|

Koza'ya kayıp fatura baskını

Fetullahçı Terör Örgütü'ne finans desteği sağladığı belirlenen Koza-İpek Grubu'na bağlı altın şirketlerine ait gelir-gider faturalarının ve bazı belgelerin bulunamadığı ortaya çıktı. Şirkette ikinci kez arama yapılırken soruşturma kapsamında kaçak olan Akın İpek'in “FETÖ yöneticisi olmak" ve "terörizmin finansmanını" sağlamakla suçlandığı belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 10/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında "FETÖ yöneticisi olmak", "terörizmin finansmanını sağlamak", "zimmet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yürüttüğü soruşturma kapsamında, Koza Altın İşletmeleri ve Koza Anadolu Maden Metalcilik isimli şirketlerin bulunamayan faturaları için ikinci kez arama kararı çıkartıldı. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen arama kararında, "Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile şüpheliye ait ev ve şirketlerde arama yapıldığı, arama neticesinde el konulan defter, belge, faturalar ile diğer evraklarının tasnifinin yapıldığı" belirtildi.



BELGELERE İHTİYAÇ VAR


Kararda, "Yapılan bu tasnif sonucunda Koza Altın İşletmeleri ve Koza Anadolu Maden Metalcilik isimli şirketlerin gelir-gider faturalarına rastlanmadığı, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde tamamlanması için bu belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, Koza İpek Holding Merkez binasında yeniden arama yapılmasına, yapılan aramalarda Koza Altın İşletmeleri ve Koza Anadolu Metalcilik şirketlerinin gelir-gider faturalarına el konulmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.



BİNLERCE VERİYE EL KONULDU


Yapılan aramalarda binlerce veriye ulaşıldığı öğrenilirken, savcılık bilişim uzmanları ve emniyet el konulan belgeler üzerinde incelemelere başladı. Altın üzerinden himmet paralarının aktarıldığı yönündeki iddialar için altının çıkartılmasında ve işlenmesinde kullanılan hammaddelerin alım miktarları ile çıkartıldığı iddia edilen altın miktarlarının karşılaştırılacağı öğrenildi.



ŞİRKETLERİNE TRANSFER ETTİ


Koza İpek Grubu'na yönelik soruşturmada, İpek Grubu şirketlerinin Banka Asya ve bazı bankalar üzerinden Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına 7.4 milar dolar transfer ettiği tespit edildi. Soruşturmanın merkezinde Koza Altın A.Ş.'nin bulunduğu iddia ediliyor. Yasadışı toplanan himmet paraları Koza Altın şirketi üzerinden, altın madeni çıkarılarak elde edilmiş gibi gösterildi. Legal hale getirilen himmet paraları daha sonra da paralel yapının Amerika'da bulunan derneklerine aktarıldı. Bu yolla FETÖ'nün kasasına ne kadar para aktarıldığı tespit edilmeye çalışılıyor.


#Koza İpek Grubu
#Banka Asya
#İpek Grubu
#Akın İpek
#fetö
9 yıl önce