|

Kritik temas

Türkiye ve ABD, Brunson ile başlayan ve karşılıklı olarak Adalet ve İçişleri bakanlarına yaptırımlarla tırmanan krizi çözmek için masaya oturdu. Washington’daki ilk görüşmeye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği 9 kişilik heyet katıldı. Türkiye Halkbank’a yönelik FETÖ kaynaklı soruşturmaların bitmesini istiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:50 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti ile ABD heyeti arasındaki toplantı bir saat sürdü.
Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti ile ABD heyeti arasındaki toplantı bir saat sürdü.

Türkiye ile ABD, iki ülke arasındaki krizi çözmek için ilk toplantıyı yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sullivan başkanlığındaki heyetler tansiyonu düşürecek adımlar için bir araya geldi. Sorunların diplomatik çözümü için atılacak karşılıklı adımlar ele alınıyor.

Türkiye ile ABD arasında, karşılıklı yaptırımlarla artan tansiyonu düşürmek ve mevcut sorunların çözümüne yönelik ABD'ye giden Türk heyeti, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerine başladı.

İLK TEMAS SİNGAPUR’DA

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ve PKK bağlantıları nedeniyle tutuklanan ve geçtiğimiz haftalarda ev hapsine alınan ABD’li papaz Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmasını isteyen ABD, Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı aldı. İçişleri ve Adalet bakanlarının mal varlıklarını dondurma kararı alan ABD'ye Türkiye de aynı şekilde karşılık verdi. Peş peşe gelen karşılıklı adımlar Washington ve Ankara arasındaki tansiyonu iyice yükseltti. Krizin çözümüne ilişkin ilk temas geçen hafta Cuma günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında Singapur'da gerçekleşti ve taraflar sorunları çözme konusunda çalışmak konusunda mutabık kaldı. Devam eden temaslar kapsamında Ankara önceki gün iki ülke arasındaki krizi çözmek üzere ABD'ye bir heyet gönderileceğini açıkladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyette Adalet, Hazine ve Maliye ile Dışişleri Bakanlığı'ndan üçer yetkili yer alıyor.

İLK TOPLANTI 1 SAAT

İlk toplantı Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirildi ve yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmelere ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile görüştü. İkili, Papaz Brunson da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren birçok konuyu ele aldı.” ifadelerini kullandı. Heyet bu görüşmenin ardından ABD Hazine Bakanlığı’na giderek görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde Türkiye Halkbank’a yönelik FETÖ kaynaklı soruşturmaların bitmesini istiyor. Tansiyonu düşürecek ve sorunların diplomatik yollarla çözümünü amaçlayan görüşmede 9 kişilik Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.

İRAN’LA TİCARET DEVAM EDECEK

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert de bir açıkla yapmıştı, Nauert, Brunson’un serbest bırakılması için henüz bir mutabakat olmadığını söyledi. ABD, Türkiye’den İran yaptırımlarına da uymasını istiyor. Ancak Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “İran ile ticaret devam edecek” dedi.

#ABD
#Türkiye
#Fatih Dönmez
6 yıl önce