|

MiT’çiyim yalanıyla bilgi topladı

Casuslukla suçlanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un çevrede kendisini MİT’çi olarak tanıttığı ve böylelikle bilgi toplamaya çalıştığı ortaya çıktı. Topuz’un yerine göre de kendini önemsiz biri göstermek adına ‘tercüman ve mihmandar’ pozisyonlarını kullandığı belirlendi.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 20/01/2019 Pazar
Güncelleme: 01:29 - 20/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
Metin Topuz
Metin Topuz

Kumpas soruşturmalarıyla ilgili örgütün Pensilvanya’daki merkezine gönderilecek talimatları ilettiği ifade edilen Topuz’un 17-25 Aralık darbe girişiminin mimarları olan FETÖ’cü polis şefleri ve savcılarla olan irtibatı da iddianamede yer aldı.


TERCÜMAN DEĞİL İSTİHBARATÇI

  • İddianameye göre Topuz asistan gibi davranmıyor, hemen hemen her grup yazışmasında birlikte çalıştığı kişilere karşı daha detaylı bilgilere sahip şekilde yazışmalar yapıyordu. Topuz’un bu yazışmalarda konuştuğu kişilerden alt rütbede olduğuna ilişkin herhangi bir delilin görülemediği belirtilen iddianamede tercümanlık ya da mihmandarlık değil açık bir şekilde istihbarat faaliyetinde bulunduğu vurgulandı. Topuz’un sadece 17-25 Aralık değil, Ergenekon soruşturmasında da firari savcı Zekeriya Öz’le birlikte gizli tanık ayarlamaya çalıştığı, kumpas soruşturmalarında aktif görev aldığı belirtildi.

KENDİSİNİ MİT’Çİ DİYE TANITMIŞ

Topuz hakkında ifade veren bir başka isim de Sarıyer’deki konsolosluk binasının yakınında dükkanı bulunan bir esnaf oldu. Mehmet Baş isimli esnaf Topuz’un kendisine gösterdiği MİT kimliği ile beraber kendisini MİT mensubu olarak tanıttığını aktardı. Topuz’un ABD Konsolosluğu’na yönelik saldırı olma ihtimali çerçevesinde araştırma yaptığı, Baş’la tanışmasından 1 ay sonra 9 Temmuz 2008’de konsolosluğa yönelik saldırı olduğuna dikkat çekildi. İddianamede Topuz’un kendisini MİT’çi gibi tanıtarak bilgi topladığı ve casusluk faaliyetinde bulunduğu ifade edildi.

TOPUZ ARACILIĞIYLA İŞLEMLER TAKİP EDİLDİ

  • Dosyada şüpheli bulunan ancak başka dosyadan tutuklu bulunan 2012 yılında İstanbul Emniyeti’nde görevli olan Adem Fidan ve Hakan Aydın’ın Metin Topuz’la olan irtibatlarına da değinildi. Topuz’un bu iki isimle tam da 7 Şubat 2012’deki MİT krizi öncesi telefon irtibatı tespit edildi. Adem Fidan’a bu husus ifadesinde soru olarak yöneltildi. Fidan, bu görüşmelerin MİT kriziyle ilgisi olmadığını iddia ederek Topuz’un ABD için önemini vurgulayan bir itirafta bulundu, Fidan ifadesinde, "ABD bilgi verme veya yapılan adli işlem sürecinden bilgi almak istediği zaman Metin Topuz aracılığıyla işlemleri takip ederdi" ifadelerini kullandı.
#Casusluk
#FETÖ
#Metin Topuz
5 yıl önce