|

Katarlı pilotlara milli simülatörle eğitim

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Katar ziyaretinde Havelsan'ın ürettiği ve Katar'ın Al Udeid Askeri Üssü’ne kurulan AW139 Simülatör Sistemi'nin açılışını yapacak. Havelsan’ın Türkiye’de en iyi yerlileştirme ödülü aldığı Simülatör, AW139 Helikopteri üreticisinin ürettiği Tam Görev Simülatörleri'nden çok daha modern teknolojisiyle öne çıkıyor. Projeyle birlikte Katar'ın, bölgenin pilot eğitim üssü olması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/11/2017 الأحد
Güncelleme: 01:31 - 5/11/2017 الأحد
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Canikli, başkent Doha'da Katarlı mevkidaşı Khalid Bin Muhammed Al-Attiyah ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Katar arasındaki askeri ve savunma alanındaki işbirliği konuları ele alındı.
Milli Savunma Bakanı Canikli, başkent Doha'da Katarlı mevkidaşı Khalid Bin Muhammed Al-Attiyah ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Katar arasındaki askeri ve savunma alanındaki işbirliği konuları ele alındı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, iade-i ziyarette bulunmak üzere dün Katar’a gitti. Ziyaretin gündeminde, Türkiye’nin askeri üs kurduğu Katar ile artan savunma işbirliği çalışmaları var. Bakan Canikli, Katar ziyaretinde Havelsan tarafından 39 milyon dolar bedelle Katar Al Udeid Askeri Üssü’ne kurulan AW139 Simülatör Sisteminin açılışını yapacak.

YERLİLEŞTİRME ÖDÜLÜ ALDI

Havelsan’ın Türkiye’de en iyi yerlileştirme ödülü aldığı Simülatör, AW139 Helikopteri üreticisinin ürettiği Tam Görev Simülatörlerinden çok daha modern teknolojisiyle öne çıkıyor. Türkiye-Katar savunma işbirliği kapsamındaki bu projeyle birlikte Katar, bölgenin pilot eğitim üssü olacak ve Katar Hava Kuvvetleri pilotlarının yüksek maliyetlerle Avrupa’da eğitim aldığı dönem kapanacak.

MODERN TEKNOLOJİYE SAHİP

Canikli’nin Katar ziyareti kapsamında, bugün, Katar Emiri Hava Kuvvetleri AW139 Helikopteri Uçuş Eğitim Merkezi’nin açılışı gerçekleştirilecek. Tören, Katar’dan da üst düzeyde katılımla yapılacak. Proje, Katar Emiri Hava Kuvvetleri AW139 Helikopter pilot ve operatörlerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere 10 Mayıs 2013’te başladı. Proje 2.5 yılda tamamlanarak, sistem, 2016 sonu itibariyle Katar’a taşındı. Proje kapsamında birer adet; Tam Görev Simülatörü ve Debrifing Sistemi, Uçuş Seyrüsefer Prosedürleri Eğiticisi, Helikopter Arka Mürettebat Eğiticisi-Vinç Operatör ve Makinalı Silah Kullanıcısı Eğiticisi tasarlandı, üretildi ve fabrika testleri başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin Katar ordusu için ürettiği simülatörler, AW139 Helikopteri üreticisinin ürettiği Tam Görev Simülatörü'nden daha modern bir teknolojiye sahip bulunuyor. Üretilen tüm simülatörler birbirleriyle entegre çalışabiliyor ve ortak uçuş yapabiliyorlar.

HAVACILIĞA BÜYÜK KATKI

AW139 Simülatör Sistemleri projesi ile Katar Hava Kuvvetleri’ne Helikopter Entegre Eğitim Merkezi yeteneği kazandırıldı. Katar Al Udeid Askeri Üssü’nde kurulan Simülatör üzerinden eğitimler başladı. Proje sayesinde pilotların eğitimleri, daha güvenli, maliyet etkin şekilde gerçekleştirilebilecek. Eğitilecek pilot sayısını da arttıracak kabiliyet ayrıca Katar’da havacılığın gelişimine de büyük katkı sunacak. Katar’ın bu eğitim merkezi ile bölgenin pilot eğitim üssü haline gelmesi bekleniyor. Simülatör üzerindeki eğitimlerde Havelsan desteği 2020’ye kadar devam edecek.

55 PİLOT EĞİTİLDİ

AW139 Simülatör Sistemleri Projesi, 39 milyon dolarlık büyüklüğüyle Türkiye’nin Katar’daki en büyük Savunma Sanayii Projesi. Bu sistem üzerinden bugüne kadar Türkiye’de Katar Hava Kuvvetleri’nde görevli 55 pilota eğitim verildi. Katarlı pilotlara Havelsan tesislerinde verilen eğitimlerde 550 saat uçuş süresine ulaşıldı. Katarlı yetkililer, Havelsan ürünü Simülatörün, bugüne kadar eğitim aldıkları platformlar arasında en iyi, teknolojik ve modern simülatör olduğunu belirtiyor.


Katar’a ilk savunma ihracatı

Proje, Türkiye’nin son dönemde savunma işbirliğini arttırdığı Katar’a yaptığı ilk savunma sanayii ihracatı. Bu ihracatın, stratejik ortak Katar ile Bilişim Teknolojileri, Siber Güvenlik, Eğitim ve Simülasyon alanlarında yeni açılımları beraberinde getireceği belirtiliyor. Türkiye’nin AW139 Simülatör Sistemleri Projesi ile Katar’ın teknoloji ve eğitimine yaptığı yatırımın coğrafyadaki diğer ülkelere de önemli bir örnek olması bekleniyor. Halen bölgedeki dost ve müttefik ülkelere yönelik eğitim alanında işbirliği görüşmeleri sürüyor.

#Katar
#Türkiye
#Eğitim
#Askeriye
٪d سنوات قبل