|

MHP'de muhalifler 'mahkemeyi' bekliyor

Olağanüstü kongre için imza toplayan muhaliflerin gerekli 249 imzayı aşmasına rağmen MHP lideri Bahçeli'nin kongrenin toplanmayacağına ilişkin sert tavrı, MHP'den bütün yolların "mahkemeye" çıkacağı işaretini veriyor. İmzaların teslim edilmesinin ardından 15 günlük süreyi bekleyecek olan muhalifler ertesi gün mahkemesinin kapısını çalacak.​​

Yeni Şafak
07:48 - 11/12/2015 Cuma
Güncelleme: 08:36 - 11/12/2015 Cuma
Diğer

Şu an topladıkları imzaların 300'ü bulduğunu dile getiren muhalif kanat, 500 imzayı bulacaklarını öne sürüyor. Ortak hareket eden muhaliflerin daha önce 20 Aralık'ta imzaları genel merkeze sunmaları planlanırken, imza sayısının artırılması için takvimin biraz daha gecikeceği belirtiliyor.



Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın analiz haberine göre; muhalif kanat imza sayısını yüksek tutarak Bahçeli üzerinde tüzük kongresini toplaması konusunda baskıyı artırmak istiyor. Muhaliflerin imzaları sunmasıyla birlikte genel merkezin 15 gün içinde kongre tarihini belirlemesi gerekiyor. Ancak ardı ardına yapılan kongre çağrılarının genel merkezde karşılık bulmaması ve tüzük kongresi takviminin 15 gün içinde açıklanmaması halinde ise muhalif kanat, “mahkeme ve kayyum" kozunu devreye sokmayı planlıyor.



İmzaların teslim edilmesinin ardından 15 günlük süreyi bekleyecek olan muhalifler hemen ertesi gün mahkemenin kapısını çalacak. Muhaliflerin mahkeme konusunda izleyeceği strateji de önemli. Muhalifler, eğer Siyasi Partiler Kanunu'nun 102 ve 104. maddeleri doğrultusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden giderse, başsavcılık konuyu AnayasaMahkemesi'ne intikal ettirecek. Anayasa Mahkemesi'nden ise ancak “ihtar" kararı çıkabileceği ifade ediliyor. Ancak muhalefet, Sulh Ceza Mahkemesi kanalını kullanırsa bu kez büyük olasılıkla “kayyum" uygulaması devreye girecek.


#MHP
#olağanüstü kongre
#kurultay
8 yıl önce