|

Huzur şehri: Buranın bir benzeri yok

1895 yılından bu yana inanç, ırk ve yaş ayrımı gözetmeden tüm düşkünleri kucaklayan Darülaceze, Arnavutköy’de devasa bir “Sosyal Hizmet Şehri”ne kavuşuyor. 23 blok bulunan şehirde aynı anda çocuk, yaşlı, engelli hatta Alzheimer ve demans hastalarına bile hizmet verilecek. Şehri gazetecilere gezdiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Buranın bir benzeri yok” dedi. 6-7 ay gibi inanılması güç bir hızla kaba inşaatı biten şehir temeli atıldıktan 1 yıl sonra Mayıs 2023’te hizmet girecek.

04:00 - 9/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 01:21 - 9/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
“Huzur Şehri”, 150 bin metrekare üzerine inşa edildi.
“Huzur Şehri”, 150 bin metrekare üzerine inşa edildi.

1895 yılından bu yana inanç, ırk ve yaş ayrımı gözetmeden tüm düşkünleri kucaklayan Darülaceze, Arnavutköy’de devasa bir “Sosyal Hizmet Şehri”ne kavuşuyor. 6-7 ay gibi kısa sürede kaba inşaatı tamamlanan “Huzur Şehri”, 150 bin metrekare üzerine inşa edildi ve 145 bin metrekare kapalı alan bulunuyor. Şehir “3Y” prensibiyle “yavaş, yatay ve yaşanabilir” olacak. 23 blokta çocuk bakımevlerinden yaşlı bakımevlerine, rehabilitasyon merkezlerinden Alzheimer ve Demans birimlerine kadar birçok hizmet verilecek.

BİR BENZERİ YOK

Gazetecilere “Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri”ni gezdiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hem kapladığı alanın büyüklüğü, hem de çocuk, yaşlı, hasta ve engellilere aynı anda hizmet verecek olması nedeniyle buranın bir benzerinin olmadığını söyledi. Bunun dışında örneğin yatalak hastaların kalacağı odaların bir cephesi, gün boyu dışarıyla temas sağlayacak şekilde tamamen cam olacak. Şehirde ziyaretçilerin de kalabileceği misafirhane yapılması da düşünülüyor.

OKMEYDANI DEVAM EDECEK

Yanık, “İnşallah 1000 yatak kapasiteli hizmet veren bir kuruluş olacak. İhtiyaç olduğu takdirde 34 bin metrekare rezerv alanda yeni hizmet blokları yapma imkanımız da var. Dolayısıyla hem kapasitesi ve hacmi itibarıyla hem hizmet nitelikleri itibarıyla son derece özgün, örneği çok bulunmayan bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Yanık, burası hizmete girdikten sonra da Darülaceze’nin Okmeydanı’ndaki yerleşkenin ana yerleşke olarak devam edeceği bilgisini verdi.

36 AY 1 YILA DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mayıs 2022’de temelini attığı “Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri” inanılması güç bir hızla inşa edildi. Bu hızın hikayesi de ilginç. Şehri inşa edecek firmanın yetkilisini yanına çağıran Erdoğan, inşaatın ne kadar sürede bitirileceğini sordu. “36 ay” cevabını alınca “Olmaz” diyerek sürenin kısaltılmasını hatta günün 24 saati çalışılarak 1 yılın altında bir sürede bitirilmesini istedi. Gerçekten de 750 işçi 24 saat esasına göre çalışarak 7 ay gibi kısa sürede kaba inşaatı bitirdi. Açılışı ise söz verildiği gibi Mayıs 2023’e yetiştirmek için canla başla çalışıyorlar. Firma yetkilisi gazetecilere, “Hızlı yaptık ama kaliteden ödün vermedik” dedi. 750 olan işçisi sayısı da önümüzdeki günlerde artacak.

#Darülaceze
#Sosyal Hizmet Şehri
#Derya Yanık
1 yıl önce