|

Kırgızistan'da gündem FETÖ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan’daki başlıca gündem maddesi FETÖ ile mücadele oldu. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile bir araya gelen Erdoğan, “FETÖ ile mücadele konusunda müşterek adımları değerlendirdik. Biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Türk Konseyi’nde önemli kararlar alacağız” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 2/09/2018 Pazar
Güncelleme: 04:10 - 2/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan’daki başlıca gündem maddesi FETÖ ile mücadele oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan’daki başlıca gündem maddesi FETÖ ile mücadele oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç günlük Kırgızistan ziyaretinin ilk gününe, muhatabına yaptığı FETÖ uyarısı damgasını vurdu. "Bizim yaşadıklarımızı kardeş Kırgızistan'ın yaşamasını istemeyiz" diyen Erdoğan, hain örgütü sızdıkları noktalardan temizlemek için işbirliği önerdi; Ankara-Bişkek ilişkilerinin böylelikle daha hızlı gelişebileceği mesajı verdi. Özel uçak 'TUR' ile dün saat 14.50'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gelen Erdoğan'ı, Manas Uluslararası Havalimanı'nda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve eşi Aygül Ceenbekov'un, Şeref Salonu'nda düzenlenen tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan ve Ceenbekov daha sonra heyetlerini birbirine takdim etti. Başkan Erdoğan, tören kıtasını 'Salam Asker' diyerek selamladı.


Borsok ve bal

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a, uçaktan inişlerinde kendilerini karşılayan yöresel kıyafetli iki Kırgız genç kız çiçek takdim ederken, geleneksel Kırgız hamur işi ‘Borsok’ ve bal ikramı yaptı. Karşılamada, Kırgız Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve eşi Aygül Ceenbekov’un yanı sıra Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve büyükelçilik personeli de hazır bulundu. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Bişkek’e geldi.


TÜM ÜLKELER İÇİN TEHDİT

Erdoğan-Ceenbekov başbaşa görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. İki lider daha sonra ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Görüşmede Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele konusuna geniş zaman ayırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Kırgızistan'daki FETÖ varlığıyla mücadele edilmesi başlıca gündemimizi oluşturdu. Ülkemiz son dönemde attığı kararlı adımlarla FETÖ'nün belini kırmayı başardı. 15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde bulunan FETÖ, mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor. FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları değerlendirdik. Biz kardeşsek çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz" dedi.


İKİ TARAFIN DA YARARINA

FETÖ'nün Kırgızistan'da hâlâ mevcudiyetini sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, "FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Kırgızistan'a ekonomi, eğitim, kültür ve kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde hep birlikte daha çok çalışmamızın gereğine inanıyorum" dedi. 2011'de iki ülke arasında 'ortak bakanlar kurulu' anlamına gelen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni (YDSK) kurarak ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttiklerini hatırlatan Erdoğan, "Buna rağmen 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hiç arzu etmediğimiz halde işbirliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin tekrar olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.


Konsey toplandı

Başkan Erdoğan, Kırgızistan’la stratejik, askeri, siyasi ve ekonomik olarak atılması gereken birçok adım bulunduğunu ifade etti. Yıllık ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine çıkaracaklarının altını çizen Erdoğan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Maarif Vakfı binalarının da Bişkek’te Türkiye’ye tahsis edilen arazilere en kısa sürede yapılacağını anlattı. Erdoğan ayrıca, bugünkü Türkiye-Kırgizistan İş Konseyi Toplantısı’nı çok önemsediğini, yarın yapılacak Türk Konseyi’nde de iki ülke olarak önemli kararlar alacaklarını kaydetti. Basın toplantısının ardından iki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ne başkanlık etti.


Teğmenlere jest

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi’nde eğitim görerek geçtiğimiz günlerde Kara Harp Okulu’nda diplomalarını törenle alan iki Kırgız teğmene jest yaptı. Erdoğan, teğmenler Sherali Marasulov ile Akshol Nursulanbekoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı uçağı ‘TUR’ ile Bişkek’e götürdü. Türkiye’de eğitim gören 80 ‘misafir askeri personel’ arasındaki Kırgız teğmenler, Erdoğan’ın davetinden onur duyduklarını belirtti. Hava Savunma Teğmen Akshol Nursulanbekoğlu, ‘TUR’ uçağıyla memleketine gidişi öncesi yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın davetini duyunca çok heyecanlandım. Böyle bir şey herkese nasip olmaz. Çok gurur duydum, mutlu oldum. 30 Ağustos’ta bize bir hediye oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bizi yanında götürmesi bizim ve ailemiz için gurur, onur verici bir durum” dedi.

HİÇ UNUTMAYACAĞIM

Türkiye’de kaliteli bir eğitim aldığını, 5 sene önce geldiği Kara Harp Okulu’ndan teğmen olarak mezun olmanın gururunu yaşadığını kaydeden Nursulanbekoğlu, “Kendimi Türkiye’nin bir evladı, subayı gibi hissediyorum. Komutanlarımız, arkadaşlarımız bize çok yakın davrandı. Bizi evlatları gibi gördüler. Bunları hiç unutmayacağım” diye konuştu. Tank Teğmen Sherali Marasulov ise Erdoğan’ın jestini şöyle yorumladı: “Davetten gururlandım, sevindim. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim, şükranlarımızı iletiyorum. Kırgızistan’da tatilimin ardından yeniden Türkiye’ye gelerek sınıf okulunda eğitim alacağım. Daha sonra ülkemize giderek Kırgız askerleri eğitecek ve ülkemize hizmet edeceğiz.”


TİKA yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, TİKA koordinasyonu ile inşa edilen Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Emine Erdoğan, hastanenin donanımı hakkında yetkililerden bilgi aldı, ileri teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanedeki çeşitli üniteleri gezdi. Erdoğan’a ziyareti sırasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un eşi Aygül Ceenbekov, Türk heyetindeki bakan eşleri ve TİKA yetkilileri eşlik etti. 2013 yılında projesine başlanan hastane yakında hizmete açılacak.

#Başkan Erdoğan
#Kırgizistan
#FETÖ
6 yıl önce