|

Misak-ı Milli kimyalarını bozdu

Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terör tehditlerini yok etmeye yönelik askeri operasyonlara katılma kararlılığı Batı medyasını çileden çıkardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Misak-ı Milli’yi bilseydiniz, Türkiye’nin sorumluluklarını anlardınız” diyerek tepki gösterdiği Batılı ülkeler, Suriye ve Irak’ta Türkiye’nin varlığını kabullenemiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:34 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Misak-ı Milli" hatırlatması ile Türkiye'nin Irak ve Suriye'de terör tehdidine karşı rol üstlenmesi batı medyasının kimyasını bozdu. ABD politika dergisi Foreign Policy, “Recep Tayyip Erdoğan'ın agresif milliyetçiliği Türkiye sınırlarını aşıyor" başlığıyla servis ettiği analizinde, Türkiye'nin sınır komşularında olan bitene sessiz kalmayarak hakkı olan müdahalesini sindiremedi. Türkiye'nin yakın zamanda Irak'tan herhangi bir toprağı kendi ülkesine dahil etmeyeceğini söyleyen dergi, Misak-ı Milli haritasının Ankara'nın dış politikasını belirlediğini yazdı. Dergide, Misak-ı Milli'ye göre Türkiye'nin güney ve güneydoğu sınırlarının Suriye'de Halep'e, Irak'ta Kerkük'e kadar uzandığı hatırlatılarak, Türkiye'nin “Neo-Osmanlı" politikasına Arap dünyasının tepki göstereceği öne sürüldü.



IRAK'TA GERİLİM SENARYOSU


Batılı ülkeler on binlerce kilometre öteden gelerek bölgeye müdahil olurken ABD gazetesi NY Times, Türkiye'nin Musul operasyonuna destek vermesine ilişkin, “Türkiye Irak ile gerilim halindeyken, Musul operasyonuna dahil oldu" diyerek, Türkiye-Irak gerilimi üzerinden algı oluşturdu. Operasyona onlarca ülkenin katılmasına rağmen, sadece Türkiye üzerinden kampanya yürüten NY Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Bizim Musul'da tarihi sorumluluğumuz var" sözlerini hatırlattı.





TERÖR DOSTU KAMPANYA


ABD kanalı NBC, “Musul Savaşı: Türkiye Suriye ve Irak'ta neden DAEŞ karşıtı savaşçıları bombalıyor?" şeklindeki skandal başlığı ile, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadelesini tamamen görmezden gelerek, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yi bombalaması üzerinden çirkin bir karalama kampanyası yaptı. Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu vurgulayan NBC, Türk jetlerinin DAEŞ'a karşı en etkili grup olduğunu iddia ettiği PYD'yi vurmasının 'mantıksız' olduğunu öne sürerek, terör örgütü PKK'nın uzantısına sahip çıktı. Musul operasyonu üzerinden Türkiye'ye iftira atan NBC, Türkiye'nin Musul topraklarında 'gözü olduğunu' da iddia etti.



TÜRKİYE OYUNU BOZDU!


İngiliz BBC, Ankara'nın temel kaygısının, PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyet alanını genişletmesini engellemek ve Bağdat yönetimi üzerindeki İran'ın etkisini sınırlamak olduğunu belirtse de Türkiye'nin, Musul'daki varlığının durumu daha da karmaşık bir hale getireceğini savundu.


#Misak-ı Milli
#Musul Savaşı
#PKK
7 yıl önce