|

Hır çıkarmak istiyorlar!

Katar’a karşı oluşan Körfez bloğunun uzlaşma metni adı altında sıraladığı maddelerin adeta ülkenin hükümranlık haklarından vazgeçme niteliği taşıdığına dikkat çeken Marmara Üniversitesi Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar, talep listesinin Katar’ın devletliğini inkar anlamına geldiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:20 - 24/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Akif Okur ve Taha Kılınç
Mehmet Akif Okur ve Taha Kılınç

Tomar, “Liste adeta kabul edilmesin diye veya hır çıkarmak için yapılmış bir listeye benziyor. Bu liste her hangi bir devletin kabul edebileceği bir liste değil. Katar bunu kabul ettiği anda Katar olmaktan çıkar. O zaman Suudi Arabistan’ın bir vilayeti olur” dedi.

KATAR DEMOKRASİ’DEN YANA

Listenin Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın öncelikleriyle hazırlandığını anlatan Ortadoğu Uzmanı Taha Kılınç, “Bu 13 maddenin yerine getirilmesi mümkün değil. Sözkonusu maddelerin yerine getirilmesi Katar’a ciddi şekilde siyasi zarar da verir. Suudi Arabistan’da yeni veliaht prensin atanması bu gelişmelerle yakından ilgili. Körfez’de yeni bir denge kurulmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur ise maddelerin basın yoluyla ilan edilmiş olmasının, uzlaşmayı istemedikleri anlamına geldiğini kaydetti. Okur, “Ültimatom gibi verilmiş olması müzakere mantığına aykırı. Basına ilan edilmiş olması, pazarlık ve müzakere mantığına aykırı. Kafadan reddedilmesi için konulan maddeler olarak gözüküyor” diye konuştu.

#Katar krizi
#Suudi Arabistan
7 yıl önce