|

Kongre'ye dolar yağdırdı

Amerika’da Türkiye’yi şikayet dilekçesine imza atan Kongre üyelerinin, Fethullah Gülen’e bağlı kurumlardan toplamda 470 bin dolar yardım aldığı ortaya çıktı. Paralel yapı, dilekçedeki 88 ismin 40’ına hem ‘seçim bağışı’ adı altında himmet ulaştırdı hem de Türkiye seyahatlerinde tur hizmeti sundu

Yeni Şafak
04:00 - 13/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:28 - 12/02/2015 Perşembe
Diğer
Paralel yapının, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye Türkiye’yi şikayet eden mektuba imza atan 88 üyeden 40’ına, 470 bin doları aşkın masraf ettiği ortaya çıktı. ABD Kongresi’nin 88 üyesi geçtiğimiz günlerde Kerry’ye gönderdiği mektupta, “Türkiye’de son dönemde Türk medyası mensuplarına yönelik gözaltılardan derin kaygı duyduklarını” belirterek, Kerry’nin Türk yetkililerle konuyu görüşmesini istemişti. Paralel örgütün, sözkonusu mektubu, Türkiye’de tehdit ve şantajla ‘himmet’ adı altında elde ettiği haraçları kullanarak hazırlattığı belirlendi. 

YALNIZCA 4 İSME 178 BİN DOLAR

Kongre üyelerine seçim bağışlarının yayınlandığı ABD Federal Seçim Komisyonu’ndan (FEC) derlenen verilere göre, Fethullah Gülen’e bağlı kuruluş ve yakın isimlerden, mektubu imzalayan bazı Kongre üyelerinin kampanyalarına ciddi miktarlarda bağışlar yapıldı. Buna göre, 2013-2014 yıllarında, mektubu imzalayan 22 Kongre üyesinin seçim kampanyaları desteklenerek, toplam 300 bin dolara yakın para yardımında bulunuldu. En fazla bağış yapılan 3 Kongre üyesi Teksas’tan Henry Cuellar (90 bin dolar) ve Al Green (64 bin dolar) ile Alabama’dan Robert Aderholt (24 bin dolar).  

HEPSİ KAYITLI BELGELİ

Temsilciler Meclisi’nin resmi internet sitesi ‘clerk.house.gov’da yeralan bilgiler ise paralel yapıya bağlı kuruluşların, mektubun ana sponsorları Matt Salmon ve Emanuel Cleaver da dahil olmak üzere, 22 Kongre üyesi veya ofis elemanını 2013-2014 yıllarında Türkiye’ye götürdüğünü ortaya koyuyor. Bu seyahatlere de toplamda 171 bin dolar harcama yapılmış. Paralel örgütün seçim zamanlarında doğrudan desteklediği Matt Salmon, Henry Cuellar, Danny Davis ve Mike Honda Türkiye turuna bizzat katılırken, diğer 18 üye ise yardımcılarını gönderdi.

‘Soykırım’ ittifakı

Mektuba imza atan ABD Kongresi üyelerinden birçoğunun, Türkiye karşıtı lobilere üye olması dikkatlerden kaçmıyor. 88 üyenin 47’si Demokrat, 41’i Cumhuriyetçi milletvekili. Bunlardan birçoğu Ermeni, İsrail ve Yunan dostluk gruplarına üye. İlginç diğer ayrıntı ise, paralel desteklekaleme alınan mektupta imzası bulunanlardan 11’inin, 1915 Olayları ile ilgili Türkiye’yi ‘soykırım’ yapmakla suçlaması. İşte paralel örgütle Ermeni lobisini aynı safta buluşturan o isimler: “Jackie Speier, Barbara Lee, Steve Israel, Grace Napolitano, Scott Garrett, Anna Eshoo, Mike Honda, Zoe Lofgren, Chris Van Hollen, Alan Lowenthal ve Doug LaMalfa.”


Hizmet turizm

Skandal mektubun hazırlanmasını organize eden paralel destekli Kongre üyesi Matt Salmon, kayıtlara göre Nisan 2014’te Kültürler Arası Diyalog Vakfı tarafından Türkiye turuna çıkarıldı. İstanbul, Ankara, Niğde, Şanlıurfa ve Kayseri’den oluşan gezi programı için Gülen’e bağlı vakıf tam 12 bin 315 dolar harcadı. Henry Cuellar ise Ocak 2013’te ABD’den İstanbul’a getirilerek ağırlandı; bu gezinin 26 bin 145 dolarlık oldukça tuzlu maliyeti ise bir başka Gülen kurumu, ‘Turquoise Council of Americans and Eurasians’ tarafından karşılandı. Paralel örgüt, Danny Davis’in Mayıs 2013’teki seyahati içinse ‘Turkish-American Federation of Midwest’ kanalıyla tam 24 bin 85 dolar harcadı. 4 Kongre üyesinin sonuncusu Mike Honda’yı da Ağustos 2013’te Türkiye’ye getiren Gülen grubu, ‘Pasifica Institute’ kanalıyla bu gezi için 5 bin 675 dolar ödedi. Böylece yalnız 4 kişinin seyahat maliyeti 68 bin 220 doları buldu. 

#Paralel yapı
#Türkiye’yi şikayet
#mektup
#dolar
9 yıl önce