|

İzinsiz SMS’e ilk para cezası

Tüketicilere izinsiz reklam içerikli kısa mesaj gönderenlere kötü haber. Türkiye’de ilk kez Kayseri’de, izinsiz SMS atan 7 firmaya para cezası kesildi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 23:56 - 22/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye' de ilk kez 7 firmaya, vatandaşa izinsiz cep telefonu mesajı (SMS) gönderdiği gerekçesiyle para cezası verildi. İzin almadan tüketiciye kısa mesaj ve e-posta gönderen şirketlere yönelik, 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 15 Temmuz 2015'te uygulamaya konulan “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik”in Türkiye'deki ilk ceza uygulaması, Kayseri'de görüldü. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde bulunan şikayet formunun doldurulması yoluyla gelen şikayeti değerlendiren Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü, 7 firmaya 12 kez ceza işlemi uygulandı.



UYGULAMA NASIL İŞLİYOR


İzinsiz reklam içerikli SMS gönderilmesi konusunda bin 657 şikayetin iletildiği Kayseri'de, 1 firmaya 6 kez biner lira, 5 firmaya biner lira ve bir firmaya 2 bin lira para cezası verildi. Şikayet formunun doldurulmasının ardından şikayetin hangi ilden alındığına bakılarak formların o illerin Ticaret İl Müdürlükleri'ne yönlendirildiği uygulamada, 4 GSM şirketiyle şikayet sahibinin o ilde ikamet edip etmediği tespit ediliyor. Şikayetçinin o ilde olduğunun kesinleşmesinin ardından firmalardan 15 gün içerisinde savunmaları isteniyor. Savunmaların ulaşmasından sonra toplanan komisyon tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda ceza uygulanıyor.


#telefonu mesajı
#İzinsiz SMS
#izinsiz reklam içerikli kısa mesaj
9 yıl önce