|

Kozmik Oda savcısına 17 yıl hapis

FETÖ’nün ‘kozmik oda’ kumpasında Genelkurmay Seferberlik Başkanlığı’nı 20 gün süreyle aratan eski savcı Mustafa Bilgili’ye 17 yıl hapis cezası verildi. Eski hakim Nihal Uslu da Bilgili gibi FETÖ üyeliği ile devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmekten 14 yıl hapse çarptırıldı. Eski hakim Halil İbrahim Kütük ise 12 yıl ceza aldı.

Haber Merkezi
04:00 - 26/04/2019 Cuma
Güncelleme: 02:20 - 26/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
Mustafa Bilgili
Mustafa Bilgili

Kozmik Oda davası sonuçlandı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığının "kozmik odaları"nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan FETÖ'cü eski hakim ve savcıların yargılandığı davanın dünkü duruşmasında karar açıklandı. İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti başkanı Eyüp Yeşil, araştırılacak başka bir husus bulunmadığını ve davanın bittiğini belirterek, karar için duruşmaya ara verdi.


KUMPAS SAVCISINA 17 YIL 1 AY

Aranın ardından okunan kararda, Kozmik Oda soruşturmasını yürüten eski savcı Mustafa Bilgili'ye "FETÖ üyeliği" suçundan 11 yıl 3 ay, "Devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan 5 yıl 10 ay olmak üzere toplamda 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Soruşturmada görev alan ve davanın ilk aşamalarında tutuksuz yargılanan firari eski hakim Nihal Uslu hakkında yakalama emri çıkartılmıştı. Eski hakim Uslu "FETÖ üyeliği" suçundan 9 yıl ve "Devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan 5 yıl olmak üzere toplamda 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

FİRARİ SANIKLARA YAKALAMA

Eski hakim Halil İbrahim Kütük de "FETÖ üyeliği" suçundan 8 yıl 9 ay, "Devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan 3 yıl 4 ay olmak üzere toplamda 12 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Sanık eski hakim Abdullah Bahçeci'nin beraatine karar verilirken, davanın firari sanıkları eski hakim Dündar Örsdemir ile eski savcı Şadan Sakınan'ın dosyaları ayrıldı. Mahkeme heyeti, firari sanıklar Uslu, Sakınan ve Örsdemir hakkındaki yakalama emirleri ile Bilgili ve Kütük'ün tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

  • Yalancılar!
  • Karar öncesi söz hakkı tanınan eski savcı Mustafa Bilgili, devlet sırlarını çalmadığını, kimseye satmadığını, saklamadığını iddia etti. FETÖ'nün kumpasçılarıyla birlikte gaybubet evlerinde saklandığı ortaya çıkan Bilgili'nin soruşturmayla ilgili örgütten talimat almadığını ve örgüt evlerinde kalmadığını ileri sürmesi de dikkat çekti. Diğer sanık eski hakim Halil İbrahim Kütük de suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ üyesi olmadığını ileri sürdü.
  • Devlet sırları ele geçirildi
  • Kamuoyunda "Kozmik oda" olarak bilinen Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda 20 gün süren aramaların ayrıntıları raporlarla ortaya çıkmıştı. Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin hazırladığı raporla, aramalarda TSK'nın devlet sırrı niteliğindeki belgelerinin ele geçirildiği tescillenmişti.
  • Kalkışmadan beri firari
  • Dönemin Ankara Hakimi Kadir Kayan, FETÖ'cü Savcı Mustafa Bilgili'ye müsaade edilmeyince, kendisi 26 Aralık 2009'da Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na giderek 11 ve 16 No'lu odalarda arama başlatmıştı. 20 gün süren aramalar sonucunda CD, dosya ve harddisklerden oluşan "gizli belgeler" dışarı çıkarılarak, bugün FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen TÜBİTAK uzmanı bilirkişilere çözümletilmişti. Aramanın ardından Yargıtay üyesi yapılan Kadir Kayan FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana firari.
#​FETÖ
#Kozmik Oda
#Nihal Uslu
#Halil İbrahim Kütük
#Mustafa Bilgili
#Eyüp Yeşil
5 yıl önce