|

MİT ihanetinde hesap zamanı

Paralel örgütün MİT TIR’ı operasyonuyla ilgili dava Yargıtay’da başladı. Dönemin 4 savcısı ile bir alay komutanının yargılandığı davanın ilk duruşmasında, gizlilik kararı alındı. Duruşmaya sadece sanıkların birinci derece yakınları alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 04:48 - 2/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye'yi teröre destek veren ülke gibi göstermek için MİT TIR'larına yönelik düzenlenen baskını yöneten 4 savcı ve 1 komutanla ilgili yargılama başladı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, davanın mahiyetini dikkate alarak gizlilik kararı verdi, duruşma basına ve izleyicilere kapalı gerçekleştirildi.



CHP PARALELE DESTEĞE GELDİ


1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması skandalına imza atan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay'ın yargılanmasına Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde başlandı. Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda yapılan duruşmada, tutuklu 5 sanık hazır bulundu. Duruşmayı, sanıkların yakınları ve 15 kadar hakim-savcı ile CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Eren Erdem, eski vekil Atilla Kart, YARSAV Başkanı Murat Arslan ve Ömer Faruk Eminağaoğlu da izledi. 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, son soruşturma kararının yasanın öngördüğü sürede tebliğ edilmediğini belirterek, sanıklara savunma için 7 günlük süre isteyebileceklerini söyledi. Sanıklar ise bunu kabul etmeyerek, süre istemediklerini ve duruşmada savunma yapmak istediklerini ifade etti.



KRİTİK MGK SORUSU


Başkan Yeşil, davanın devlet sırlarının açıklanması ve diğer suçlardan dolayı açıldığını hatırlatarak, “Mahiyeti sır olup olmadığı yargılama sonucunda belli olacak. Sanıkların ne savunma yapacaklarını biz bilmiyoruz. Sırra ilişkin bir savunma da olabilir, olmayabilir. Bu sebeple iddia makamına kamu güvenliği nedeniyle gizli yapılması hususundaki görüşü soruldu" diyerek, Yargıtay Cumhuriyet Savcısına söz verdi. Duruşma savcısı Kenan Zeybek, davanın kapalı yapılmasını talep etti. Sanık ve avukatları, duruşmanın açık yapılmasını istedi. Özkan Çokay'ın da “Ortada bir devlet sırrı olması için MGK'da ele alınması gerekir. Olay sırasında bundan haberleri yok" demesi üzerine Başkan Yeşil, “MGK'nın aldığı bilgilerden sizin haberiniz oluyor mu?" diye sordu. Albay Çokay ise Genelkurmay Başkanı ile Başbakanın görüşmesinden MGK'dan böyle bir karar alınmadığını anladığını söyledi. Başkan Yeşil de “Olup olmadığını soracağız" dedi.



OY BİRLİĞİYLE GİZLİLİK KARARI


Kararı açıklayan Başkan Eyüp Yeşil, duruşmanın kapalı yapılmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Gizlilik kararının ardından, sanıkların birinci derece yakınları dışında bulunan izleyici ve gazeteciler dışarı çıkarıldı. Sanıkların iddianamenin okunmasını istemesi nedeniyle savunmalara geçilemedi. İddianamenin okunmasının ardından talepleri alan mahkeme, reddi hakim ve tahliye istemlerini reddetti. Duruşmayı 22 Ekim'e ertelendi.



Paralel nerede Tanal orada!




Daha önce onlarca çirkinliğe imza atan ve son olarak Sümeyye Erdoğan'a yönelik ahlaksız iftiraları başlatmasıyla gündeme gelen CHP'li Mahmut Tanal, TIR savcılarının yargılandığı davada da şov yapmaktan geri kalmadı. Paralel yapıya sürekli destek veren ve her davalarında anında olay yerine 'özel görevli' gibi koşan Tanal, Yargıtay bahçesinde de şovunu sergiledi. Tanal, davada gizlilik kararı verilmesinin anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine aykırı olduğunu iddia etti.



Etten duvar

MİT'e ait insani yardım TIR'larının durdurulması ve Türkiye'nin teröre destek veren ülke olarak gösterilmesi ihanetine imza atan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay'ın duruşma için Yargıtay'a getirilmesi sırasında Jandarma etten duvar ördü.


#mit tırları
#Adana Ceyhan
#Paralel örgüt
9 yıl önce