|

Macron'a ayar verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç’e asker göndereceğini ilan edip, PKK ile arabuluculuk teklif eden Fransa’ya sert çıktı. Macron’la görüşmesini aktaran Erdoğan, “Baktım garip garip şeyler söylüyor. Kendisine frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. TSK’yı, bizi kabullenemeyeceğimiz yere oturtmak kimsenin haddine değil” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:01 - 31/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ile arabuluculuk teklif eden Fransa’ya sert çıktı.
​Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ile arabuluculuk teklif eden Fransa’ya sert çıktı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Elysee Sarayı'nda, terör örgütü PYD'nin başını çektiği SDG'den bir heyeti kabul etmesi ve yapılan açıklamalara tepki gösterdi:

Geçen hafta Macron ile bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Tabii garip garip şeyler söyleyince de kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Çünkü bizim Silahlı Kuvvetlerimizi, bizi, kalkıp da asla kabullenemeyeceğimiz bir yere oturtmak kimsenin haddine değil. Terör örgütü mensuplarını en üst düzeyde ağırlayanlar, bunun Türkiye'ye karşı husumet olduğunu bilmelidir.

BİZE YUTTURAMAZSINIZ

Neymiş, 'o PKK değilmiş, bize göre terör örgütü PKK'ymış.' Ey Batı, 'SDG' dediğiniz Suriye Demokratik Güçleri, bu terör örgütünün aynısıdır. Bunlarla siz bizi aldatmaya çalışıyorsunuz. Biz bunların hepsinin temelini biliriz, hücrelerini okuruz. Dolayısıyla bunları bize yutturamazsınız. Bunların adresine varana kadar, hepsinin künyesi bizde var. 24 saatte bir ismini değiştirseniz, biz bunları tanırız.

SANA BU GÖREVİ KİM VERDİ

"(YPG'ye destek garantisi verdik) lafa bak. 'Türkiye ile SDG arasında aracı olabiliriz' lafı, eğer bu şayet doğruysa, bunu söyleyen kişinin haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır bu. Sana böyle bir görevi kim verdi? Boyunu aşan işlere girme. Bizim arabulucuya ihtiyacımız yok. Türkiye'nin ne zamandan beri terör örgütleriyle bir masaya oturmak gibi sorunu var?

AFRİN'DE OLDUĞU GİBİ

Siz, terör örgütleriyle masaya oturabilirsiniz ama Türkiye, terör örgütleriyle mücadelesini Afrin'de olduğu gibi yapar. Siz kim oluyorsunuz ki bir terör örgütüyle Türkiye arasında arabuluculuk ifadesini ağzınıza alabiliyorsunuz? Bunların arkadaşlarının YPG'liler yani bölgemizdeki en eli kanlı, en ahlaksız, en haysiyet yoksunu, en insanlık düşmanı teröristler olduğunu gördük.


BİZİM BU KONUDA ŞAKAMIZ YOK

Bu tavrından sonra Fransa'nın hiçbir terör örgütünden, hiçbir teröristten, hiçbir terör eyleminden şikayetçi olma hakkı kalmamıştır. Teröristlerle yatıp kalkan hatta onları saraylarında ağırlayanlar, yaptıkları yanlışı er geç anlayacaktır. Bizim bu konuda şakamızın olmadığını, en küçük bir müsamahamızın bulunmadığını anlamaları için daha ne söylememiz, ne yapmamız lazım bilmiyorum. Suriye'den, Irak'tan canını kurtarıp kaçan teröristler, Fransa'nın bu politikasından aldıkları cesaretle oraya doluştuğunda ümit ediyoruz ki bizden yardım istemeye kalkmazlar.

GELİN BİRLİKTE PLANLAYALIM

Bundan sonra yapılması gereken bu tür gereksiz tartışmalar yerine, Suriye'de ve Irak'ın kuzeyinde nasıl bir gelecek inşa edilebileceğinin, Türkiye ile birlikte planlanması ve uygulanmasıdır. Bu konuda, bizimle çalışmak isteyen herkesle görüşmeye, ortak eylem planları hazırlamaya varız. Artık bizimle Suriye meselesini konuşmak isteyenler, bu tür gündemlerle karşımıza gelmelidir. Yoksa Suriye topraklarını teröristlerden arındırma tavrımızı göstermeyi de sürdüreceğiz.

  • Müsaade edemeyiz
  • Afrin şehir merkezinin ele geçirilmesiyle operasyonun amaçlarına büyük ölçüde ulaşıldığını aktaran Erdoğan, "Şimdi Tel Rıfat başta olmak üzere Ayn-El Arap, Tel Abyad, Rasulayn, Haseke gibi Irak sınırına doğru olan bölgeleri de terörden temizlemek için gereken hazırlıklara başladık. Buralar bizim için her an bir tehdid unsurudur. Dolayısıyla sınırlarımızda biz bu unsurların bulunmasına tahammül edemeyiz. Elbette müttefikimiz olan ülkelerin askerlerine zarar vermek gibi bizim bir niyetimiz yok ama buralarda teröristlerin ellerini, kollarını sallayarak dolaşmalarına müsaade edemeyiz. Aynı şekilde Irak'ta da bölücü terör örgütünü üslendiği yerlerden çıkarmak ve faaliyetlerini tamamen sona erdirme kararındayız. Aynı şekilde İdlib'i güvenli hale getirmeye yönelik faaliyetlere verdiğimiz katkıyı da devam ettiriyoruz" dedi.

Kandil neyse Sincar da odur

Erdoğan, şimdi de gündeme Sincar'ın girdiğini ve Sincar ile ilgili değişik şeyler konuşulduğunu dile getirerek, "Sincar niye gündeme girdi? Sincar, Kandil'in bir alternatifidir. Bizim için Kandil neyse Sincar da odur. Dolayısıyla Sincar PKK'dan, terör örgütlerinden ismi ne olursa olsun temizlenene kadar bu devam edecek. Onun için bir gece ansızın oraya da gidebiliriz. Ve Irak hükümeti, kendilerine söylüyoruz, eğer bu işi yapacaksanız yapın, yapmayacaksanız bırakın biz yapalım. Terör örgütünün faaliyetlerinin Irak topraklarında sona erdirilmesi hem bizim hem de Bağdat hükümetinin ortak sorunudur. Şayet arzu ederlerse Irak ile bu konuda birlikte çalışmaya da hazırız. Güney sınırlarımızla ilgili kararlılığımızı tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum. Artık bu konuda Türkiye'ye yönelik eleştiriler getirilmesinin bir anlamı yoktur. Biz teröristlere isim koymakla değil, onları ortadan kaldırmakla meşgulüz" dedi.


Trump ile görüştü

22 Mart Perşembe günü telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, 8 gün sonra dün yine görüş teatisinde bulundu. Telefon görüşmesinde, ikili ve bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunulurken Gazze’de dün yaşanan İsrail katliamına da değinildi. Suriye ve Irak’taki son gelişmelerin yanı sıra terörle mücadele konusunu ele alan iki lider, müttefiklik ruhuna uygun biçimde iş birliği ve koordinasyonu daha da artırma kararlılıklarını teyit etti.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Macron'
#Fransa
6 yıl önce