|

IŞİD operasyonu için Türkiye’de

Kobani’yi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel dün Türkiye’de kritik görüşmeler yaptı. Ankara’da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya gelen Votel, Suriye’de IŞİD’in merkezi Rakka’ya düzenlenecek operasyon konusunda bilgi verdi. Güvenli bölge ihtiyacı da görüşmede konuşuldu.

Yeni Şafak
04:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:10 - 24/05/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel'in Suriye'nin Rojava bölgesinde Kobani'yi ziyaret ederek PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri ile görüştüğü belirtildi. Votel bu görüşmenin ardından da dün de Türkiye'ye geldi. Amerika'dan bugüne kadar Suriye'nin Rojava bölgesine gerçekleştirilmiş en üst ziyaret olarak değerlendirilen ABD'li komutan Joseph Votel'in ziyareti ile ilgili detaylar ve fotoğraflar ortaya çıktı. Suriye'deki Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, Votel 10 ABD'li gazeteci eşliğinde, 2 helikopter ile önce Kobani, ardından Cizre kantonuna geçti. Ziyarette, Votel'in YPG'nin de içinde yer aldığı DSG yetkilileri ile görüştüğü belirtilirken, görüşmedede özellikle IŞİD'in merkezi Rakka'ya düzenlenecek operasyonun ana gündem maddesi olduğu ifade edildi. Votel ile görüşmede yer alan DSG komutanlarından Dijwar Xebat, ziyarette Rakka'ya gerçekleştirilmesi planlanan Rakka operasyonun da konuşulduğunu söyledi.



GÜLER'E BİLGİ VERDİ


Bu görüşmenin ardından Türkiye'ye geçen ABD'li komutan, Ankara'da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya geldi. ABD yetkilileri ve askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, General Votel, temasları kapsamında Genelkurmay Başkanlığını da ziyaret etti. ABD'li komutan, Genelkurmay karargahında Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya geldi. Görüşmelerde IŞİD terör örgütüyle mücadelede uluslararası koalisyon nezdinde alınan son kararlar ışığında değerlendirmelerde bulunuldu. Votel'in, Ankara'daki temaslarında Suriye'de IŞİD'in merkezi Rakka'ya düzenlenecek operasyon konusunda bilgi verdiği öğrenildi. Ankara'nın ise Rakka'ya yönelik bir operasyona katkı sağlamayı planlamadığı belirtildi. ABD'nin, Rakka operasyonunu PYD öncülüğündeki SDG ile birlikte planladığı ifade ediliyor.







MÜMBİÇ TEMİZLİĞİ GÖRÜŞÜLDÜ


Votel'in Ankara ziyaretinde, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın 1 saati aşkın telefon görüşmesinde IŞİD'e karşı ortak mücadelede alınan kararlar üzerinde değerlendirme yapıldığı ifade ediliyor. Türkiye ile ABD uzunca bir süredir Halep'e bağlı Münbiç kasabasının IŞİD'den temizlenmesine yönelik operasyon üzerinde çalışıyordu. Yine Münbiç'in IŞİD'den temizlenmesi kapsamında ABD'nin çok namlulu füze sistemi HIMARS'ın bu ay içinde Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması bekleniyordu. Örgütün Münbiç üzerinden Türkiye'ye yönelik saldırıları organize ettiği istihbaratı üzerine, kasabaya yönelik karadan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle ABD hava destekli bir operasyon planlanıyordu. Operasyona ilişkin görüşmelerde ayrıntılı değerlendirmeler yapıldığı belirtildi.



Güvenli bölge adımı


Terör örgütünün Kilis saldırıları üzerinden güvenli bölge ihtiyacına ilişkin operasyonel değerlendirmelerin de dünkü görüşmelerde konu başlıkları arasında bulunduğu kaydedildi. Son olarak Azez'in doğusunda IŞİD roketlerinin ateşlendiği 8 kilometre uzunluğunda 18 kilometre derinliğindeki bölgenin terör örgütünden acilen temizlenmesi doğrultusunda ABD ve Almanya başta olmak üzere uluslararası koalisyon ülkeleriyle mutabakata varılmıştı. Bölgeye ÖSO güçlerinin kara operasyonuna Türkiye'nin sınırdaki topçu birlikleri ve koalisyonun hava gücünün desteğiyle operasyon planlanıyor.


#Kobani
#General Joseph Votel
#Yaşar Güler
#IŞİD
8 yıl önce