|

İstanbul'un nüfusu tatilde yarıya indi

10 günlük bayram tatili, etkisini en çok İstanbul'da hissettirdi. Tatil öncesi yapılan araştırmalara yansıyan rakamlar dikkati çekti. İstanbulluların yüzde 45'i tatili şehir dışında geçireceğini belirtti. Ziyaret noktalarında ise sırasıyla 'memleket' ve 'tatil bölgesi' seçenekleri önde geldi.

Yeni Şafak
13:41 - 5/09/2017 Salı
Güncelleme: 09:07 - 6/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
İNFOGRAFİK: İstanbul, bayram tatilinin uzamasıyla birlikte etkilerin en çok gözlendiği kent oldu. (İnfografik: Emir Ece)
İNFOGRAFİK: İstanbul, bayram tatilinin uzamasıyla birlikte etkilerin en çok gözlendiği kent oldu. (İnfografik: Emir Ece)

Kurban Bayramı ve 30 Ağustos günleri için 10 günlük belirlenen tatilin etkileri en net bir şekilde İstanbul'da görüldü.

  • Bakanlar Kurulu'nun kararıyla tatil 10 güne çıkarılmıştı.
İstanbul rahatladı

Kentte milyonlarca vatandaş, memleketleri ve tatil beldelerine akın etti. Kentte kalan milyonlar da boş cadde ve mekanların tadını çıkardı.


Yaz aylarında kalabalıktan arınan İstanbul'un uzun bayram tatilinde daha da sakinleştiği görüldü.

Dikkati çeken araştırma sonucu

Argetus, tatil öncesi İstanbul'da dikkati çeken bir anket çalışmasına imza attı. İstanbulluların 10 günlük tatile karşı düşüncelerin ve planlarını net verilere dönüştürdü. Proje kapsamında çok ilginç rakamlara ulaşıldı.

İstanbulluların 10 günlük Kurban Bayramı tatili hakkındaki değerlendirmelerini ele alan araştırma, 21-28 Ağustos tarihlerinde İstanbul'da 1.900 kişi ile kantitatif yöntem ve CATI (Telefon görüşmesi) tekniği ile gerçekleştirildi.

  • Araştırma kapsamında kamu çalışanları, özel sektör çalışanları, işverenler, esnaflar, turizmciler ve kent sakinleri ile görüşüldü.
Yüzde 56 memnun kaldı, yüzde 45 çıktı

İstanbulluların yüzde 56,25'i tatilin uzunluğundan memnun olduğunu belirtti.

İstanbulluların yarıya yakını (yüzde 45,89) tatili şehir dışında geçireceğini belirtmişti. Bu kapsamda benzer oranlarda sonuçların gerçekleştiği görüldü. Yüzde 54 ise İstanbul'dan dışarı çıkmayacağını dile getirdi.



İstanbul dışına çıkacağını belirtenler arasında öncelikle kamu çalışanları geldi. İşverenler ve turizmciler de bu tatili İstanbul dışında geçirmeyi planladı. Çalışmayan İstanbul sakinlerinin ise yaklaşık 5'te 3'ünün 10 günlük uzun Kurban Bayramı tatilini İstanbul dışında geçirmesi bekleniyordu. İlk gözlemlere göre beklentilere yakın rakamlarda İstanbul'dan çıkış oldu.

Trafik başladı

İstanbul içinde bayram süresince görülmeyen trafik yoğunluğu başladı. 10 günlük bayram tatilinin sona ermesinin ardından İstanbul'un girişinde trafik yoğunluğu vardı. Gece saatlerine kadar süren yoğunluğun sabah saatlerinde azaldığı görüldü. Daha sonra ilk iş günü için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde Anadolu'dan Avrupa'ya geçişte trafik Ataşehir'den itibaren etkisini gösterdi.





#İstanbul
#Kurban Bayramı
#Bayram tatili
#Argetus Araştırma
7 yıl önce