|

Kitap okuyan ebeveynler en iyi örnektir

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, önünde okuyan anne, baba veya öğretmen örneği olmayan çocukların daha çok dijital medyalara yönlendiğini belirterek, “Aile ortamı içindeki o iletişim kozası, çocuğun dünyasını genişletir ve kendi kozasını örmeye önemli katkıda bulunur” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin

Her yıl kasım ayının ikinci pazartesi günü başlayan ve tüm yurtta kutlanan "Dünya Çocuk Kitapları Haftası" kapsamında, farklı kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenlerken, çocukların kitap okuma alışkanlıklarına da dikkat çekiliyor.

YURT DIŞINA TAM AÇILAMADIK

Çocukların sosyal, kültürel ve eğitim bakımından gelişmesine katkıda bulunmak ve çocukluk çağlarının evrelerini dikkate alarak programlar geliştirmek amacıyla 1990'da Çocuk Vakfı'nı kuran Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye'nin 1980 sonrası çocuk yayıncılığında çok önemli yol katettiğini söyledi. Şiir, hikaye ve masalları Arapça, Almanca, Farsça ve İngilizce başta olmak üzere birçok dile çevrilen Şirin, çocuk edebiyatında çeviri kitapların payının fazla olduğunu, Türk çocuk edebiyatının ise son yıllardaki bazı çevirilere rağmen yurt dışına tam olarak ulaşamadığını dile getirdi.

ANNE BABALAR YOL AÇICI OLMALI

Şirin, Türkiye'de okuma alışkanlığı kültürü çerçevesinde yol alınması gerektiğine işaret ederek, "Bebeklere, erken çocukluk, ilk çocukluk dönemindekilere okunacak kitaplardan ilk gençlik çağına kadar okuma alışkanlığı kazandıracak, nitelikli, pedagojik değeri, görsel ve estetik değeri olan kitaplarla çocuklarımızın buluşması gerekiyor. Bu buluşmayı yapabilmek için de özellikle anne ve babaların, öğretmenlerin yol açıcı olması gerekir. Aslında çocuk için en iyi örnek, kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir. Eğer o duygu, önünde böyle iyi bir örnek yoksa çocuk daha çok dijital medyalara yöneliyor. Dolayısıyla okuma sabrı gelişmiyor" ifadelerini kullandı.

  • ÇOCUKLUĞUNUZA DÖNÜN
  • Mustafa Ruhi Şirin, yeni ebeveynlere tavsiyelerde bulunarak, "Bir kere kendi çocukluklarına dönsünler, eğer iyi kitaplarla yolculuğa çıkmışlarsa daha iyi kitapları çocukları için seçsinler. İkinci önerimiz, bu kitapları sesli olarak çocuklarına okusunlar. Aile ortamı içindeki o iletişim kozası, çocuğun dünyasını bir anlamda genişletir ve kendi kozasını örmeye önemli katkıda bulunur. Öğretmen de okuduğu, sevdiği iyi örneklerle öğrencilerini buluşturmalı. Birer edebiyat çemberi kurabilir her öğretmen sınıfta. Bunu sadece Türkçe ya da sınıf öretmenlerinin yapması gerekmez. Matematik öğretmeni de resim öğretmeni de bunu yapabilir" diye konuştu.
#Mustafa Ruhi Şirin
#Çocuk Vakfı Başkanı
5 yıl önce