|

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı: İtalya Başbakanı Draghi'nin hadsiz sözlerine siyasilerden tepki yağdı

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan skandal açıklamasının ardından İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türk Dışişlerine çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınması talep edildi. Skandal söyleme karşı birçok siyasiden Draghi'ye tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin hadsiz sözlerini kendisine iade ediyoruz" derken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, "Diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın" dedi.

22:38 - 8/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 00:20 - 9/04/2021 Cuma
AA
İtalya Başbakanı Draghi.
İtalya Başbakanı Draghi.

İtalya Başbakanı Draghi, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sırasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in bir süre ayakta kalmasıyla ilgili olarak ''Von der Leyen'e karşı davranışa kesinlikle katılmıyorum. Birlikte çalışmak zorunda olduğumuz bu kişilerle, onlara aslında ne iseler onu diyelim, yani diktatörlere, farklı vizyon ve fikirlerimizi söylerken dürüst olmanız gerekiyor.'' dedi.

Büyükelçi bakanlığa çağrıldı

İtalya Başbakanı Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarının ardından İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Türk Dışişlerine çağrıldı.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Draghi'nin kabul edilemez sözleri üzerine büyükelçinin bakanlığa çağrıldığı vurgulandı ve "Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı tarafından İtalyan Büyükelçi’ye, göreve atamayla gelmiş İtalya Başbakanının, Avrupa’da en yüksek halk oyu desteğiyle seçilmiş bir lider olan Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözlerini kuvvetle kınadığımız, Türkiye-İtalya dostluğu ve müttefikliğiyle bağdaştıramadığımız bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır." denildi.

Bilgi sahibi olmadan yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğu vurgulanırken, Türkiye’nin misafirperverliğini kimsenin sorgulayamayacağı ifade edildi.

Açıklamanın devamında, "Ülkemizin AB içindeki anlamsız ve kötü niyetli tartışmalara taraf olmayacağı ve Türkiye-AB olumlu gündemini baltalamaya yönelik çabaları nafile bulduğumuz da bildirilmiştir." ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise hadsiz sözlere ilişkin, "Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin, seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, iade ediyoruz" dedi.

"Diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın"

Skandal ifadelere bir tepki de AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, "Sayın Draghi, bizden diktatör çıkmaz! Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini'ye bakın." ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Draghi'nin sözlerinin hadsiz ve mesnetsiz olduğunu vurguladı. Kalın, "Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz." paylaşımında bulundu.

"Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmeye kalkmasın"

Hadsiz açıklamalara sosyal medya hesabından tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Diktatörlük ve faşizm bizim kültürümüze ait kavramlar değildir. Bizden çıkmamıştır. Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmeye kalkmasınlar. Cumhurbaşkanımız hakkında kullanılan ifadeleri aynen iade ediyoruz." dedi.

Oturma düzeni AB talebine göre ayarlanmıştı

Avrupalı siyasetçiler tarafından polemik malzemesi yapılan konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nin telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Sanki Türkiye bunu yapmış gibi söylemler var. Protokol önceden bir araya geldi. AB'nin talebi bu yöndeydi" demişti.

#İtalya
#Draghi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
3 yıl önce