|

Meclis'te çok sert Kürdistan tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda "Kürdistan" tartışması yaşandı. İnsan Hakları Günü dolayısıyla yerinden söz alan HDP'li Taşçıer, konuşmasını Kürtçe yaptı.

Yeni Şafak
09:59 - 11/12/2015 Cuma
Güncelleme: 10:06 - 11/12/2015 Cuma
AA

İnsan Hakları Günü dolayısıyla yerinden söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, konuşmasını Kürtçe yaptı.



TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM çatısı altında yasama faaliyeti yapıldığını ve ifadelerin resmi dile göre yapılması gerektiğini söyledi.



Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, son günlerde Meclis kürsüsünde bazı konuşmacıların "Kürdistan" ve "Kürt illeri" gibi ifadeleri sıklıkla ve ısrarla dile getirdiklerini belirterek, "Bu yöntemde genel anlamda bir alıştırma ve duyarsızlaştırma amacını gözlüyorum. Türkiye'nin belli bir bölgesine veya şehirlerine ilişkin bu tanımlamaları MHP olarak şiddetle reddediyoruz" dedi.



HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, "Kürdistan" kelimesini kullanmanın bölmek, bölücülük olmadığını ifade etti. Demirel, "Kürtlerin yaşadıkları alanın Kürdistan olduğunu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu.



AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu tür sözlerin, herkesin üzerine yemin ettiği Anayasanın lafzına, özüne, ruhuna aykırılık teşkil ettiğini kaydetti. Hiç kimsenin böyle bir aykırılığa düşmemesi gerektiğini ifade eden Canikli, "Bu tür ifadelerin temel amacının Türkiye'yi ayrıştırmak, bölmek olduğunu da yine herkes çok iyi biliyor. Bu amaca yönelik, etnik özelliklerden yola çıkarak siyasi hedefler peşinde koşmanın hiçbir anlamı yoktur, sonuç da hiçbir şekilde değişmeyecektir. Bu millet bedelini çok ağır bir şekilde ödediği bu topraklarda bir operasyon yapılmasına bugüne kadar izin vermemiştir, bundan sonra da vermeyecektir. Bunlar sadece çocuksu hevesler olarak kalmaya mahkumdur" dedi.



"Bir zamanlar Kürt sorunu vardı"


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan olduğu dönemde grup toplantısında söylediği, "Osmanlı'ya gittikleri zaman Doğu, Güneydoğu'nun, Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler. Doğu Karadeniz'in Laziztan eyaleti olduğunu görecekler" sözlerini telefonundan dinletti.



Baluken, "Eğer 'Kürdistan" kelimesinden dolayı bölücülük yapıldığını düşünüyorsanız, Anayasa'nın çiğnendiğini düşünüyorsanız, o zaman üç grup birleşirsiniz, Cumhurbaşkanı hakkında herhalde vatana ihanetle ilgili Meclis'te bir gündem işletirsiniz" diye konuştu.



Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, şunları kaydetti:



"Çok dikkatli bir şekilde dinlendiğinde sayın Cumhurbaşkanımız, Osmanlı'ya gidildiğinde bu tür tanımlamaların yapıldığını söylüyor. Bunda bir yanlışlık yok, biz de söylüyoruz. Bu tarihtir, biz bugünden bahsediyoruz. Etnik kökenden giderek ırki yaklaşımlarla oraya isimlendirmeler yapılmaya çalışılıyor ve siyasi talepler gündeme getirilmeye çalışılıyor, bizim itirazımız budur, Anayasa'ya aykırı olan budur. Yoksa entelektüel çerçevede ve tarihi olarak verilen isimlerin reddi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını sizler de çok iyi biliyorsunuz.



Türkiye'de bir zamanlar Kürt sorunu vardı. Kürt sorunu olduğu dönemlerde, Kürt sorununun olduğu hiç kimsenin cesaret edemediği, dile dahi getiremediği, ağzına almaktan çekindiği bir dönemde, o dönemde sayın Başbakanımız tarafından cesaretle dile getirilmiştir. Evet, doğru, Kürt sorunu vardı. Gerçekten, ciddi asimilasyon sıkıntıları yaşandı, ayrımcılık yapıldı. Ana dillerini dahi konuşmakta bölgedeki vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyordu ama artık bunların tamamı AK Parti dönemlerinde tarih oldu, ortadan kaldırıldı. Onlar bittiği için bugün Kürt problemi yoktur ama terör problemi vardır. Kürt problemini çözdüğümüz gibi terör problemini de çözeceğiz."



CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin Kürt sorununun varlığını kabul eden bir parti olduğunu belirterek, "Ancak, bizim farkımız Kürt sorunu ayrı, PKK terör örgütü ayrı diye de ortaya koyan bir partiyiz. Sizin gibi elmayla armutu birbirine karıştırmıyoruz" dedi.



"Haddinizi bileceksiniz..."


Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın konuşmasına HDP Grup Başkanvekili Baluken, "Sayın Başkan, Oktay Bey'e hangi gerekçeyle söz verdiniz? Grup Başkan Vekili de değil" itirazıyla, ikili arasında tartışma yaşandı.



Vural, "Grup Başkanvekili olduğumu bilmeyenin bu konuşmayı yapmış olmasının ayıbı kendisine aittir. Bir grubun söz hakkı varken başka bir grubun bu konuda dil uzatması haddine değildir. Önce haddinizi bileceksiniz" dedi. Baluken, bu sözlere "Siz haddinizi bileceksiniz" karşılığını verirken, Vural, "Haddinizi bileceksiniz, burada hangi sıfatla, benim sıfatımı tayin edecek de siz değilsiniz" diye konuştu.



MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "İlk Meclis döneminde Musul ve Kerkük bölgesi hala Irak'ın kuzeyi de Osmanlı Devleti'ne aittir. Dolayısıyla o bölgelerde Kürdistan vardır. Anadolu'da hiçbir zaman Kürdistan olmamıştır. Anadolu'da, Kürtlere ait bir tane milli, mimari eser yoktur; yine bir tane beylik yoktur tarih boyunca" dedi.

#Kürdistan
#Genel Kurul
#tartışma
#TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın
#MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay
#AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli
#HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel
8 yıl önce