|

Kritik ziyaret

Türkiye, Ortadoğu’daki gelişmeler nedeniyle görüşme trafiğini hızlandırdı. Ankara, Doha, Moskova, Tahran hattında görüşme trafiğine Erbil’i de ekledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani bugün Türkiye’ye gelecek. Barzani’nin, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretinden hemen önce gelmesi dikkati çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/08/2016 Salı
Güncelleme: 00:07 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Ankara ziyaretine az bir süre kala Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Ankara'ya geliyor.



Dış politikada özellikle Ortadoğu'da yeni bir yol haritası belirlemeye çalışan Türkiye, Doha, Moskova, Tahran hattında hız kazanan görüşme trafiğine Erbil'i de ekledi. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe kalkışmasının hemen sonrasında terör örgütleri PKK ve DAEŞ'in birbiri ardına bombalı eylemler başlatması ve Türkiye'nin siyasetini ve dış politikasını dizayna yönelik bir çaba olarak değerlendiriliyor. Ankara, bölgesel denklemi yeniden kurgulamak için kolları sıvadı.



İRAN'DAN PYD MESAJI


Katar yönetiminin Türkiye'nin dış politikadaki açılımına sıcak baktığı ve destekleyeceği konuşulurken, Moskova'nın ÖSO'ya bağlı silahlı grupların Cerablus ve Çobanbey operasyonuna yeşil ışık yaktığı kaydediliyor. Rus yetkililer olası operasyon için sadece bir açıklama yapılacağını belirtirken, Suriye'deki iç savaş sürecinin en başından bu yana Şam yönetimine ve PYD'ye destek veren Tahran'ın ise Esed'in kalması yönünde ısrarcı olduğu ancak PYD konusunda Türkiye ile görüşmeye hazır olduğu sinyalini Ankara'ya gönderdiği belirtiliyor. Ortadoğu'da hızlı seyreden diplomasi trafiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile devam edecek.



BUGÜN GELİYOR


Barzani bugün Ankara'ya gelecek ve yarından itibaren temaslarına başlayacak. Kritik görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ'nün Kürt bölgesindeki faaliyetleri, PKK'nın son süreçteki eylemleri ve örgütün Suriye ile doğruda iletişim kanalları, Musul operasyonu ve IŞİD ile mücadele konularının masaya yatırılması bekleniyor. Görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri de Kürt bölgesinde yapılması planlanan bağımsızlık referandumu ve bölgdeki iç siyasette yaşanan meseleler olacak.



DARBEYE KARŞI ÇIKTI


FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi darbe kalkışmasının sabahında PKK'lılarla Süleymaniye'de görüşen ve Öcalan'ın öldürüldüğü mesajını ileterek Türkiye'de iç savaş ortamını hazırlamaya çalışan FETÖ'nün sözde imamı Nurettin Aytuğ'u Kürt istihbarat birimleri yakalamış ve aynı gün içinde Türkiye'ye teslim etmişti. Barzani, FETÖ'ye ait medya kurumlarını terör yanlısı yayın yaptıkları için kapatmış, FETÖ'nün okullarını da eğitim bakanlığına bağlamıştı. Kürt yönetimi ayrıca darbe girişimi sonrası Zaho'ya kaçan firari emniyet müdürü Ahmet Duran Bitmez'i yakalayarak Türkiye'ye iade etmişti.


#Ortadoğu
#Mesud Barzani
#FETÖ
8 yıl önce