|

Kanser oldu kongresini yaptı

20 yaşındayken kansere yakalanan Salih Yüce, hayatını kanserle mücadeleye adadı. Yüce'nin yapılmasına önayak olduğu Uluslararası Onkoloji Günleri'nin 6.'sı Muş'ta başladı. Toplantı, Türkiye'den birçok şehirle birlikte 25 ülkeden gelen katılımcılarla yapılıyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 26/05/2013 Pazar
Güncelleme: 22:06 - 25/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kanser oldu kongresini yaptı
Kanser oldu kongresini yaptı

Muş'ta bu yıl 6.'sı düzenlenen '6. Yeşeren Bir Bitki Uluslararası Onkoloji Günleri' vatandaşların yoğun katılım desteğiyle başladı. Altı yıldır kanser konusunda bilinçlendirme çalışması yaptıklarını anlatan Muş Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, bu yılki toplantıya Sivas, Trabzon, İstanbul, Tokat, Şanlıurfa, Elazığ, Malatya, Van, Çorum, Gaziantep, Erzurum illerinin yanısıra 25 ülkeden katılım olduğunu anlattı.

STK'LARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

2020'li yıllarda her evde bir kanser hastası olacağının istatistiklerle ifade edildiğini kaydeden Yüce, 'Bu kötü haber. Artık kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu biliyoruz. Bu da iyi haber' dedi. Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin de son yıllarda kanser tedavisinde çok önemli gelişmeler olduğunu dikkat çekerek, 'Kanserle mücadelede üniversiteler ve belediyelere büyük görevler düşüyor. Ama en çok da STK'lara düşüyor. STK'lar ile devletin el ele verilmesiyle bu tür etkinlikler

başarılı olabiliyor' dedi.

KENDİNİ MÜCADELEYE ADADI

Bu arada 20 yaşında kansere yakalanan ve savaşmaya devam eden Salih Yüce, teşhisin ardından hayatını kanserle mücadeleye adadı. Muşta yaşayan Yüce'ye yıllar önce tek başına çıktığı yolculukta şimdi Türkiye'nin ve dünyanın önemli kişi ve kuruluşları destek veriyor.

Mamografi kadınların ayağına geliyor

Novartis ve Japonya büyükelçiliği hibe programıyla mobil araç projesine Onko-sev ve gençbirikim proje partneri oldu. Tüm Muş'ta etkin tarama yapacak olan mobil cihaz için kamu ve sivil toplum kuruluşları el ele verdi. Mamografi taraması yapacak araç sayesinde, taramadan geçmeyen kadınlara hizmet götüreceklerini belirten Muş Halk Sağlığı Kurumu Kanser Şube Başkanı Tekin Güler, taramanın halk sağlığı müdürlüğüne bağlı kanser tarama eğitim merkezi ekipleriyle birlikte tüm Muş genelinde yürütülüceğini söyledi. Muş'ta pilot olarak başlatılan ve 2010 yılından bu yana üzerinde çalışılan proje, tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.


11 yıl önce