Mekke Anlaşması'nın ilk toplantısı İstanbul'da yapıldı: Üç ülkeden 'kararlılık' teyidi

18:37, 31/08/2026, PazartesiG: Güncelleme: 19:11, 31/08/2026, Pazartesi
Yeni Şafak
Mekke Anlaşması'nın ilk toplantısı İstanbul'da yapıldı: Üç ülkeden 'kararlılık' teyidi
Üç ülkenin heyetleri, Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi formatında buluştu.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay başkanları, Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında İstanbul’da bir araya geldi. Üç ülke, anlaşma çerçevesindeki iş birliğinin daha da kurumsallaştırılması ve kolektif caydırıcılık ile savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı. Suudi Arabistan’da kurulacak Sekretarya’ya ilk olarak Pakistan’dan üç yıl görev yapacak bir Genel Sekreter başkanlık edecek. Taraflar ayrıca savunma sanayisi, ortak teknoloji geliştirme ve ortak üretim alanlarında iş birliğini güçlendirecek.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, bölgesel güvenlik ve savunma alanındaki iş birliğini daha da güçlendirecek önemli bir adım attı. Üç ülkenin dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay başkanları, Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında oluşturulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi formatında İstanbul’da bir araya geldi.

Mekke Anlaşması kurumsallaştırılıyor

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, üç ülkenin bölgede sürdürülebilir barış ve istikrarın sağlanması amacıyla Mekke Anlaşması çerçevesinde birlikte çalışma kararlılığını teyit ettiği bildirildi.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, krizlerin barışçıl yollarla çözülmesini teşvik etmek ve bölgesel gerilimlerin düşürülmesine katkı sağlamak amacıyla itidal çağrılarını ve bu yöndeki girişimleri desteklemeyi sürdürecek.

Üç ülke ayrıca Mekke Anlaşması kapsamındaki iş birliğinin daha da kurumsallaştırılması konusunda mutabakata vardı. Bu kapsamda dayanışmanın güçlendirilmesi, kolektif caydırıcılığın artırılması ve savunma kabiliyetlerinin etkinliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Sekretarya Suudi Arabistan’da kurulacak

Anlaşma kapsamında yürütülecek çalışmaları desteklemek amacıyla Suudi Arabistan’da bir Sekretarya kurulacak. Sekretaryaya ilk olarak Pakistan’dan seçilecek bir Genel Sekreter başkanlık edecek ve Genel Sekreter üç yıl süreyle görev yapacak.

Üç ülke, savunma sanayisi iş birliği, ortak teknoloji geliştirme ve ortak üretim alanlarında da ortak çalışmalar yürütecek. Bu çalışmalarla savunma yeteneklerinin ve silahlı kuvvetler arasındaki uyumun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Açıklamada, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın Mekke Anlaşması’nı kurumsallaştırılmış ve kararlı şekilde uygulayarak bölgesel barış ve istikrara katkı sağlamaya devam edeceği vurgulandı.


Bakan Fidan toplantıya ilişkin paylaşımda bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından, Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında tesis edilen Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesinin İstanbul'da düzenlenen ilk toplantısına ilişkin paylaşım yaptı.


Bakan Fidan,
"Bugün Pakistanlı ve Suudi Arabistanlı kardeşlerimizle beraber İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısında, Mekke Savunma İttifakı'nın ilk kurumsal kararlarını resmen aldık. Katkıda bulunan tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Bölgemiz için tekrar hayırlı olsun."
ifadelerini kullandı.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026