|

Kudüs’te aynı fikirdeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin, Külliye’de 1 saat baş başa görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımları olduğunu söylerken Rusya lideri de ABD’nin kararının bölgedeki barışı ve dengeleri bozduğunu vurguladı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 08:46 - 12/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu yıl içindeki 8. yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu yıl içindeki 8. yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi.

Ankara dün akşam önemli bir konuğu ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu yıl içindeki 8. yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’nin girişinde karşıladığı Putin ile 1 saat baş başa görüştü. Buradan, heyetler arası toplantıya geçen iki lider, toplantı sonrası ortak basın açıklaması yaptı.

YANGINA KÖRÜKLE GİDİYORLAR

Türkiye-Rusya iş birliği her geçen gün daha da güçlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık” dedi. ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdığını kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: “İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir” diye konuştu.

İSRAİL-FİLİSTİN DOĞRUDAN GÖRÜŞSÜN

Rusya lideri Vladimir Putin’de ABD’nin Kudüs kararına ilişkin konuşarak “ABD’nin kararı bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekte ve dengesizleştirmekte” dedi. Bunun İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilecek bir karar olduğunu vurgulayan Putin şunları ifade etti: “Barış süreci BM nezdinde alınan kararlar çerçevesinde yapılmalıdır. Kudüs statüsü ile ilgili karar İsrail ve Filistin arasında direkt temaslar neticesinde alınmalıdır. Sayın Erdoğan 2 gün sonra İİT zirvesi konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci ülke olarak mutlaka bu toplantıya katılacaktır” şeklinde konuştu.

  • S-400 bu hafta tamam
  • ABD ve NATO’nun Türkiye’ye yönelik tehdit ve baskılarına bahane ettiği S-400 alımına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “S-400 konusu ile alakalı ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.” Rusya lideri Putin de S-400’lerin kredi anlaşması üzerinde bugün mutabakat sağladıklarını, önümüzdeki birkaç günde anlaşmanın imzalanacağını ifade etti.
14 Aralık'ta üçlü zirve

TSK, 14 Aralık'ta Ankara'da Türkiye, ABD ve Iraklı askeri yetkililerin katılımıyla üç ülkenin katılımıyla bir zirve gerçekleştirileceğini açıkladı. Açıklamada, Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi, ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph L. Votel'in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın evsahipliğinde bir araya geleceği ifade edildi. Toplantının önceden planlandığı belirtilen açıklamada bölgedeki güvenlik konularının görüşüleceği kaydedildi. Zirvede Norveç’te NATO tatbikatındaki skandal olay konusunda Türkiye’nin olayın aydınlatılmasına ilişkin beklentilerinin de bir kez daha gündeme getirilmesi bekleniyor.


Esed'i yaklaştırmadılar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Lazkiye’deki Himeymim üssüne yaptığı ziyarete karşılayanlar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed de vardı. Esed’in Putin’e yaklaşma hamlesi bir Rus komutan tarafından engellendi. Rus komutan Esed’i kolundan tutup durdurarak Putin’e yaklaşmasına izin vermedi.

Trump'a Kudüs eleştirisi

Suriye ziyaretinin ardından Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Kahire’ye hareket etti. Putin’i havaalanında es-Sisi karşıladı. Kahire’de Mısır el Sisi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Filistin-İsrail krizinin çözümü için tüm tarafların çıkarlarıyla örtüşen uzun vadeli ve adil anlaşmaların yapılması gerektiğini, bunun dışındaki adımların çatışmanın fitilini ateşleyebileceğini belirtti.

MISIR'A NÜKLEER SANTRAL KURACAK

Görüşmenin ardından iki liderin huzurunda Mısır'ın batısında yapılmakta olan Dab'a Nükleer Santrali'nin faaliyete başlaması ile ilgili anlaşma imzalandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Mısır sadece nükleer santrale değil aynı zamanda en modern teknolojiye de sahip olacak" ifadelerini kullandı. Santral 2022 yılında tam kapasiteyle hizmete girecek.

#Rusya
#Putin
#Türkiye
#Cumhurb aşkanı Erdoğan
#Kudüs
6 yıl önce