|

Masada terörist gruplar oturamaz

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin, Suriye’de siyasi çözümün bulunması için her türlü girişimi desteklediğini söyledi. Davutoğlu, “Masada terörist grupların temsili olmamalı. Biz Türkiye olarak Suriye Ulusal Konseyi dışında hiç kimseyi muhalif olarak kabul etmiyoruz. Diğerleri masada yer almak istiyorsa, rejim tarafında olabilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2016 Cuma
Güncelleme: 22:22 - 21/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu kapsamında “Türkiye'nin Küresel Rolü” başlıklı özel oturumda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Türkiye'nin Suriye'de siyasi çözümün bulunması için her türlü girişimi desteklediğini söyledi.



Davutoğlu, “Burada tek kriter, ılımlı muhalefetin kendi istekleri ve girişimleri ile temsil edilmeleri. Masada terörist grupların temsili olmamalı. Biz bir çözümün bulunmasını umuyoruz. Her ne olursa olsun Türkiye Suriye halkının yanında olacak. Türkiye komşusu Suriye'ye yardım etmeye devam edecektir. Irak ve Suriye'de terör örgütlerine karşı mücadelede ılımlı güçleri desteklemek için olan varlığımız devam edecek. Bir gün umuyoruz ki istikrar oluşacaktır” diye konuştu.



KRİZİN TARAFLARI BELİRLENMELİ


Uluslararası toplumun Suriye konusunda gerekeni yapmadığı için yüz binlerce kişinin öldürüldüğünü, milyonlarca insanın mülteci konumuna düştüğünü hatırlatan Davutoğlu, “Artık krize çözüm bulma zamanı geldi ama çözüm için de krizin taraflarını belirlemeliyiz. Bir taraf rejim, diğer taraf ise muhalifler. Bu da Riyad'da toplanan ılımlı gerçek muhalifler, yani Suriye Ulusal Koalisyonu anlamına geliyor. Rusya da dahil bazı çevreler, rejimle işbirliği yapan ve muhaliflere saldıran PYD ve rejimin atadığı Kadri Cemil gibi gruplarla muhaliflerin konumunu bozmaya çalışıyor” dedi.



MUHALİFLER KARAR VERMELİ


Davutoğlu, siyasi diyalog sürecinde temsil edilecek muhaliflerin kim olduğuna muhaliflerin kendisinin karar vermesi gerektiğini belirterek, kimsenin muhaliflere hiçbir şey dayatma hakkının bulunmadığını bildirdi. Davutoğlu, “Biz Türkiye olarak Suriye Ulusal Konseyi dışında hiç kimseyi muhalif olarak kabul etmiyoruz. Diğerleri masada yer almak istiyorsa, rejim tarafında olabilir. Umarız Cenevre 3 olur” diye konuştu.



BU KÜRESEL BİR KRİZ


Davutoğlu, “Türkiye dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Küresel gündem şu anda mülteciler ve göç. Türkiye bu tartışmaların tam merkezinde yer alıyor” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, “Bu bir Türk krizi değildir. Bu bir Suriye krizi bile değildir. Bu küresel bir krizdir” diye konuştu.





DUYARLILIK BEKLİYORUZ


Türkiye'nin bütün terörist gruplara karşı mücadele verdiğini kaydeden Davutoğlu, “PKK, Türkiye'de sivillere saldırıyor, insanları öldürüyor. Ancak uluslararası toplumun DAEŞ ile mücadelede gösterdiği dayanışmayı, Türkiye'nin PKK ile mücadelesine gösterdiğini göremiyoruz" dedi.



Hakarete karşı gerekeni yaparız


CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerine de tepki gösteren Davutoğlu, “Keşke Davos'a gelse, burada konuşulanları görse, biraz dünyayı tanısa ya da diğer başkentlere gitse ve Türkiye'nin önemini bir anlasa, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde nereden nereye geldiğini biraz da muhataplarından dinlese, en azından takdir etmeyi, en azından seviyeli bir üslup kullanmayı öğrenir. Kılıçdaroğlu, yurt dışında Türkiye karşıtlarına malzeme vermek yerine Türkiye'de kendi vizyonunun ne olduğunu, kendisinin ne düşündüğünü seviyeli bir şekilde anlatmakla mükelleftir. Hem bu üslubu şiddetle kınıyorum hem de bu konuda her zaman Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanımıza ve devletimizi temsil eden bu makama sahip çıkacağımızın, bunun için gereken her türlü çabayı göstereceğimizin ve gereken adımları atmak konusunda hiç tereddüt etmeyeceğimizin de bilinmesini isterim” dedi.



Gündem Suriye




Davutoğlu, ekonomik temaslarının yanı sıra ana gündemini Suriye'nin oluşturduğu ikili görüşmelerde bulundu. Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Hollandalı ve Kazak mevkidaşlarıyla görüştü.



Türkiye kilit ülke


Başbakan Davutoğlu, bugün başkent Berlin'de gerçekleştirilecek ve çok sayıda bakanın da yer alacağı Türkiye - Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Hükümetlerarası Toplantısı'na katılacak.





Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de katılacağı toplantıda iki lider, ikili ilişkiler, bölgesel konular, terörizmle ortak mücadele, Suriye'de ve Ortadoğu'daki durum, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Almanya'daki Türk kökenliler ve kasım ayında düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi'nde kabul edilen eylem planının uygulanması konularını baş başa yapacakları görüşmede ele alacak.



Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya giden mültecilere ilişkin iç politikada büyük baskı altında bulunan Merkel'in, toplantıda ana gündem maddesi olarak bu konuyu ele alması bekleniyor. Merkel'in Suriye'deki iç savaştan dolayı ülkelerini terk ederek Avrupa'ya gitmek için yola koyulan mültecilerin sayısının azaltılması konusunda Davutoğlu ile yapacağı görüşmelere umut bağladığı belirtildi. Suriyeli mültecilerin kaçış sebepleriyle mücadelede ve Avrupa'daki mültecilerin barındırılması konusunda Avrupa ülkeleriyle ortak çözüm bulunmasını isteyen Merkel, “Benim için kilit role sahip Türkiye ile yapılacak hükümetlerarası toplantı” şeklindeki ifadesi Türkiye hükümetiyle yapacağı toplantının önemini gösteriyor.









#Davos
#Davutoğlu
#pkk
#Dünya Ekonomik Forumu
8 yıl önce