|

Konak acıya gömüldü

İzmir Konak Meydanı dün hafızalardan silinmeyecek bir acıya sahne oldu. 13 Nisan akşamı çocuklarını güle oynaya Kapadokya'ya gönderen aileler, dün kaybettikleri evlatlarını son yolculuklarına gözyaşları içinde uğurladı

İzmir
00:00 - 16/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:09 - 16/04/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Konak acıya gömüldü
Konak acıya gömüldü

İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerini geziye götüren otobüsün kamyonla çarpışması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenler için, Konak Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, eğitim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Meydana toplanan binlerce insan cenaze töreninde gözyaşı döktü.

Kazada hayatını kaybeden 33 kişiden 29'unun cenazeleri Konak Meydanı'nda kılınan cenaze namazlarının ardından son yolculuğuna uğurlandı. İzmir'deki 29 cenazeden 7'sinin öğrenci, 19'unun veli, 1'inin öğretmen ve 2'sinin çocuk olduğu tespit edildi. Bu arada Konak Meydanı'nda eski belediye başkanı Ahmet Priştina'nın ölümünden sonra ilk kez bir cenaze törenine izin verildi.

ŞAHİN: ŞEHİT OLDULAR

Cenaze törenine katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yaptığı konuşmaya, Cahit Sıtkı Tarancı'nın “35 Yaş” adlı şiirinin son dizelerini okuyarak başladı. “Neylersin ölüm herkesin başında/ Uyudun, uyanamadın olacak/ Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?/ Bir namazlık saltanatın olacak/ Taht misali o musalla taşında” dizeleriyle Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümü anlattığını ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti: “Milletçe acımız çok büyük. Tüm milletimiz, dün meydana gelen kaza sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımız, kardeşlerimiz için adeta yas tutuyor. Hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize hükümet adına rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ebedi yolculuğuna uğurlayacağımız kardeşlerimizin mekanı cennet olsun.

Kelimelerin kafi gelmediği anlar vardır, şu an onlardan birini yaşıyoruz. Daha fazla söz söylemeye gerek yok. Bu vatan, bu topraklar, bu bayrak, bağımsızlık için şehit olan evlatlarımız başta olmak üzere, şehit olan bu kardeşlerimizin ruhları şad olsun, hepimizin başı sağ olsun. “

HEPİMİZİN YÜREĞİ YANDI

Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise yaptığı açıklamada, “Bu olay herkese ders olmalıdır. Bir otobüsün içinde 35-40 kişi seyahat ediyor. Eğer otobüse fazla yolcu alınıyorsa yetkililer uyarılmalı, eğer şoför çok hızlı gidiyorsa yine yolcular tarafından uyarılmalıdır. Ancak biz millet olarak bu tür şeyleri yapmıyoruz. Yaşanan olay hepimizin yüreğini yaktı. Herkesin başı sağolsun” dedi.

3 CENAZE NAMAZI KILINDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çelenk gönderdiği cenazede, konuşmaların ardından cenaze namazı kılındı. Erkekler, bayanlar ve çocuklar için ayrı ayrı niyet edilerek üç ayrı şekilde cenaze namazı kılındı. Cenazelerden çoğu, Konak Meydanı'ndan alındıktan sonra Buca Kaynaklar Mezarlığı'nda toprağa verildi. Diğerleri, Bayındır, Foça, Kemalpaşa, Edremit'e gönderildi.

İzmir'in en büyük meydanı olan ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın cenaze töreninin ardından ikinci kez cenaze törenine tanık olan Konak Meydanı'ndan canlı yayın yapıldı. Gazetecilerin rahat çalışması için, üzeri açık bir otobüs platform olarak kullanıldı. Ölenlerin yakınları, Türk bayrakları örtülen ve çiçeklerle süslenen tabutların başında gözyaşı dökerek bekledi. Okulun flamaları ve Türk bayraklarının bulunduğu alanda, çok sayıda ambulans ve ölenlerin yakınlarını mezarlığa götürmek için otobüsler hazır bekletildi. Alanda, siyasi parti liderlerinin, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin çelenklerinin bulunduğu görüldü. Bu arada, namaz öncesinde, kıble yönündeki kalabalık, Vali Kıraç'ın uyarısı üzerine dağıtıldı. Törende sinir krizi geçirenlere ve bayılanlara, sağlık ekipleri müdahale etti.


FACİAYA RAMAK KALDI

Türkiye'yi gözyaşına boğan Aksaray'daki kaza kurbanlarının toprağa verildiği dün Kocaeli'de de facianın eşiğinden dönüldü. TEM'de lastiği patlayan yolcu otobüsü bariyerleri aşıp karşı şeride daldı. 4 otomobile ve elektrik direğine çarparak yanmaya başlayan araçtaki yolculardan biri öldü, 30 kişi de yaralandı. 34 YM 322 plakalı araçtaki alevlerin arasından vatandaşlarca çıkarılan yolculardan bazılarının durumu ciddi. Kahramanmaraş'ta ise bir yarışmadan dönen Artvin folklor ekibini taşıyan otobüs şarampole uçtu, 24 kişi yaralandı.


Ölenlerin kimliği

İmamettin Açan, Halil Adıgüzel, Mehmet Ali Küçükkurum, Büşra Güven (çocuk) Mine Okboy, Songül Açan, Beren Açan (çocuk) , İbrahim Yalçınkaya, Nuran Kılıçoğlu, Fatma Çalmanda, Elif Çalmanda (çocuk), Gülşen Dayan, Fatma Çukurbaşı, Onur Çukurbaşı (çocuk), Sevim Akkınız, Gülbin Koca, Sabriye Çoban, Azize Sevinç, Çağan Adıgüzel (çocuk), İbrahim Alaş (çocuk), İsmet Alaş, Beyhan Saruhan, Yeşim Aygün, Naz Tümer (çocuk), Deniz Ersen, Serpil Öznur, Ergül Aygün, Özlem İncesi, Özden Koca, Cumhur Solak, Derya Karabakı, Adnan Ölmez, Özlem Hocaoğlu.


Yaralıların kimliği

Kenan Özeri, Ahmet Cengiz (Otobüs yedek şoförü), Gülsüm İne, Hatice Çoban, Gülün Adıgüzel, Sevgi Artuç, Okşan Güler, Tuba Çoban, Nevin Kundakçıoğlu, Fatma Utlu, Buse Güler, İlgen Adsız, Meryem İncesu, Mine Albay, Ege Meriç, Neriman Çukurbaşı, Kenan İne, Halilcan Alaş, Büşra Çoban, Abdülkadir Karabulut, Öner Utlu, Semir Utlu, Furkan Sevinç, Çağlar Etsen, Açelya Adıgüzel, Ümit Ülgen, Özgür İne, Buse Saruhan, Ege Eryiğit



17 yıl önce