|

Milli tüfek dönemi

TSK, yerli üretim MPT-76’nın dağıtımına hız verdi. Milli piyade tüfeği MPT-76, öncelikli olarak terörle mücadele eden komando birliklerine dağıtıldı. 600 metreye kadar etkili atış menzili bulunan tüfek, dakikada 650 atışıyla öne çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:22 - 28/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yerli üretim MPT-76’nın dağıtımına hız verdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yerli üretim MPT-76’nın dağıtımına hız verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli üretim silah kullanımı çağrısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yerli üretim MPT-76’nın dağıtımına hız verdi. Bu kapsamda, yerli üretim milli piyade tüfeği MPT-76’nın komando birliklerinin büyük bölümüne dağıtımı yapıldı. Yerli üretim MPT-76 öncelikli olarak komando birliklerine dağıtıldı. TSK tarafından yerli üretimi yapılan tüfeklerin 2 binden fazlası komandolarca kullanıldı. Birlikler, yeni silahları, aralarında terörle mücadele operasyonları olmak üzere önemli görevlerde kullanmaya başladı.

ÇALIŞMALAR 2015 YILINDA BAŞLAMIŞTI

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), TSK ve emniyet güçlerinin talepleri doğrultusunda, özellikle komando birliklerinde kullanılmak amacıyla yeni nesil 5,56x45 mm kalibre özgün piyade tüfeğinin tasarım çalışmalarına Temmuz 2015’te başladı. MPT-55, TSK’nın ihtiyacı üzerine muharebe ortamında, gece ve gündüz, her türlü arazi ve hava şartlarında kullanılan, “gaz piston hareketli, döner başlı kilitlemeli sistem” ile çalışan bir tüfek olarak geliştirildi.

DAKİKADA 650 ATIŞ YAPABİLİYOR

MKEK’in öz kaynaklarıyla Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanan ve üretilen, tüm sınai ve fikri mülkiyeti kuruma ait tüfek, özellikle meskun mahal çatışmalarında, komando birliklerinde kullanılabilecek etkili yeni nesil piyade tüfeği olarak şekillendirildi. MPT-76, 4.1 kilogram ağırlığında gövde yapısıyla 600 metreye kadar etkili bir menzile sahip. Azami menzili bin 200 metre, 12 bin atıma kadar namlu ömrüne sahip olan MPT-76, 7.62 çapında mermi kullanıyor. Tüfeğin en dikkati çeken özellikleri arasında dakikada 650 atış hızına sahip olması öne çıkıyor.

  • 77 PKK’lı etkisiz
  • Genelkurmay'dan yapılan açıklamada geçtiğimiz hafta 72 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı. 19-25 Ekim tarihlerindeki operasyonlarda 7 askerin şehit olduğu, 11 askerin de yaralandığı ifade edildi. Bu hafta özellikle Hakkari, Şırnak ve Irak’ın kuzeyindeki Zap’ta Zer Tepe ile Avaşin-Basyan bölgesindeki Batin’de PKK'ya ağır darbe indirildiği kaydedildi. Operasyonlarda 21 silah mevzisi, sığınak, barınak, mağara ve depo da imha edildi. Ayrıca Diyarbakır'da dün 07.18 sıralarında teröristlerle girilen çatışmada, biri kadın 3 terörist etkisiz hale getirildi.
#TSK
#Milli Tüfek
#PKK
6 yıl önce