|

Meclis Başkanı Yıldırım

AK Parti merakla beklenen TBMM Başkan adayını açıkladı. Devletin iki numaralı koltuğuna Başbakan Yıldırım oturacak. Yıldırım karar için, “Vatana, millete hayırlı olur inşallah” dedi. Gazetecilerin “İlk turda sonuçlanır mı?” sorusu üzerine de “Bilemem, Meclisimiz, milletvekillerimiz ne derse o olur” karşılığını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Pazar
Güncelleme: 02:05 - 8/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
TBMM Başkanlık koltuğuna Başbakan Yıldırım oturacak.
TBMM Başkanlık koltuğuna Başbakan Yıldırım oturacak.

Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı adayı oldu. AK Parti Grup Başbakanı Naci Bostancı ve grup başkanvekilleri, Başbakan Yıldırım’ın Meclis Başkanı adaylık başvurusunu TBMM Başkanlığı’na sundu. Bostancı, 27. Dönem çalışmalarının başladığını söyleyerek, “İzmir milletvekili Binali Yıldırım bey kendisinin müracaatı mevcut. Benim imzamla, Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammed Emin Akbaşoğlu ve diğer arkadaşların imzalarıyla birlikte müracaatımızı Genel Sekreterliğe gerçekleştirdik. Böylece süreç başlamış oldu” ifadesini kullandı.

İLK OYLAMA 12 TEMMUZ’DA

Beş günlük süre içerisinde başka adayların da olacağını ifade eden Bostancı, TBMM İçtüzüğü çerçevesinde, 12 Temmuz Perşembe günü Meclis Başkanlığı seçiminin yapılacağını belirtti. Bostancı, turların bir günde bitebileceğini aktardı. Adaylık başvuruları 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’da sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk aranacak.

ÜÇÜNCÜ TURDA NETİCELENİR

İlk iki turda nitelikli çoğunluk, üçüncü turda ise salt çoğunluk gerektiğini belirten Bostancı, “Bizim kanaatimiz ve beklentimiz, üçüncü turda neticelenmesi.” dedi. Yıldırım da “Anayasa’nın 94. ve TBMM İçtüzüğü’nün 10. maddesi uyarınca, 27. Dönem ilk devre TBMM Başkanlığına aday olmak istiyorum” yazılı dilekçesini TBMM’ye sundu. “Vatana millete hayırlı olur inşallah” diyen Yıldırım, “İlk turda sonuçlanır mı?” sorusuna “Bilemem, Meclis iradesine ben karar veremem. Meclisimiz, milletvekillerimiz ne derse o olur” diye konuştu.

KAPI AÇILDI GİDİYORUZ

“Allah bir kapıyı kapatır, bir kapıyı açar” şeklindeki cevabının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Kapı açıldı, gidiyoruz” ifadesini kullandı. Kendisinin yeni dönemin ilk TBMM Başkanı adayı olduğunun belirtilmesi üzerine Yıldırım, “Ama başka adaylar da çıkabilir” dedi. Yıldırım, AK Parti Meclis Yönetimi’nin belli olmasının ardından yeni ve eski grup başkanvekilleriyle bir yemek yemesinin ardından AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı başkanlığında grup başkanvekilleri kısa bir toplantı yaptı.

HUKUKÇU ADAY GELENEĞİNİN SONU

AK Parti’nin önceki Meclis Başkanı adaylarını hukukçu kökenli vekillerden tercih ediyordu. Yıldırım tercihi ile AK Parti’nin hukukçu tercihi değişmiş oldu. Yıldırım mühendislik mezunu. Meclis Başkanı seçilene kadar geçici Meclis Başkanı görevini en yaşlı üye sıfatı ile İYİ Partili Durmuş Yılmaz yerine getirecek.


Bahçeli’ye sürpriz ziyaret

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup toplantısı sonrasında, AK Parti TBMM Grup Başkanlığı’na seçilen Ankara Milletvekili Naci Bostancı’nın makamına gitti. Bostancı ile bir süre sohbet eden Yıldırım, daha sonra MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Meclis’teki makamına geçti. Yıldırım, burada Bahçeli ile 15 dakika görüştü. Ziyaretin ardından çıkışta bir gazetecinin “Planlı bir ziyaret miydi?” sorusu üzerine Yıldırım, “Hayatın normal akışına göre gelişen konular” ifadesini kullandı. Başbakan Yıldırım, daha sonra Meclis’teki makamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Yıldırım’ın adaylığı daha sonra açıklandı. Bahçeli’ye ziyaret, kulislerde Yıldırım’ın adaylığı öncesinde Bahçeli’den de destek aldığı şeklinde yorumlandı.

Emanete halel getirmedik

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Davamızı, siyasetimizi asla zaafa uğratmadık. Hem liderimiz zatı alinizin, grubumuzun hem de bize güven duyan milletimizin verdiği emanete halel getirmedik. Cumhuriyet tarihinin belki de en uzun son iki yılını kırmadan, dökmeden geride bırakmayı liderliğinizde başardık." dedi.

OMUZ OMUZA ZORLUĞU AŞTIK

Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması öncesinde, AK Parti Grup Başkanı olarak selamlama konuşması yaptı. 16 yıldır ülkenin itibarı, milletin mutluluğu, devletin selameti için siyaset yaptıklarını, gece gündüz demeden çalıştıklarını anlatan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde omuz omuza vererek, birçok zorluğu aştıklarını ve bugünlere geldiklerini dile getirdi.

ERDOĞAN YENİ SİSTEMİN İLK KURUCU CUMHURBAŞKANI

Erdoğan'a tebriklerini ileten Yıldırım, "Zatıaliniz Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kurucu cumhurbaşkanı olarak milletimiz tarafından seçildiniz. Tebrik ediyorum. Yeni dönemde Allah yar ve yardımcınız olsun, Allah muvaffak etsin. Bize bugünleri gösterdiği için milletimize ve Rabbimize ne kadar şükretsek azdır" ifadelerini kullandı.

GÜZEL BİR ZAFER NASİP OLDU

Milyonların rızasını aldıklarını, kara propagandalara asla boyun eğmediklerini, 16 yıl boyunca zor imtihanlardan yüzlerinin akıyla çıktıklarını söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Davamızı, siyasetimizi asla zaafa uğratmadık. Hem liderimiz zatı alinizin, grubumuzun hem de bize güven duyan milletimizin verdiği emanete halel getirmedik. Bir olduk, iri olduk, kardeş olduk, birlikte Türkiye olduk, milletimizle kenetlendik ve sonunda da Rabbimiz bize güzel bir zafer nasip etti."

Hakkınızı helâl edin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, kendisine ve 65. Hükümet’e duyduğu güvenden dolayı teşekkür eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Bütün grubumuzdan, zatı alinizden hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Bilerek, bilmeyerek gönlünü kırdığımız insanlar varsa milletimizden ve bütün arkadaşlarımdan dolayısıyla hakkını helal etmesini istiyorum. Benim hakkım da helal olsun varsa eğer."


#Binali Yıldırım
#Meclis Başkanlığı
6 yıl önce