|

İzmir operasyonunda 2 polise tahliye

İzmir merkezli 13 ilde paralel yapı iddialarına ilişkin düzenlenen yasa dışı dinleme operasyonunda tutuklanan 4. sınıf emniyet müdürleri Memduh Tosun ile Taner Aydın, tutuklu bulunduğu Şakran Cezaevinden tahliyeyi edildi.

Yeni Şafak
14:37 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:39 - 2/02/2015 Pazartesi
IHA
İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden iş adamlarına, gazetecilerden askerlere kadar birçok kişiyi sahte isimle dinledikleri iddiasıyla yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında tutuklanan 4’üncü sınıf emniyet müdürleri Memduh Tosun ile Taner Aydın tahliye edildi. Avukatların bir üst mahkemeye başvurması sonucu serbest bırakılan emniyet mensupları, cezaevi önünde yakınları tarafından karşılandı. Polislerin aileleri, tahliyeyle birlikte büyük sevinç yaşarken, tahliye olan Memduh Tosun ve Taner Aydın ailelerine sarılarak hasret giderdi.

4. sınıf emniyet müdürlerinden Taner Aydın, devlete olan borçlarını ödemek için yıllarca çalıştıklarını söyledi. Aydın, 14 yaşında polis kolejine girdiğini belirterek "8 yıl boyunca devlet her türlü imkanını sağlayarak bizleri okuttu. Devlet okuturken bu paranın milletin cebinden geldiğini farkında olarak büyüdük biz. Ve bu millete bir borcumuz var. Biz bu borcu ödemek için yıllarca çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Çalıştığım dönemde ben ve arkadaşlarımın başarılarından dolayı devlet büyükleri de milletimiz de bizi takdir etmiştir. Ben milletimize teşekkür ediyorum" dedi.

Tahliye olan müdürlerden Memduh Tosun ise, tahliye oldukları için mutlu olduğunu aktararak şu açıklamalarda bulundu:

"Biz yine aynı konuyla ilgili geldik. Salı günü tekrar gözaltına aldılar. Yine aynı kişiler. Davamız zaten devam ediyordu. İddianame hazırlanmış zaten bizim duruşmamız var soruşturmayla ilgili aynı suçlamayla ilgili. Ama yine aynı konuyla ilgili tekrar bir gözaltı işlemi yaptılar. Türkiye’de herhalde ilk defa olmuştur böyle bir şey. Tahliye olduğumuz için mutluyuz."

Öte yandan, haklarında gözaltı kararı bulunan, sağlık sorunları yüzünden teslim olmadıkları açıklanan birinci sınıf emniyet müdürü Hasan Ali Okan ile emniyet müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı hakkında da yakalama kararının kaldırıldığı öğrenildi.

YASA DIŞI DİNLEME OPERASYONU NASIL BAŞLAMIŞTI?

HSYK müfettişleri, İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğünde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü incelediklerinde, bazı usulsüzlükler tespit etti. Yapılan soruşturmayla beraber operasyonun düğmesine basılarak geçen hafta İzmir merkezli 13 ilde yasa dışı dinleme operasyonu düzenlendi. 26 polis için haklarında yakalama kararı çıkarılırken, gözaltına alınan veya kendisi teslim olan 24 polis adliyeye sevk edildi. İfade veren polislerden Başkomiser Hüseyin Gürtekin, Komiser Ramazan Mert, Komiser Remzi Fatih Burcu, polis memurları Ahmet Yıldırım, Hamza Doğan, Ahmet Akpınar, Hasan Say, İsmail Şahin, Muhammet Kılıç ve Erdoğan Atalay savcılıkta serbest kaldı. Polislerden 4’üncü sınıf emniyet müdürleri Memduh Tosun ile Taner Aydın da tutuklandı. 3’üncü sınıf emniyet müdürü İbrahim Şimşek, emniyet amirleri Tarkan Kolik, Haldun Çabuk, komiserler Kürşat Şenol Yılmaz, Talha Ülkümen, Mustafa Edip Çakmak, komiser yardımcıları Burak Cemal Yılmaz, Seyfullah Özdemir, Selçuk Küçükaslan ile polis memurları Mikail Yüce, İbrahim Öztürk ve Ramazan Özdemir de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

4. sınıf emniyet müdürleri Memduh Tosun ile Taner Aydın’ın tahliye edilmesiyle birlikte, İzmir merkezli 13 ilde paralel yapı iddialarına yönelik düzenlenen operasyonda başka tutuklu kalmadı.
#izmir operasyon
#tahliye polis
#paralel operasyon tahliye
9 yıl önce
default-profile-img