|

Mühimmat faciası

K. Irak’taki PKK mevzilerini bir bir imha eden Şemdinli’deki 34. Hudut Tugay Komutanlığı’ndan bu kez acı haber geldi. Üs bölgesinde arızalı mühimmat Fırtına obüsünün namlusunda patladı. Çıkan yangında diğer mühimmatlar da ardı ardına infilak etti. 7 asker kaybolurken 25 asker yaralandı.

Şahin Şen
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:43 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Mühimmat, T-155 obüsünün namlu ağzında infilak etti.
Mühimmat, T-155 obüsünün namlu ağzında infilak etti.

Hakkari'de Kuzey Irak'taki terör hedeflerine yönelik atış sırasında arızalı topçu mühimmatı patladı, 25 asker yaralandı, 7 asker kayboldu. Olay saat 16.30'da Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe mevkiinde konuşlu 34. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı üs bölgesinde meydana geldi.

Kuzey Irak'taki terör hedeflerine yönelik top atışı yapıldığı esnada arızalı bir mühimmat, T-155 obüsünün namlu ağzında infilak etti. Ardından çıkan yangında da diğer mühimmatlar patladı. Büyük oranda tahrip olan üs bölgesinde görevli olan 25 asker yaralandı.


DURUMU AĞIR OLANLAR VAR

Obüsün kumanda biriminde bulunan 4 asker ile çevresindeki 3 asker ise kayboldu. Yangın uzun süre kontrol altına alınamadı. Helikopterle üs bölgesinden indirilen yaralı askerler ambulanslarla Hakkari ve Yüksekova Devlet hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı. Bazı askerlerin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığından da konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada “Hakkari’de bir üs bölgemizde, ilk bilgilere göre atış esnasında ağır silah mühimmatından kaynaklandığı değerlendirilen bir kaza meydana gelmiştir. Kaza sonucunda yaralanan 25 kahraman silah arkadaşımız süratle hastaneye tahliye edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. 7 kahraman silah arkadaşımıza ulaşma çalışmaları devam etmektedir” denildi.


Barut yetersiz olabilir

Askeri uzmanlardan alınan bilgiye göre ‘Fırtına’ olarak da bilinen T-155 obüslerinde kullanılan mühimmatların içinde iki çeşit barut bulunuyor. Biri, iğnenin ateşlediği sevk barutu, diğeri ise hedefte patlayacak olan barut. Sevk barutunun yetersiz kalması durumunda mühimmat namludan çıkamaz ve namluda patlayabilir. 25 Mehmetçiğin yaralandığı bu patlamanın da sevk barutu yetersiz kalan hatalı bir mühimmattan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.

#Hakkari
#Şemdinli
#Mühimmat
5 yıl önce