|

Houston'dan ölüm emri

Gezi Parkı eylemlerini organize eden örgütlerin kullandığı 'Zello' adlı internet programının, gösterilerden hemen önce Türkiye'deki gruplara açıldığı ortaya çıktı. ABD'nin Houston kentindeki bir IP adresinden eylemcilere 'Ölseniz de çekilmeyin, bir şey yapamazlar' talimatı verildi.

Tahir Alperen
00:00 - 6/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 20:49 - 5/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Houston'dan ölüm emri
Houston'dan ölüm emri

İstihbarat uzmanları, Gezi Parkı protestosuyla başlayan olayların giderek Başbakan Erdoğan ve hükümet düşmanlığına dönüşmesinde ilginç bir bağlantıyı tespit etti. Kitleleri eşzamanlı olarak yönlendiren marjinal grupların, anlık iletişim için telsiz mantığıyla çalışan 'Zello' uygulamasıyla ABD'deki bir adresten emir aldıkları ortaya çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'deki birçok kentte başgösteren şehir eşkiyalığı için ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Houston kentindeki bir IP adresinden, eylemler için sürekli direktif yağdı. Provokatörlerin halkı senkronize şekilde kışkırtmak için kullandığı Zello uygulamasının deşifre edilmesinin ardından araştırmalarını derinleştiren ekipler, 184.173.146.95 nolu IP adresine ulaştı. Bu adresten gelen talimatları çoğunluğunu CHP ve İşçi Parti'lilerin oluşturduğu 200 bin kişilik kitleye sanal ortamda aktaran provokatörler, eylem için meydana inenlere 'Ölseniz de çekilmeyin, bir şey yapamazlar. Dağılmayacaksınız!' şeklinde emirler yağdırdı.

Merkezinde 'Zello' uygulamasının dikkat çektiği eylemlerde işleyiş mantığı için ilk ilhamın New York'ta finans merkezi olarak bilinen 'Wall Street' protestosundan geldiği ifade edildi.

200 BİN KİŞİLİK KİTLE

Yaklaşık iki yıl önce New York'ta yaşanan olaylar için geliştirilen sistematiğin Gezi Parkı'ndaki eylemler için Türkiye'deki grupların kullanımına açıldığı, bu provokasyon kanallarının hitap ettiği kitlenin ise yaklaşık 200 bini bulduğu kaydedildi. ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Houston şehrinde bulunduğu anlaşılan 184.173.146.95 numaralı IP adresinden gelen talimatları Türkiye'deki provokatörlerin uyguladıkları belirlenirken, perde gerisindeki 'planlayıcıların', Zello tipi bas-konuş programlarıyla kalabalıklara anlık yer değişikliği yaptırıp vur-kaç taktiğiyle kitleleri eyleme geçirmeyi hedeflediği saptandı. Aralarında CHP ve İşçi Parti yandaşlarının yoğun olarak bulunduğu bu kitlenin anlık hareket etmesinin amaçlandığı ve asıl amacın güvenlik güçlerini savunmasız yakalamak olduğu ifade edildi.

Ankara dün akşam da karıştı. Kızılay'da gün boyu olaysız devam eden protestolar marjinal grupların tahrikiyle şiddete dönüştü. Polise taş ve şişe yağdıran gruptakilerden 9 kişi gözaltına alındı.

Amaç sivil darbeydi

Sokaklarda bulunan öfkeli kitlenin taşkınlığıyla asıl hedeflenen unsurun 'sivil bir darbe' olduğu ifade edildi. MOBESE kameralarından elde edilen bilgilerin yanısıra gözaltına alınan bazı örgüt yandaşlarının itiraflarına göre, sözkonusu gruplar Ankara'da ilk gün başlayan olaylarda Başbakanlık Ofisi'ni basma hedefindeydi. Gözü dönmüş şehir eşkiyalarının hedefindeki İstanbul Dolmabahçe'de bulunan Başbakanlık Ofisi de polisin yoğun uğraşı sonucu korunabildi.


11 yıl önce