|

Kalemi hiç bırakmadı

88 yaşındaki deneyimli gazeteci ve yazar Çetin Altan tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Altan yazı yazmaya başladığı 1943 yılından beri kalemini elinden hiç bırakmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 21:35 - 22/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Usta gazeteci yazar Çetin Altan, dün İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 88 yaşındaki Altan, yaklaşık bir buçuk aydır tedavi görüyordu. Altan'ın vefatını oğlu Mehmet Altan, “Saat 11.00'de kendisini kaybettik. Ölüm her zaman erken ölümdür” sözleriyle duyurdu. Altan, bugün öğle namazına müteakiben Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.



EN ÇOK KÖŞE YAZAN YAZAR


Dünyanın en çok köşe yazısı kaleme alan yazarlarından biri olarak bilinen Altan'ın vefatı üzerine yakınları, okurları ve meslektaşları taziye mesajlarını iletti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi başsağlığı mesajı yayınladı. Çeşitli siyasi partilerden de başsağlığı mesajları geldi.



MUHABİRLİKTEN BAŞLADI


1927 yılında İstanbul'da doğan Çetin Altan, Galatasaray Lisesi'nin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1943-1944'te Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak'da şiirleri ve düz yazıları çıktı. Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses'de fıkra yazarlığı ile devam etti. Altan, Halkçı, Tan, Akşam, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş, Devrim, Sabah ve Milliyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Çetin Altan 1965-1969 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekilliği de yaptı.



Her türden eser verdi


Altan'ın köşe yazılarını topladığı Taş, Sömürücülerle Savaş, Suçlanan Yazılar, 'Kahrolsun Komünizm' Diye Diye, Onlar Uyanırken, Kopuk Kopuk, Geçip Giderken, Gölgelerin Gölgesi, Şeytanın Aynaları, Bir Yumak İnsan, Nar Çekirdekleri kitaplarının yanı sıra Büyük Gözaltı, Bir Avuç Gökyüzü, Viski ve Küçük Bahçe isimlerini taşıyan dört romanı bulunuyor. Tiyatro oyunları ve inceleme kitapları da olan Altan, Rıza Bey'in Polisiye Öyküleri'nde polisiye, Zurnada Peşrev Olmaz'da mizahi yazılarını topladı. Son 15 yılın günlük gazete yazıları da Şeytanın Gör Dediği kitabında toplandı.


#Çetin Altan
#Galatasaray Lisesi
#Teşvikiye Camii'
#Taş
#Sömürücülerle Savaş
#Suçlanan Yazılar
8 yıl önce