|

Komor Adaları'nın avukatından Cumhuriyet'e kınama

İslam İşbirliği Teşkilatı kalkınma toplantısı kapsamında Türkiye ile Komor Adaları arasında bir kalkınma anlaşması imzalandığını Başbakan Yardımcısı Akdoğan tarafından sosyal medya aracılığı ile duyuruldu. Anlaşma sonrası sosyal medyada mizah içerikli yorum ve paylaşımlardan yola çıkarak konu ile ilgili hadsiz şekilde tahkir edici haber yapan Cumhuriyet gazetesi büyük tepki çekti. Avukat Cihat Gökdemir Cumhuriyet'in çirkin tavrını kınadığını açıkladı.

Yeni Şafak
17:27 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 18:12 - 18/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

İslam İşbirliği Teşkilatı kalkınma toplantısı için İstanbul'da bulunan Komor Adaları temsilcileri ile Türk yetkililer arasında bir kalkınma anlaşması imzalandı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Komor Adaları'yla kalkınma anlaşması imzaladıklarını sosyal medya hesabından duyurdu.






Yapılan anlaşma sonrası sosyal medyada yayılan mizah içerikli yorumlardan yola çıkarak konu ile ilgili tahkir edici haber yapan Cumhuriyet gazetesi, Komor Adaları avukatı Cihat Gökdemir tarafından kınandı.







Komor Adaları nerededir?


Komor Adaları'nın esas ismi Kamer Adaları'dır. 1875 yılında Fransa sömürgesine girmesinden sonra adı Komor (Comores) olarak değiştirildi. 14. yüzyılda İslam'ın girmesinden sonra halkın tamamı Müslüman olmuştur. Bu tarihe kadar boş olan Komor Adaları'nın dört büyük adasının her birinden ayrı bir sultanlık kurulmuş ve zaman zaman bu sultanlıklar arasında bazı çatışmalar olmuştur.



Komor Adaları, Fransa sömürgesinden 1974′te yapılan referandum ile kurtuldu. Mayotte Adası halkının %65′i Fransız sömürgesinin devamını istemesine rağmen diğer adaların %95′, bağımsızlığı istemesi nedeniyle 1 Ocak 1976′da Mayotte Adası dışındakiler bağımsız kaldılar.



Komor Adaları'nda bağımsızlıktan sonra başa geçen ve batı hayranı olan Ali Suveylih'in ülkede yaptığı reformlardan rahatsız olan Ahmed Abdullah, 1978 yılında yönetimi ele geçirdi. Yeni başkan, Ekim 1978′de devletin resmi adını Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti olarak değiştirdi.



Başkenti Moroni olan Komor Adaları'nda resmi diller Fransızca, Arapça ve Komor dilidir. Para birimi Komor Frankı olan ülkede 2009 yılında hesaplanan gayri safi milli hasılada kişi başına bin 159 $ düşmektedir. Tahmini olarak 800 bin nüfusa sahibi ülkede ekonomi hayvancılığın yanı sıra tahıl, patates ve baharat üretimi üzerinedir. Komor Adaları'nda yaşam standartları yüksek olan kişi sayısı fazla değildir.



#​Komor Adaları​​
8 yıl önce