|

Kaçırılan işçiler için seferberlik

18 işçinin kaçırılması üzerine harekete geçen Bağdat yönetimi kriz masası kurdu. Iraklı güvenlik kaynakları, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'ya günde iki kez bilgilendirme yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/09/2015 Pazar
Güncelleme: 01:13 - 6/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

Bir Türk şirketinin Bağdat'taki stadyum şantiyesinde görev yapan 18 Türk işçinin kaçırılması üzerine harekete geçen Bağdat yönetimi kriz masası kurdu. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve Türk yetkililerin de aralıksız olarak Iraklı yetkililerle görüşme trafiğini sürdürdüğü öğrenildi. Iraklı güvenlik kaynakları, 18 Türk'ün hayatta olduklarını ve kaçıran grupların tespit edildiğini ifade ettiler.



BAĞDAT YÖNETİMİ HASSAS


Bir Türk firmasının inşaatında çalışan 18 Türk vatandaşının kaçırılması ile birlikte Iraklı yetkililer bir kez daha 2006-2008 aralığındaki yıllara döndü. O tarihlerde yabancıların sıklıkla kaçırıldığı kentte güvenlik birimleri çaresizlik örneği sergilerken İbadi yönetimi aynı yanlışa düşmemek için özel bir komisyon kurdu. 18 Türk vadandaşı ile ilgili her bilgi ve güvenlik koşullarının bu komisyonda değerlendirildiği ve bu bilgilerin Bağdat'taki Türk yetkililerle de paylaşıldığı kaydedildi.



GÜNDE İKİ KEZ TOPLANTI


Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve elçilik yetkililerinin olayın hemen ardından Başbakanlık, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, milli güvenlik kurumları ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile her gün düzenli olarak iki kez bir araya geldiği ve 18 vatandaşımız hakkında bilgi aldıkları Iraklı kaynaklar tarafından ifade edildi.



Gözler Şii milislerde

Bölgenin Şii milis güçleri tarafından kontrol edildiğine dikkat çeken Iraklı güvenlik kaynakları Yeni Şafak'a şu açıklamayı yaptı: “Olayın ilk anından buyana Sünni ve diğer silahlı grupları hiç gündemimize almamıştık. Olayın işleniş biçimi, şantiye sahasına gelen


araçlar ve kaçıran şahısların üzerindeki elbiseler ve güvenlik noktalarından rahat geçişleri zaten nasıl bir yapının 18 Türk'ü aldığını büyük ölçüde ortaya koyuyordu. Bu konuda şartların uygun olmasını ve rehinlerin güvenliğini ön planda tutuyoruz.”



#18 işçinin kaçırılması
#Kaçırılan işçiler
#Bağdat
9 yıl önce