|

Malazgirt'te tarihi gün

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Meydan Muharebesi’nin 946’ncı yıl dönümü törenleri düzenleniyor. Tarihi günde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gelin, ecdadımızın yolundan gidelim. Gelin, bölgemizin yaşadığı kara kışı umut dolu bir bahara hep birlikte dönüştürelim" çağrısında bulundu. Türkiye'nin artık ayağa kalktığını vurgulayan Erdoğan, "Bizim bir medeniyet iddiamız var ve bunu başaracağız" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
13:46 - 26/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 17:29 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programında.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programında.

Anadolu'ya Türklerin kapılarını açan zafer olarak bilinen, Malazgirt Zaferi'nin 946'ncı yıldönümünü etkinliklerle kutlanmaya başladı. Saftekin Mahallesi'ndeki 1071 Zafer Meydanı'nda kapsamlı bir çalışma yürüten görevlilerin günlerce süren hazırlıklarını tamamlamasının ardından, kutlama alanı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi törende halka seslendi. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sultan Alparslan savaşmak için ordusunun önüne geçtiğinde, "Şehit olursam bu beyaz elbisem kefenim olsun. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir" demiştir. Bu zafer bize yeni bir istikbal kazandırdı. Yaklaşık iki asır sonra da Osmanlı çınarı Anadolu'da kök salmaya, 7 iklim, 4 kıtayı gölgesi altında toplamaya başladı.

"2071'i
bir Kızıl Elma olarak belirledik"

Her tümseğinin altında bir şehit yatma pahasına da olsa Türk milleti namusundan vazgeçmedi. Malazgirt Zaferi uzun zaman ihmal edildi. Malazgirt'i atlayıp daha eskilere götürme çabası belki iyi niyetliydi ama beyhudeydi. Malazgirt'i devleti yönetenler unutsa da bu millet unutmadı. Bugün millet Malazgirt'te. Bu kulunu bu milletin bir ferdi olarak yarattın. Ne kadar çalışsak az. İnşallah önümüzdeki yıl Malazgirt bir başka olacak. Buranın imarını farklı bir proje ile ele alacağız. Bu törenleri çok daha farklı hale getireceğiz.

Tıpkı 2023 gibi, 2053 gibi; 2071'i de kendimize bir ufuk çizgisi, bir Kızıl Elma olarak belirledik. Malazgirt Savaşı, Anadolu'daki çokluk içinde birlik, çoğulculuk anlayışının en somut tezahürüdür. Biz 80 milyon tek milletiz. Biz, etle kemik, etle tırnak gibi tek milletiz. Tek bayrak. Bayrağımıza eş bayrak asla. Bayrağımız rengi şehidimizin kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehidimizin kendisi.

"Türkiye artık ayağa kalktı"

DEAŞ, PKK ve diğer terör örgütleri birer piyondur. Bizim mücadelemiz sadece bu araçlarla değil, bunları kullananlarladır.

Türkiye artık ayağa kalktı bunu böyle bilesiniz. Ne yaparsanız yapın, biz ancak rükuda eğiliriz. Çünkü biz sadece Allah'a ibadet eder, sadece O'ndan yardım dileriz.

Tıpkı Yavuz Sultan Selim'in, Gazi Mustafa Kemal'in yaptığı gibi bir ve beraber olursak bu kötü gidişin önüne geçebiliriz. Türkiye'nin 2053 ve 2071 vizyonları bizimle birlikte çok daha farklı bir şekilde tüm kardeşlerimizin aydınlık geleceğinin müjdesidir.


Gelin, ecdadımızın yolundan gidelim. Gelin, bölgemizin yaşadığı kara kışı umut dolu bir bahara hep birlikte dönüştürelim.
Malazgirt'te aslanlar gibi dövüşen ecdadımızın ruhunu ancak bu şekilde yad edebiliriz. Peygamberimizin fetih müjdesinin anahtarı olan bu bölge inşallah hep birlikte inşa edeceğimizin yeni geleceğimizin de sembolü haline gelecektir.
"Türk Silahlı Kuvvetleri,
milletinin emrinde"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar törende kısa bir konuşma yaptı. Akar konuşmasında "26 Ağustos 1071 tarihinde Sultan Alparslan Türk törelerine uygun olarak atının kuyruğunu örüp, okunu yayını bırakarak, en ön safa atılarak, 'Ölmek var, dönmek yok.' diyerek bu büyük zaferi kazanmış, Anadolu'nun kapısını sonuna kadar asil milletimize açmıştır. Aynı ruhla bugün de Türk Silahlı Kuvvetleri, bağrından çıktığı milletinin ve ülkesinin birlik, bütünlük ve güvenliği, egemenlik ve bağımsızlığı için 'ölürsem şehit, kalırsam gazi' anlayışıyla her türlü tehdit ve tehlikeye karşı milletinin emrinde mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.


Devlet erkanı Malazgirt'te

Anıt Meydan’da düzenlenen kutlamalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarı Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Makedonya Devlet Bakanı Adnan Kahil, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Ahmet Aydın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbay, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Akyüz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güven, Muş Valisi Aziz Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, il valileri ve belediye başkanları, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu genel başkanları, askeri erkan, kamu kurum amirleri ve on binlerce vatandaş katıldı.

Hatıra para

Malazgirt Zaferi’nin 946’ncı anma törenleri için büyük Türk Kumandanı Sultan Alparslan’ın 1067 yılında Bağdat’ta bastırdığı 3,1 gram altın paranın tıpkı basımı da Darphane tarafından yapıldı. Okçular Vakfı tarafından Malazgirt 1071 Anısına Sultan Alparslan’a ithaf edilen bronzdan yapılan hatıra para, Türklerin Anadolu topraklarına ilk girdikleri tarihe ithaf edilerek 1071 adet basıldı.

Ova kıl çadırlarla donatıldı

1071 Zafer Meydanı’nda düzenlenen kutlamalarda, dönemin kültürünü ve ruhunu vatandaşlara yansıtmak amacıyla el işlemesi 14 kıl (keçe) çadır hazırlandı. Tamamen keçeden yapılan, çivi ve yeni teknolojik ürünler kullanılmadan hazırlanarak belirlenen alana yerleştirilen çadırlar, zafer kutlamalarının yapıldığı bölgede ayrı bir güzellik oluşturdu.





#Malazgirt
#Recep Tayyip Erdoğan
7 yıl önce