|

Kimseyi sahipsiz bırakmayacağız

Depremzedeler için 30 bin konutun inşasına hemen başlayacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir vatandaşımızı maddi-manevi açıdan sahipsiz bırakmayacağız” dedi. AFAD merkezinde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, 250 bin kamu görevlisinin çalışmalar için sahada olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesi tamamlandı” dedi.

Resul Ekrem Şahan
04:00 - 15/02/2023 среда
Güncelleme: 07:19 - 15/02/2023 среда
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AFAD Merkezinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AFAD Merkezinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kaybedecek tek bir dakikalarının bile olmadığının bilinciyle, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini söyledi. Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından koordinasyon merkezi olarak kullanılan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Merkez Binası’nda düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi.

1 YIL SABRETMENİZİ İSTİYORUM

Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabileceklerini dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “Kademeli olarak birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan 1 yıl sabretmelerini istiyorum. Hiçbir vatandaşımızı maddi-manevi açıdan sahipsiz bırakmayacak, yardım ve barınma çalışmalarının düzenli bir şekilde sürmesini sağlayacağız.”

250 BİN KAMU GÖREVLİSİ SAHADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge genelindeki çalışmaların arama-kurtarmadan yardım malzemelerinin dağıtımına, enkaz kaldırmadan sağlık ve güvenlik hizmetlerine kadar bütün süreçlerin düzene sokulduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye’nin diğer 71 vilayetinden gelenlerle birlikte yaklaşık 250 bin kamu görevlimiz, deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Kamu personelinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve uluslararası yardım ekipleriyle beraber doğrudan arama-kurtarma çalışmalarına iştirak eden profesyonel kadro sayısı 35 bini aştı. Sahada görevlendirilen iş makinesi sayısı 12 bin 235’e, uçak sayısı 76’ya, helikopter sayısı 121’e, gemi sayısı 26’ya, insansız hava aracı sayısı 45’e ulaştı.”

YAKINLARINI KAYBEDENLERE 100 BİN LİRA YARDIM

Oturulamaz hale gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı, ayrıca yine hane başına 10 bin lira destek yardımı yapacaklarını daha önce açıkladığını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Ailelerini deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçları ile götüren vatandaşlarımızın yakıt masraflarını karşılıyoruz. Ayrıca depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre vatandaşlarımıza ilave destekler de yapacağız. Devlet ve millet olarak el ele vererek, hiçbir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayacağız.”

BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN 50 MİLYAR LİRA

Milletimizin alicenaplığını, iş insanlarımızın gönül zenginliğini geçmiş afetlerden zaten bildiklerini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: “Kurumlarımız da şimdiden harekete geçtiler. Bankacılık sektörümüz, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın öncülüğünde 2022 yılı karlarının yüzde itibariyle belli bir oranını, ki şu an itibariyle 50 milyar lira civarında, bunları bir dayanışma paketi olarak depreme tahsis ettiler. Bu meblağ depremzedeler için yapılacak çalışmalarda kullanılacaktır. Ayrıca bölgedeki işletmelere yönelik Kredi Garanti Fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır.”

19 binden fazla bina yıkıldı

Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendiğini kaydeden Erdoğan, “Enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesi tamamlandı. Bir hafta içerisinde bitirilecek hasar tespit çalışmaları tamamlandığında kesin sayılar ortaya çıkacaktır” dedi.

Şimdi yaraları sarma vakti

Türkiye’de siyasetin, belli bir bölümüyle ana muhalefetin, ciddi manada çirkinleştiğini dile getiren Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: Yürekleri kavrulan insanların duygularını istismardan ırkçılığa, fedakarca yürütülen çalışmaları değersizleştirmek için iftiraya ve dezenformasyona kadar her türlü çirkefliği sergileyenleri şimdilik biz de not ediyoruz. Milletimize olan saygımız gereği, şu anda temsil ettiğim makamın gereği, deprem felaketini, siyasi ranta dönüştürme peşinde koşanları elbette affetmeyeceğiz ama onların seviyesine de inmeyeceğiz. Şimdi yaraları sarma, acıları dindirme, yıkılanları yapma, milyonlarca insanımızı yeniden hayata bağlama vaktidir. Vaktimizi, enerjimizi ve imkanlarımızı sadece bunun için kullanıyoruz.

Bir yılda inşa

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı öncesinde, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki görevlilere hitap etti. “Büyük bir felaket, takip ediyoruz” diyen Erdoğan, hedeflerinin, 1 yıl içinde yıkılan konutları yeniden inşa ve ihya olduğunu dile getirdi. Dolaştığı 10 ildeki vatandaşların ilk söyledikleri şeyin “konut” olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Benim evim ne olacak? Biz de diyoruz ki 'Daha önce Van'da, Bingöl'de, İzmir'de, Manavgat'ta, Muğla'da, sel afetlerinde, Kastamonu'da vesaire bütün buralarda nasıl kısa zamanda bunları inşa ve ihya ettiysek inşallah burada da aynısını gerçekleştireceğiz, endişeniz olmasın'. Çünkü bu millet, bu tür felaketlerin altından bugüne kadar nasıl kalktıysa bundan sonra da kalkar ve kalkacağız.”

“Hiç endişemiz yok. Sizler işin şu anda AFAD'ın merkezinden takipçisi, yönlendiricileri olarak milletimize vereceğiniz sinyallerle, morallerle inşallah milletimiz de AFAD'dan aldığı işaretlerle Allah'ın izniyle yarına güvenle bakacaktır. Endişemiz yok, endişeniz olmasın. Biz size inanıyoruz, güveniyoruz. İnşallah bugüne kadar nasıl olduysa bundan sonra da milletimle beraber bunun üstesinden geleceğiz.”

SAHADAKİ BAKANLARLA CANLI BAĞLANTI

Kabine toplantısına deprem bölgesinde bulunan bakanlar da canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk elden yürütülen çalışmalar hakkında sahadaki son bilgileri aldı.

Cohen’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'i kabul etti. AFAD Merkez Binası'ndaki kabul, basına kapalı gerçekleşti.



#Deprem
#Kabine Toplantısı
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
1 год назад