|

Böylesini ilk kez gördük

Metrekareye 403 kg yağış düştü, su 4 metreye kadar yükseldi. Sular çekilince Bozkurt’ta Türkiye’nin şimdiye kadar hiç karşılaşmadığı afetin boyutları ortaya çıktı. Neredeyse ilçedeki tüm evlerin birinci ya da ikinci katları balçıkla doldu. Onlarca kayıp var. Sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 38’e yükseldi. Sayının artmasından endişe ediliyor.

Haber Merkezi
02:02 - 14/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:23 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel suları binaları yıktı.
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel suları binaları yıktı.

Batı Karadeniz, 2 gündür aşırı yağışın ardından gelen sel ve heyelanla mücadele ediyor. Kastamonu’da meydana gelen selde ilçe merkezi sular altında kaldı. Kastamonu’da 32, Sinop’ta 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle afette can kaybı 38’e yükseldi. Kayıp başvuruları ise her geçen saat artıyor. Dere yatağına kurulan çok sayıda ev, araç ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Ekiplerin arama ve kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

8 KATLI APARTMANDA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Kastamonu’da, selin vurduğu Bozkurt ilçesinde çöken Ölçer Apartmanı’ndaki Senanur Kuş’un (20), akrabalarının bulunduğu ‘WhatsApp’ grubuna ‘Dua edin bize’ mesajı gönderdiği ortaya çıktı. İlçe merkezinden geçen Ezine Çayı’nın taşıp, sel suyunun yükselmesiyle Ölçer Apartmanı yıkıldı. Yaz tatili için İstanbul’dan memleketleri Bozkurt’a gelen ve binanın 3’üncü katında oturan Şengül Kuş, kızı Senanur Kuş ile ikiz yeğenleri Ayşe ve Kerem Özdoğan (7) kayboldu. Senanur Kuş’un, sular yükseldiğinde henüz bina yıkılmadan önce saat 17.24’te aile bireylerinin bulunduğu ‘WhatsApp’ grubuna ‘Dua edin bize’ mesajını yazdığı ortaya çıktı.


O MESAJDAN SONRA HABER ALAMADIK

Yıkılan binanın önünde umutla bekleyen Şengül Kuş’un yengesi Münevver Gencek, görümcesi ve yeğenlerinin sele kapıldığını söyleyerek, “Görümcem Şengül Kuş ile kızı Senanur Kuş, binanın 3’üncü katında oturuyorlardı. O sırada bir üst katta oturan diğer görümcemin torunları ile aynı evdeydiler. Sel sırasında telefonla konuştuk. Aile ‘WhatsApp’ grubumuzdan mesajlaştık. Senanur’un bize son mesajı ‘Burası çok kötü, dua edin bize’ oldu. O mesajdan sonra da bir daha onlardan haber alamadık. 2 gündür burada umutlu bir haber bekliyoruz” diye konuştu.


TATİL İÇİN GELEN İKİZLER KAYIP

Yaz tatili için anneleri Arzu Yücel ile İstanbul’dan gelen 12 yaşındaki ikizler Ecrin ve İclal Yücel de babaanneleri Ayşe Remziye Yücel ve dedeleri Nadir Yücel ile birlikte binanın çökmesiyle sel sularında kayboldu. Arzu Yücel ise çayda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle belediyeden ‘araçlarınızı çayın kenarından kaldırın’ anonsu üzerine otomobilini çekmek için evden çıkınca kurtuldu. Binadan çıktıktan sonra çayın taşması üzerine bir daha eve giremeyen ve ikizlerinden ayrılan Arzu Yücel, şimdi yıkılan binanın enkazı önünde umutla bekliyor.


