'tatbikat' dedi

Müşteki sıfatıyla olarak dinlenen Orgeneral Güler, daha önce savcılıkta verdiği ifadeyi tekrar etti. Güler, 15 Temmuz günü saat 18.15’te Genelkurmay Karargahı’na gelen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, MİT’e gelen subayın anlattıklarının daha büyük bir olayın parçası olabileceğini söylediğini aktardı. Akar’ın da Tuğgeneral İlhan Kırtıl’ı arayarak “Türk hava sahasını her türlü askeri uçuşa yasaklıyorum” dediğini belirten Güler, ardından da o dönem Kara Kuvvetleri Komutanı olan Salih Zeki Çolak’a Kara Havacılık Komutanlığı’nı kontrol etmesi için emir verdiğini belirtti.

DERDEST EDİLMESİ OLAYINI ANLATTI

Güler, derdest edilme anını da anlattı. Odasında bulunduğu saat 21.25 sıralarında silahlı ve teçhizatlı yaklaşık 10 kişinin “yat yere yat” diye bağırarak içeri girdiğini söyleyen Güler, “Silahlarını bana doğrultmuşlardı. Üzerime atıldılar. Ben direndim. Zorla beni yere yatırdılar. Birisi ayağı ile başıma bastı, ellerimi arkadan bağladılar, ağzımı bantladılar, başıma maske geçirdiler. Bu esnada sivil kıyafetli olarak emir subayı Mehmet Akkurt’u gördüm. Bana dalga geçer bir edayla, ‘Komutanım merak etmeyin, bu bir tatbikat’ dedi” ifadelerini kullandı. Güler, Akın Öztürk’ün kendisiyle gelmek için yalvardığını söyledi.

#Yaşar Güler
#Hulusi Akar
#Genelkurmay çatı davası
#FETÖ
6 yıl önce