|

MHP’de adayların ilk hedefi tüzük

1 Kasım’daki ağır seçim yenilgisinin ardından MHP’de isyan bayrağını açan muhaliflerin önce tüzük değişikliği için kurultayı toplaması gerekiyor. Genel başkan değişimi için de yeniden olağanüstü kurultay toplanması şart. Bu sürecin en az bir yılı bulacağı belirtildi. Akşener’in ise adaylığını 30 Kasım'da açıklaması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 23:59 - 23/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Kurultay seslerinin yükseldiği MHP'de Devlet Bahçeli'ye karşı adaylığını açıklayan ilk isim, eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan oldu. Bahçeli'nin kendine rakip olarak gördüğü ve 1 Kasım seçimlerinde üstünü çizerek milletvekili listesine koymadığı Meral Akşener'in de 30 Kasım'da adaylığını açıklaması bekleniyor.



Bahçeli'ye karşı rakipler çoğalırken, muhaliflerin önüne parti tüzüğü engel olarak çıkıyor. Olağanüstü bir kurultayın toplanması halinde genel başkanlık seçimi yapılamıyor. En az 249 delegenin imzası ile toplanan olağanüstü kurultayda önce tüzükteki 63'üncü maddenin değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü 63'üncü maddeye göre olağanüstü bir kurultayda seçim yapılamıyor. Tüzük değişikliğinin ardından genel başkan seçimli kurultay yolunun açılması gerekiyor. İlk açıklamasında kongre tarihi olarak 2017'yi işaret eden Bahçeli'nin 18 Mart 2018 tarihini vermesi genel başkanlık için koltuğunu kaptırmaması şeklinde yorumlanıyor.



249 İMZA YETMİYOR


Olağanüstü kurultay polemiğinin devam ettiği MHP'de toplam bin 241 delege bulunuyor. 2009 yılında yapılan 9'uncu kurultayda MHP'nin parti tüzüğü değiştirildi. Tüzükte olağanüstü kurultayın toplanması için mevcut delegenin 5'te birinin, yani 249'unun noter onaylı dilekçe vermesi gerekiyor. Ancak tüzüğe göre bu olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılamıyor. Genel başkanlık seçimi için önce olağanüstü kurultayda parti tüzüğünün değiştirilmesi, ardından da seçimli kurultay yolunu açması gerekiyor. Bu sürecin de en az bir yılı bulacağı belirtilirken, Bahçeli'nin rahatlığının nedeninin de bu olduğu dile getiriliyor.





TÜZÜĞE GÖRE EN ERKEN 2017


Partide 249 delege imzasına ulaşılamazsa Bahçeli'nin rakiplerinin tek seçeneği, Mart 2015'te 11. Olağan Kurultayını gerçekleştiren MHP'nin, 2017'de yeniden kurultaya gitmesi. Tüzükte “olağan kongre aralarında geçecek süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz” maddesi yer alıyor. Ancak yine tüzüğe göre parti yönetimi kurultay tarihini bir yıl öteleme hakkına sahip. Bu durumda 2018'de de kurultaya gidilebilir. Yani muhaliflerin, Bahçeli çekilmediği taktirde 2018'e kadar beklemesi gerekiyor.





AKŞENER 30 KASIM'DA AÇIKLIYOR


Bahçeli'ye rakip olarak adaylığını açıklayan ilk isim eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan oldu. Oğan, partiyi olağanüstü kurultaya davet ederek tüzük değişikliği çağrısı yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Meral Akşener ise 30 Kasım 2015 Pazartesi günü basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Akşener'in bu toplantıda adaylığını açıklaması bekleniyor. Parti içindeki muhalif kesimde, olağanüstü kurultay toplanması için yeterli sayıya ancak Akşener'in ulaşabileceği konuşuluyor. Delegelerden imza toplayan adayların kurultaya da bir isim konusunda anlaşarak tek bir isim göstereceği ifade ediliyor.


#mhp
#kurultay
#meral akşener
#Sinan Oğan
8 yıl önce