|

LKS'nin ardından emlakçılar harekete geçti

TEOG yerine öğrencilerin adrese göre yerleştirileceği sistemi ilk benimseyenler emlakçılar oldu. Kiralık ve satılık ev ilanlarına “Fen lisesi yakını”, “Sosyal bilimler lisesi karşısı” ibareleri eklendi.

Yeni Şafak
08:23 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 08:37 - 7/11/2017 Salı
Diğer
Yeni model Liseye Kayıt Sistemi'nde öğrencilerin evine en yakın okula gitmesinin önünün açılması kiralara da yansıdı.
Yeni model Liseye Kayıt Sistemi'nde öğrencilerin evine en yakın okula gitmesinin önünün açılması kiralara da yansıdı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, pazar günü liselere girişte yeni sistemi açıkladı. Yeni sistemde öğrenciler adreslerine en yakın 5 okulu seçecek. Türkiye’nin gözde okullarına ise sınavla öğrenci alınacak. Bakan Yılmaz bu okulların sayısını 600 olarak açıklarken, liste dışında kalan ancak kaliteli eğitim veren okullar günün tartışması oldu. Çünkü sistem gereği bu sınav olmadan öğrenci alacak kaliteli okullar için kriter ‘eve yakın olmak’. Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte emlakçılar ‘Çocuğunuzun geleceği için fen lisesine yakın’ ilanlarını vermeye başladı bile.

YÜZDE ELLİ ZAM

Sınav sisteminin değişmesinin ardından gözde okulların yanındaki emlakçılar da nasibini aldı. İkametgahla girilebilecek olan liselerin yanına taşınmak isteyen ailelerin bin lira gibi bir farkı gözden çıkarmaları gerekiyor.


MEB'den önlem

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) modelinin kaldırılmasının ardından yerine getirilen Liseye Kayıt Sistemi (LKS) modeliyle liseye geçişlerde iki önemli değişiklik yapıldı. Birincisinde liseye geçişte sınav zorunluluğu kalkarken ikincisinde ise öğrencilerin evine en yakın okula gitmelerinin önü açıldı. LKS ile birlikte öğrencilerin evine en yakın okula gitmesinin de önü açılmış oldu. Buna bağlı olarak bakanlık bazı okullara yığılmanın olacağını düşünerek çalışma başlattı. Bakanlık özellikle nüfusun yoğun olduğu ve çok tercih edilen okulları belirleyerek önlem alacak. Alınacak önlemler arasında, okula ek bina, yeni okul yapımı ve ikili eğitim yani sabahçı-öğlenci modeline geçiş olacak.


#LKS
#TEOG
6 yıl önce