|

Karaman'daki davada öğretmenden şoke eden ifade

Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan 54 yaşındaki sınıf öğretmeni Muharrem B.'nin, ilk duruşması başladı. 600 yıla yakın hapis cezası ile yargılanan Muharrem B. gizlice getirildiği mahkeme salonundaki ifadesinde utanmadan kendisini savunup mağdur çocukları suçladı. Bazı avukatlar sanığa tahammül edemeyip salonu terk etti. Ailelerin avukatları ise duruşmaya izleyen vekiller ile gözlemciler avukatların davayı sabote ettiğini açıkladı.

Yeni Şafak
08:42 - 20/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 19:52 - 20/04/2016 Çarşamba
Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B.'nin 600 yıla yakın hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Karaman'da dava için yoğun güvenlik önlemi alındı.
Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B.'nin 600 yıla yakın hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Karaman'da dava için yoğun güvenlik önlemi alındı.

Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve yaklaşık 600 yıla yakın hapis cezasıyla yargılanan 54 yaşındaki sınıf öğretmeni Muharrem B., bugün ilk kez hakim karşısına çıkarıldı. Dava nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemi alınırken Karaman Valiliği, dava süresinde her türlü basın açıklaması, eylem ve gösterileri yasakladı.



Davanın görüldüğü 40- 50 kişi kapasiteli salona, yoğun katılım nedeniyle yaklaşık 100 kişi alındı. İfadeleri daha önce alındığı için mağdur çocuklar ve aileleri salona gelmedi. Sadece avukatları duruşmaya katıldı. Duruşmaya ilk olarak davaya müdahil olmak isteyen baroların çocuk hakları komisyonları ile bireysel olarak katılmak isteyen avukatların talepleri alındı. Heyet ardından, Ensar Vakfı, KAİMDER, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile baroların çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği'nin davaya müdahil olma taleplerini kabul etti.



Vekiller gizli duruşmayı terk etmeyince ara verildi


Heyet, duruşma kapalı olacağı için gözlemci ve izleyici olarak bulunan siyasetçiler ile sivil toplum kuruşların salonu boşaltmasını istedi. Milletvekillerinin itirazı üzerine mahkeme heyeti, salondan 09.45'de ayrılıp duruşmaya ara verdi. Ankara Barosu Başkanı Avukat Hakan Canduran yaptığı açıklamada, “Mahkeme başkanı duruşmaya bir süre ara verdi. Çünkü milletvekilleri ile bir kısım dernek ve vakıfların müdahillik talebi reddedildi. Bazı avukatların kişisel başvuruları ve müdahillik talebi reddedildi. Milletvekilleri gözlemci sıfatıyla devam etmek istediklerini söyledi. Mahkeme başkanı yasal olarak bunun mümkün olmadığını bildirdi. Ancak milletvekilleri salonu terk etmedi" dedi.



Duruşmayı izlemeye gelenler arasında CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, milletvekilleri Hüsnü Bozkurt, Gaye Usluer, Nur Hayat Altaca, Candan Yüceer, Ali Şeker, Burcu Köksal yeraldı. Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka da duruşmayı izlemeye geldi. Saat 10.55'de duruşma salonunun kapısı yeniden açıldı ve müdahil avukatlar salona alınmaya başlandı.



  • Karaman'a gece getirildi
  • Tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi'nden gece Karaman'a getirilen sanık Muharrem B.'nin adliye nezarethanesinden, doğruca Ağır Ceza Mahkemesi salonuna çıkan bir koridordan ve tutuklu ve hükümlülerin alınıp çıkarıldığı kapıdan girdi.


Utanmadan kendini savundu


Savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmediği belirtilen Muharrem B.'nin ilk sözlerinin iyi bir eğitimci olduğu ve TEOG başarıları bulunduğunu söylemek oldu. Çocukları evladı gibi sevdiğini ileri süren Muharrem B. "Ben yapmadım, polisler çocukları yanlış yönlendirmiş" dedi. Emniyette baskı altında verdiği ileri sürdüğü ifadeleri kabul etmediğini söyleyen Muharrem B., "Polis bana 'Sen burada anlat, sen ceza almazsın' dedi. Ben de anlattım" ifadelerinde bulundu. Sanık Muharrem B. duruşmadaki ifadesinde, çocukları suçlayıp, suçu üzerine atmak istediklerini iddia etti. Beraatına karar verilmesini isteyen sanık Muharrem B., “Ailelerin ve çocukların olduğu ortamda yargılanmak isterdim. Hayvanlarla ilgili müstehcen görüntüleri ise ben fen bilgisi dersi kapsamında YouTube'den, canlı üremesiyle ilgili belgesel izlettim. Keşke çocuklar da burada olsaydı, onlarla karşılaşsaydık" dedi. Sanık Muharrem B.'nin savunmasının tamamlanmasının ardından CMK kapsamında atanan avukatı söz aldı. Avukatın sözlerinin ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. 3 tanık sırayla içeriye girip ifade verdi.



