|

Minikler okulda veli alışverişte

2018-2019 eğitim ve öğretim dönemi için öğrenciler okulun; veliler de alışverişin yolunu tuttu. Kırtasiye malzemelerinden giyimi kadar farklı okul harcamaları perakende sektörüne ilaç gibi gelecek. Uzmanlar ise sahte ürünlere karşı vatandaşları uyarırken denetimler arttı.

Haber Merkezi
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 01:41 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Okul harcamaları perakende sektörüne ilaç gibi gelecek.
Okul harcamaları perakende sektörüne ilaç gibi gelecek.

2018-2019 eğitim-öğretim yılı birinci sınıflar için başladı. Anne babalar yeni okul döneminde okul alışverişi telaşına düşmüş durumdalar. Kırtasiye malzemelerinin çeşitliliği, göz alıcı renkleri, sevilen çizgi film karakterlerinin; kalemden silgiye her üründe kullanılması çocukları heyecanlandırıyor. Çarşı pazarda okul hareketliliği yaşanırken mahalle esnafından, AVM'lere hatta e-ticaret kadar alışveriş bereketi yaşanıyor.

KIYAFET 80 İLA 200 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Öğrencilerin okul velilerin ise alışverişin yolunu tuttuğu bu hafta için harcama kalemleri de netleşiyor. Kırtasiye malzeme seçiminde dikkatli olunması isteniyor. Okulların açılacak olması nedeniyle özellikle okul kıyafeti ve çanta satan mağazalarda yoğunluğun önümüzdeki 10 günde de sürmesi bekleniyor. Yaşanan hareketlilik ise önceden hazırlık yapan esnafın yüzünü güldürdü. Bir öğrencinin okul kıyafetinin 80 ile 200 TL, çantaların ise 30 ile 150 TL arasında değiştiği öğrenildi.


İNTERNETTEN EN ÇOK ÇANTA ARADIK

Alışveriş için e-ticareti tercih eden ebeveynler de, internette en çok çocukların okul malzemelerini taşımasını kolaylaştıran çekçekli çanta modellerini arıyor.

Platformun verilerine göre, veliler, çekçekli modelleri tercih etti. 1-6 Eylül'de GittiGidiyor’daki okul ve kırtasiye ürünleri içinde en çok çekçekli okul çantası aranırken, arama sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artış yaşandı.

Öte yandan merdiven altı üretime yönelik denetimler de arttı. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Daire Başkanı Meral Karaaslan, kırtasiye ürünlerinde CE işaretlemesi, "EN 71" standartları ve 0-3 yaş ibarelerinin aranması gerektiğini belirterek, "Merdiven altı kırtasiye ürünlerine asla itibar etmiyoruz" dedi.

Denetime devam

Karaaslan, tekstil, hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri, deterjan gibi birçok ürünün bakanlığın sorumluluğunda denetlendiğini belirtti. Karaaslan, denetimlerin yanı sıra 27 ilde milli eğitim müdürlükleri işbirliğiyle bilgilendirme toplantısı yaptıklarını anlattı.

Okul kıyafetlerinde ve ayakkabılarda da çeşitli kimyasal madde kullanılabileceğinden bunları da denetimden geçirdiklerini aktaran Karaaslan, bunların dikkat edilerek satın alınması gerektiğini söyledi.

  • Yerli ürün kullanalım
  • Sektör temscileri de yerli ürün kullanımı konusunda uyarıyor. Malatya Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, tüketiciyi yerli kırtasiyeye yönlendirilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Attarlar Esnaf Odası olarak yaklaşık 20 farklı sektörün temsilcisi olduklarını belirten Cavlak, “Esnaflarımızı küçük yada orta ölçekli diye ayırt etmeden hizmet etmemiz gerekmektedir. Esnaf odası olarak geliştirip işbirliği ve bu işbirliğinden de güç birliği yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
#Eğitim
#Okul
#Kırtasiye
6 yıl önce