|

Kentten köye defne dönüşü

Bursa Valiliği öncülüğünde kurulan defne kurutma ve paketleme tesisi sayesinde bölgede yıllık gelir hane başına 25 bin liraya ulaştı. Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Anbar, “Daha önce köyümüzü terk eden 30 haneden 15’i geri dönüş yaptı” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 04:18 - 2/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Kurşunlu halkı, daha yüksek kapasiteli yeni tesisle hem gelirlerini hem de üretimi artırmayı hedefliyor.
Kurşunlu halkı, daha yüksek kapasiteli yeni tesisle hem gelirlerini hem de üretimi artırmayı hedefliyor.

Bursa Valiliği öncülüğünde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu desteğiyle 6 yıl önce kurulan defne kurutma ve paketleme tesisi sayesinde Kurşunlu Mahallesi’nden kente göç dururken, yıllık hane başına 25 bin liraya ulaşan gelir imkanı geri dönüşlerin yolunu açtı. Orman alanlarında topladıkları defneden sağladıkları gelirleri tesis sayesinde 3 katına çıkan Kurşunlu halkı, daha yüksek kapasiteli yeni tesisle hem gelirlerini hem de üretimi artırmayı hedefliyor.

KALKINMAYA KATKI

Defnenin, kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlayan bir ürün olduğuna dikkati çeken Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, “Oduna alternatif olabilecek bir ürün. İhraç ürünü. Özellikle sanayide, kozmetikte, ilaçta, gıda sektöründe çokça kullanılan bir ürün. Kurutulmuş olarak perakende de kilosu 40 avroya kadar çıkıyor. Köylünün şu anki mevcut tesisi yetersiz gelmeye başladı. Defne alanlarında düzenli olarak rehabilitasyon yapıyoruz. Bu da defnelerin daha fazla ürün vermesini sağlıyor” dedi.

KESİLEN DEFNE 2,5 KAT ARTTI

Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Anbar ise daha önce ormandan 1 dönümden 2 ton defne kesebildiklerini belirterek, rehabilitasyonun ardından aldıkları ürünün 5 tona çıktığını söyledi.Kurutma tesisinin yapılmasının ardından defnede çok gelir artışı olduğunu vurgulayan Anbar, şunları kaydetti: “Hane başına en az 10-15 bin lira, çalışana göre 25 bin liraya kadar gelir sağlanmaya başladı. Orman işletmesi rehabilite ettiği yeni alanlar ürünü de artıracak. Daha önce Karacabey’e Bursa’ya 30 hane gitmişken şu anda 15 hane geriye döndü. Defne rehabilitasyonu çalışmaları ve yeni kuracağımız tesis sayesinde geri dönüşler daha da artacaktır. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz.”


HEDEF: 100 ÇALIŞAN 3 BİN TON ÜRETİM

Kurşunlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Civelek de tesiste 20-25 civarında kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Ormandan ise 300-350 civarında kişinin para kazandığını belirten Civelek, “Tesisimiz ufak geldiğinden yenisini yapmayı düşünüyoruz. Bu tesisimizden 3-4 kat daha büyüğünü yapacağız. Bugün 20 kişi çalıştırıyorsak o zaman 100 kişi çalıştıracağız. 700 ton üretiyorsak 2-3 bin ton üreteceğiz. Çünkü potansiyel var ham madde var ama işlemek için tesisimiz yetersiz.” diye konuştu.

#Bursa
#Defne
5 yıl önce