|

'Hızlı tren' hızlı çıktı

Ankara-İstanbul arasında deneme seferi gerçekleştiren 'Hızlandırılmış tren', öngörülenden dört dakika önce İstanbul'a ulaştı. Törene katılan Bakan Yıldırım, "Tek rakimiz uçak" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 2/06/2004 Çarşamba
Güncelleme: 13:32 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ankara'dan kalkan hızlandırılmış tren öngörülenden dört dakika önce 4 saat 56 dakikada İstanbul'a ulaştı. Ankara-İstanbul arası tren mesafesini 5 saate indiren "hızlandırılmış tren" ilk deneme seferinde Eskişehir'e 2 saat, Pendik'e 4.5 saat, Haydarpaşa'ya ise 5 saatte ulaştı.

Şair Yahya Kemal Beyatlı'nın adı verilen hızlandırılmış tren, yaklaşık 100 yolcu ile birlikte Ankara'dan yola çıktı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Ankara Garı'ndaki uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, hızlandırılmış trenle Ankara-Eskişehir arası mesafenin 2 saate indiğini belirterek, "Tek rakibimiz uçak. ama Eskişehir'e uçak olmadığı için, orada demiryolları rakipsiz" dedi.

İnekler engel olamadı

Daha önce büyükbaş hayvanların demiryoluna girmesi nedeniyle yaşanan kazalar üzerine ertelenen 'Hızlandırılmış tren', bu kez herhangi bir kaza olmadan seferini tamamladı. Hazırlıklar sırasında yapılan deneme seferlerinde bu tür kazalar yaşanması üzerine, güzergahtaki köyler tek tek uyarılmıştı.

Tam zamanında İstanbul'a ulaşan hızlandırılmış tren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ı sevindirdi. Süleayman Karaman, bunun demiryolu tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Saat başı sefer yapacak

TCDD, 4 Haziran cuma gününden itibaren Ankara-İstanbul arasında saat başı tren seferlerine başlayacak. Bu seferlerden ikisi hızlandırılmış trenle yapılacak. Ankara-İstanbul'dan karşılıklı olarak saat 18:00'de hareket edecek olan trenler, 5 Haziran 2004 tarihinde ise sabah 06:00, akşam ise 18:00'de hareket edecek. Bu arada Uzun süredir hızlandırılmış trene isim arayan TCDD, sonunda aradığı ismi buldu. Hızlandırılmış trene, "İstanbul'un en çok Ankara'dan dönüşünü seviyorum" diyen şair Yahya Kemal Beyatlı'nın ismi verildi.

Başbakan'dan destek

Öte yandan Hızlı tren projesine destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü İstanbul-Ankara yolculuğunu hızlandırılmış tren ile yapacak. Cuma günü 18.00 treniyle Ankara'ya dönecek olan Erdoğan'a Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da eşlik edecek.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce