|

İnşaat Nisan'da

Ovaköy Sınır Kapısı hayata geçiyor. İnşaatına Nisan’da başlanması planlanan kapı için Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kesin tarihin, Irak ile 27-28 Şubat’ta Ankara’da yapılacak Karma Ekonomik Konsey toplantısında netlik kazanacağını söyledi. Tüfenkci, kapının bölgedeki kaçakçılığı da bitireceğini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:43 - 22/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin  Ovaköy’de açacağı sınır kapısında takvim netleşiyor.
Türkiye'nin Ovaköy’de açacağı sınır kapısında takvim netleşiyor.

Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak Ovaköy’de açacağı sınır kapısında takvim netleşiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Irak ile sınır ticaretinde büyük önem taşıyan Ovaköy kapısına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kapının inşaatına Nisan ayında başlanmasının planlandığını belirten Tüfenkci, “Süreç normal seyrinde ama Irak kaynaklı nedenlerle yavaş ilerliyor” dedi.

TARİH KEK’TE NETLEŞECEK

Ovaköy kapısının açılma tarihine Türkiye ile Irak arasında 27-28 Şubat’ta Ankara’da yapılacak Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantısında karar verileceğini söyleyen Bakan Bülent Tüfenkci, “Irak da istiyor ama Mayıs’ta seçime gidecek. Bundan dolayı kendi iç kamuoyuna yöneldi. Biz konunun hızlandırılmasını istiyoruz. Toplantıda da bunu dile getireceğiz” dedi.

NİSAN’DA BAŞLAR, 7 AYDA BİTER

Bakan Bülent Tüfenkci, “Ovaköy’ün açılmasına ilişkin takvim öngörülüyor mu?” sorusuna şu cevabı verdi: “Nisan ayında teknik komitenin çalışması bitsin, köprü ve kapı inşaatımıza başlayalım, Irak da kendi iç yollarını yapsın diye öngörümüz vardı. Irak da buna ‘tamam’ dedi. KEK’ten bir karar çıkarsa, biz onları 6-7 ay içerisinde yaparız.”

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE

Ovaköy ticaret yolu üzerindeki terör konusunda da Bülent Tüfenkci, şunları söyledi: “PKK ile ortak mücadele kapmasında Irak ile protokollerimiz var. Kandil’e operasyon düzenliyoruz, onlar da izin veriyor. Terörle ortak mücadele ediyoruz. Onlar da operasyon yapıyor, biz de destek veriyoruz. F-16’lar bombalıyor, kara birliklerimiz ateş altına alıyor. Terör yuvalarına izin vermiyoruz.”

  • Kaçakçılık bitecek
  • 2011’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonundan sonra hükümet, Şırnak halkının sınır ticareti kapısı talebini gündeme aldı. KEK toplantısında sadece Ovaköy kapısı değil, Irak ile sınır ticaretine ilişkin çok sayıda konunun da ele alınacağı belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bölgede ‘kaçağa gitmek’ diye bir ifade var. Bunu önleyelim, kontrollü bir sınır ticareti olsun istiyoruz. Miktar sınırlaması getirilecek ama gümrük vergileri sıfır olacak” dedi.
ETKİN SINIR TİCARETİ

Çalışmayı sınır ticaretinin kapsamını genişletecek yeni bir model olarak niteleyen Bakan Tüfenkci, şöyle dedi: “Bu bölge için fabrikalaşma önemli ama bunun için arazi şartları pek elverişli değil. Hammaddenin ulaşımı, ürettiğini satmak için nakliye masrafları da düşünüldüğünde maliyetler daha da artıyor. Bizler sınır ticaretini mevcuttaki uygulamanın bir adım önüne taşır, sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek, bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan daha fazlasını kazandırabiliriz.”


Gümrükte terörist teyakkuzu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gümrük kapılarında güvenliğin artırılması noktasında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özellikle Öncüpınar ve Cilvegöz kapılarında sıkı tedbirler aldıklarını kaydeden Tüfenkci, terör örgütlerindeki yaralıların Türkiye’ye geçmeye çalıştıklarını söyledi. Sızmalara karşı kapılara takviyesi yapıldığını anlatan Tüfenci, “DEAŞ ya da YPG/PKK’lı teröristler, araç kasalarında, gizli bölmelerde kimlik değiştirip geçmeye çalışıyor, yakalamalar var. Bunları önlemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor” dedi.

#Irak
#Türkiye
#Ovaköy sınır Kapısı
6 yıl önce