|

'Kadınlar için önemli adımlar attık'

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde TVNET canlı yayında gündeme ilişkin sorularını yanıtlan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Uluslararası sözleşmelere ilk taraf olan ülkeyiz. Bu anlamda Türkiye, yasal anlamda kadınları korumak adına çok önemli çalışmaları gerçekleştirdi." dedi.

Yeni Şafak
19:03 - 8/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 21:09 - 8/03/2018 Perşembe
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde TVNET ekranlarında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Kaya, kadının güçlenmesi strateji belgesini hazırladıklarını belirterek eylem planının bugün hayata geçeceğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye'de ilk defa kadının güçlenmesi için çok boyutlu bir stratejiyi hayata geçiriyoruz. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz.

Hükümetimiz döneminde son 15 yıldır kadınlar alanında çok önemli gelişmelere imza attık. Yasal ve anayasal olarak kadın için düzenlemeler yaptık.

"Kadının korunması için düzenlemeler yaptık"

Kadın ve ailenin korunması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında 6284 sayılı yasamızı yaptık.

Uluslararası sözleşmelere ilk taraf olan ülkeyiz. Bu anlamda Türkiye, yasal anlamda kadınları korumak adına çok önemli çalışmaları gerçekleştirdi.






"Kadınlar için her alanda mücadele ettik"

Her alanda kadının yer alması için ciddi mücadele ettik. Buna eğitimle başladık. İktidara geldiğimizde ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 45'lerdeydi. Bunu yüzde 83'lere yaklaşan 2 katlık bir artış sağladık. İlkokulda ise yüzde 92'lere ulaştık. Üniversitelerde ise yüzde 13'lerden aldık ve yüzde 44'lere yaklaştık.



"Yükseköğretimde kız, erkekleri geçti"

Bugün yükseköğretimde kızlarımızın oranı yüzde 44, erkeklerin ise yüzde 40. Tabi ki biz bu oranları yeterli bulmuyoruz.

Hedefimiz, okuma yazma bilmeyen hiçbir kadının kalmaması. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi bir okuma-yazma seferberliği başlattı.

Okuma-yazma bilmeyen hiçbir kadın kalmayacak Türkiye'de.

İkinci planımız ekonomi

Biz Türkiye olarak, 2023 hedeflerinden bahsediyoruz. Bu hedefte dünyanın ilk 10 ekonomisinde yer almak var. Bunun için kadınlarımızın daha fazla istihdam ve işgücünün içinde yer alması gerektiğine inanıyoruz.

Dünyanın dikkatini çekecek oranlara ulaştık. Kadın istihdamında toplam yüzde 75'lik artış sağladık. Bu bütün AB üye ülkelerinden daha fazla bir oran"

#Fatma Betül Sayan Kaya
#Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
#8 Mart
6 yıl önce