HİÇBİR ŞEY YAPAMADIK

Arzu Yücel, çaydaki su seviyesinin yükselmesi üzerine belediyenin araçları yüksek yere çekmeleri için anons yaptığını bu nedenle evden çıktığını anlatarak, “5’inci katta oturuyorduk. Yaz tatili için geldik buraya. Bize evi boşalttırmadılar. 11.30’da belediyenin arabası geldi, anons ettiler. ‘Çay taşabilir’ dendi. Dışarı çıktım. 12.00’de çay taştı. Akşam 17.30’a kadar dışarıda bekledim. Çocuklarıma el salladım, balkondalardı, bize bakıyordu, el sallıyorduk. ‘Bina yeni, çökmez’ dediler. Telefonla konuştuk, bana balkondan el salladılar; ‘anne biz iyiyiz merak etmeyin, kendinize bakın’ dediler. Her şeyleri gördü gözlerim. Hiçbir şeyler yapamadık biz. Bize ‘arabaları yükseğe çıkarın’ dediler, ‘canlarınızı, evlatlarınızı kurtarın’ demediler. 5 dakika içinde ben onların hepsini alırdım” diyerek gözyaşı döktü.


ANNEM, BABAM, KIZLARIM ÇIKAMIYOR

Kızları, annesi ve babasının selde kaybolduğunu öğrenince İstanbul’dan gelen Ramazan Yücel “Sel felaketi öncesinden burada anons yapıyorlar ‘dere kenarındaki araçlarınızı buradan kaldırın’ diye. Eşim aracını dere kenarından kaldırıp arka sokağa park ettikten sonra derede ciddi anlamda su birikintisi geliyor ve eşim binaya giremiyor. Karşı binanın merdivenlerinden sadece çocuklarımı balkondan izlemekle kalıyor. Annem, babam ve çocuklarım dışarı çıkamıyor; eşim de binaya giremiyor. Bunlar bina yıkılana kadar bu şekilde binada mahsur kaldılar. Ne bir yardım ne kurtarma, kimseler yardım etmedi. Bina yıkıldıktan sonra helikopter geliyor. Havada uçuş yapıyor. Bizim binamız 3 yıllık bir bina. ‘Yeni bina, yıkılmaz’ dediler. Bu inşaatlara nasıl izin veriliyor? 3 yıllık bir bina nasıl bu hale geliyor? Neden ‘arabanızı alın’ deniyor da ‘binaları boşaltın’ denmiyor” ifadelerini kullandı.

ENKAZDAN KURTARILDI

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen selin ardından arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı Muharebe Arama ve Kurtarma (MAK) Timi, görev aldığı çalışmada bir çocuğu enkazdan çıkardı.


EN ACI BEKLEYİŞ

Tayini çıktığı için 20 gün önce Şanlıurfa’dan Bozkurt ilçesine gelen polis memuru Özgür Bulut’un ailesiyle yaşadığı evi de sel sebebiyle su bastı. Sel sırasında evde bulunan Özgür Bulut’un eşi Ümmü Gülsüm, 3 çocuğu ve annesi de, eve birden gelen su ile neye uğradıklarını şaşırdı. Su dolu evin içinde çocuklarını kurtarmaya çalışan Ümmü Gülsüm Bulut ise 2 çocuğunu sudan çıkarırken, 5 yaşındaki oğlu Kudret Emre Bulut’u çıkaramadı. Suyun içinde dalan anne, buzdolabının kendisine çarpmasıyla Emre’yi kurtaramadı.


YAVRUM ELİMDEN KAYDI

Kaybolan Emre Bulut için arama çalışmaları başlatılırken, ailenin acı bekleyişi sürüyor. Ayakta durmakta zorlanan anne Bulut, “Camlar üzerimize patladı. Ağaçlar, araba, eşyalar devrildi. Buzdolabının bana çarpmasıyla yavrum elimden kaydı. Eşyaların altına kaldı. Kurtaramadım onu” dedi. Torununun kayıp ihbarını alır almaz Adıyaman’dan Kastamonu’ya gelen anneanne Zekiye Ekici ise kucağına aldığı diğer torunu ile sahilde Emre’den gelecek iyi bir haberi bekliyor.


#Kastamonu
#Sel Felaketi
#Bozkurt
#Sinop
3 yıl önce