"Mahkeme provoke ediliyor"


Duruşmayı takip eden Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk, mahkemenin provoke edildiğini söyledi. Şentürk, mahkemenin 15 farklı baronun, farklı derneklerin müdahil olmasını kabul ettiğini söyledi. Şentürk, bazı avukatların duruşmayı uzatmaya çalıştığını belirtti. Şentürk, çocukların müdahil avukatların dışın kimsenin umurunda olmadığını söyledi.





  • Rahat bir şekilde yürüyerek salona geldi
  • Müdahil avukatlardan Ankara Barosu'na kayıtlı İmdat Balkoca, sanık Muharrem B.'nin gece adliyeye getirildiğini söyledi. Muharrem B.'nin kirli sakallı ve üzerinde gömlek bulunduğu, gayet rahat bir şekilde yürüyerek salona girip, sanık yerine oturduğunu belirten avukat İmdat Balkoca, kendisine tepki gösterilmediğini, iddianamenin okunmasına başlandığını ifade etti.
Hâkim bugün karar verebilir


Duruşmayı izleyen bir avukat, sanığın ifadesinin alınması ve savcının mütalaasını sunmasının ardından, mahkemenin bugün karar verip davayı bitirebileceğini söyledi.



Ensar Vakfı Başkanı da mağdur avukatı


Duruşma aranın ardından saat 12.00'de yeniden başladı. Duruşmaya mağdur ve sanık avukatının yanı sırada davaya müdahil olmak için talepte bulunan baroların çocuk hakları komisyonu üyesi avukatları ile gözlemci ve izleyici olmak isteyen milletvekilleri katıldı. Duruşmaya Ensar Vakfı Başkanı avukat İsmail Cenk Dilberoğlu da mağdur avukatı olarak katıldı.





Mağdur çocukların avukatından sert tepki


Olayı takip eden avukat Cihat Gökdemir de bazı avukatların müdahillik talepleri kabul edildiği halde "davayı toplumdan kaçırıyorsunuz" diye slogan attıklarını aktardı.






KADEM'den avukatlara destek


Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) bir açıklama yayınlayarak avukatlarının cinsel istismar davasında, mağdur çocukların avukatlarına destek vereceğini duyurdu. KADEM'in açıklamasında, “Şüphelinin en ağır cezayı alması, bu cezanın gelecekteki olayların önünü almak için bir emsal olması ve adaletin sağlanması için KADEM avukatları mağdur çocukların avukatlarının yanında yer alacaktır" denildi.



Karaman Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ikinci oturumu verilen aranın ardından tekrar başladı. Güvenlik gerekçesiyle bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna bağlanacağı belirtilen sanık M.B'nin de duruşmaya katıldığı öğrenildi.



  • Akli dengesi yerinde
  • Kimsenin savunmak istemediği sanık M.B. için Karaman Barosu tarafından bir avukat görevlendirildiği belirtildi. Sanık M.B'nin akli dengesinin yerinde olduğuna dair raporun mahkemeye ulaştığı öğrenildi.

Vekiller gözlemci olarak salonda


Duruşmaya katılması kararlaştırılan kişiler, isimleri tek tek okunarak içeri alındı. İlk oturumda davaya müdahillik talebi reddedilerek salona alınmayan milletvekilleri, bu oturumda gözlemci sıfatıyla duruşmaya katıldı.



Bazı avukatlar, duruşmaya dahil olacak kişilerin ismini okuyan polise, uzun süre bekledikleri gerekçesiyle tepki gösterdi.




Sanığa tahammül edemeyen avukatlar salondan çıktı


Davayı çok sayıda avukat takip etmek isteyince duruşma yaklaşık 1 saat gecikmeli başladı. Duruşmanın ilerleyen bölümlerinde bazı avukatların sanığa tahammül edemediklerini belirterek, salondan çıktığı görüldü.



Söz verilen sanık M.B'nin, hakkındaki suçlamaları daha önce polisin kendisini "kandırdığı" için kabul ettiğini, mağdur çocukların yönlendirilerek ifadelerinin alındığını ileri sürerek, tüm suçlamaları reddettiği öğrenildi. Sanığın savunmasında, mağdur çocuklarla ve aileleriyle yüzleşmek istediğini, onların doğruyu söyleyeceğine inandığını söylediği belirtildi. Duruşma, tanıkların dinlenilmesiyle sürüyor.



600 yıla yakın hapis cezası isteniyor


Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülen soruşturma kapsamında sınıf öğretmeniyken M.B'nin 10 küçük mağdura farklı zamanlarda cinsel istismarda bulunduğu kanaatine vararak, Karaman Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açmıştı.



Mahkeme, bazı öğrencilere istismarda bulunulduğu iddiasına ilişkin, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul etmiş, sanık hakkında 600 yıla yakın hapis istendiği öğrenilmişti.



Karaman'daki sapık öğretmene 508 yıl 3 ay ceza

Karaman'da 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan 54 yaşındaki sınıf öğretmeni Muharrem B.'nin, ilk duruşması sona erdi. Sanık öğretmene Muharrem B'ye 508 yıl 3 ay ceza verildi.





#Karaman
#Cinsel İstismar
#Baro
#Eren Şentürk
8 yıl önce