|

İhanet gecesinin mesaj savaşı

15 Temmuz gecesi kuvvet komutanlıkları arasında adeta “mesaj savaşı” yaşandığı, cuntacıların gecenin ilerleyen saatlerine kadar birlikleri kontrol altında tutmaya çalıştığı ortaya çıktı. “Yönetime El Konulduğu” mesajı saat 22.41’de birliklere gönderilirken, Arif Çetin'in 03.39'da darbe karşıtı ilk mesajı gönderdiği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 04:01 - 15/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 9'u amiral 72 şüpheli hakkında hazırladığı iddianameye, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DDK) Sıkıyönetim Ceridesi de girdi. 15-16 Temmuz tarihli Sıkıyönetim Ceridesi'nde, kalkışma sırasında ve devamında yaşananlar dakika dakika yer aldı. Cerideye göre, 20.59'da Telli hatlardan Ana Ast Komutanlıklara bağlı gemilere kaynağı belli olmayan bir sebeple seyre kalkmaları emredildi.



22.41'TE YÖNETİME EL KONULDU MESAJI


Saat 21.30-22.00 arasında 3 savaş gemisi Gölcük limanından çıkış yaptı. Devamında da diğer limanlardaki 26 savaş gemisi seyre kalktı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan ilk sıkıyönetim direktifi saat 21.31'de DDK Harekat Merkezine ulaştı. Genelkumarmay'dan 21.47'de "birliklerin hazır olması" mesajı gönderildi. 21.52'de Tuğamiral İrfan Arabacı DDK Karargah Sorumlusu olarak görevlendirildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen "Sıkıyönetim Direktifi" konulu mesaj ile "Yönetime El Konulduğu" mesajı 22.41'de DKK Harekat Merkezi'ne ulaştı. "Sıkıyönetim Direktifi" saat 22.55'te DKK karargah sorumlusu Tuğamiral İrfan Arabacı tarafından tüm birliklere gönderildi.





TAM HAKİMİYET 08.05'TE


Saat 02.33'te Donanma Kokutanlığı Kurmay Başkanı tarafından seyirdeki gemilerin üs/limanlarına geri intikal etmesi yönünde emir verildi. 07.45'te Kurmay Başkanı Vekili Tümamiral Macit Arslan, nöbetçi personele "sadece kendisinden emir almalarını, darbe girişimi yapıldığı, personelin dışarıya çıkışına izin verilmemesi" yönündeki direktifi tüm birliklere gönderildi. Saat 08.05'te "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı şu andan itibaren Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun emir ve komutasındadır" yazılı direktif Ana Ast Komutanlıklara gönderildi. Bu direktifin ardından ise birliklerin kontrol altında olduğu ve emniyetlerinin alındığına ilişkin Karargaha mesajlar gönderildi.



KOMUTANLARIN ADIYLA MESAJ GÖNDERDİ


Darbe girişimi ile ilgili DKK'ya farklı komutanlıklardan toplam 15 mesaj gönderildiği belirlendi. Kalkışmanın tersine dönmesinin ardından cuntacıların gönderilen mesajlarla birlikleri kontrol altında tutmaya çalıştığı görüldü. Cuntacıların kuvvet komutanlarının ismini kullanarak "sıkıyönetime uyulması" konulu mesajı da birliklere gönderdiği, bu şekilde komuta kademesinin de darbenin içerisinde yer aldığı algısının oluşturulmaya çalışıldığı anlaşıldı.



SIKIYÖNETİM KARARLARINA UYMAYIN!


Genelkurmay'ın gönderdiği 4 mesajın yanı sıra diğer komutanlıklar ve bağlı birliklerden DKK'ya gönderilen 11 mesajdan bazıları şöyle:



22.52: KKK, tüm birliklerine "Sıkıyönetim Direktifi" gönderdi.


03:39: Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Tümgeneral Arif Çetin imzalı "sıkıyönetim emirlerine uyulmaması" mesajını gönderdi.


03.50: Piyade Yarbay Tanju Aydıncık ve Tuğgeneral Erhan Caha imzalı, Genelkurmay tarafından yayınlanmış "Sıkı Yönetim Direktifi"ne uyulması mesajı gönderildi.


04.33: Jandarma Genel Komutanlığı, "Tüm Jandarma birliklerine Sıkıyönetim Direktifine Uyulması" mesajı gönderdi.


05.20: Jandarma Genel Komutanlığı 4.33'te çekilen mesajın dikkate alınmaması yönünde mesaj gönderdi.


05.45: KKK'dan Piyade Yarbay Tanju Aydıncık ve Tuğgeneral Erhan Caha imzalı sıkıyönetim direktifine uyulması ve uymayanlar ile ilgili kanuni işlem başlatılmasına yönelik mesaj gönderildi.


#15 Temmuz
#Darbe girişimi
#DDK Harekat Merkezi
7 yıl önce